Metropoliten olmayan kontluk

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Metropoliten olmayan kontluklar

Metropoliten olmayan kontluk (İngilizceNon-metropolitan county) veya shire kontluk (shire county), İngiltere'nin yerel yönetim birimlerinden biridir.

Metropoliten olmayan kontluklar, ilk olarak 1974'te İngiltere ve Galler'deki yerel yönetim reformunun bir parçası olarak oluşturuldu ve iki kademeli bir kontluk ve ilçe sisteminin en üst kademesiydi. Metropoliten olmayan 21 kontluk hâlâ iki kademeli bir sistem kullanmaktadur; 56'sı kontluk ve ilçe meclisinin işlevlerinin tek bir organda birleştirildiği üniter otoritelerdir. Berkshire'ın kendine has bir yapısı var.

Metropoliten olmayan kontluklar, Büyük Londra, Scilly Adaları ve altı metropoliten kontluk dışında İngiltere'nin çoğunluğunu kapsamaktadır.

Metropoliten olmayan kontlukların tümü törensel kontlukların bir parçasıdır. Norfolk gibi bazı törensel kontluklar metropoliten olmayan tek bir kontluk içerir, ancak birçoğu birden fazla kontluk içerir ve aynı zamanda törensel kontluklar ile metropoliten olmayan kontlukların aynı adı paylaşması da yaygındır. Örneğin Lancashire, metropoliten olmayan Lancashire, Blackpool ve Blackburn with Darwen kontluklarını içerir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]