Methylobacterium symbioticum

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Methylobacterium symbioticum
Bir Methylobacterium symbioticum kolonisinin mikroskobik görünümü.

Methylobacterium symbioticum, bitkiye doğal ve kontrollü bir şekilde azot bağlama özelliği ile öne çıkan bir atmosferik azot bağlayıcı endofitik bakteridir. Bu tür, gelişimin erken aşamalarında bitki filosferinin hızlı kolonizasyonunu sağlar. Bu bakteri, havadaki azot gazını (N₂) amonyuma (NH₄⁺) çevirerek, büyüme dönemi boyunca amino asite doğrudan metabolize eder.

Symborg şirketi tarafından izole edilerek ve geliştirilerek, ürünlerin kârlılığını çevresel etki olmaksızın arttırmayı sağlayan ilk maksimum etkili azotlu biyogübre olan BlueN ürünün geliştirilmesini sağlamıştır.

BlueN içeriğinde bulunan Methylobacterium symbioticum bakterisinin atmosferik azotunun biyolojik bağlanması sayesinde, artık bitkinin tüm azotu topraktan almaya ihtiyacı kalmamış olup, ürünlerin cinsine göre azot ihtiyacının bir kısmını doğal yollardan alabilmektedir. Bu durum, nitrat enzim redüktazının metabolik yolunun, bitkideki nitratı amonyuma çevirmek üzere aktive olmamasının sonucu olarak enerji ve besin tasarrufu da sağlar.

Bu yöntem de bitki, biyolojik olarak etkili ve kontrollü azot katkısı elde etme garantisiyle, kullanmadığı enerjiyi bitkinin büyümesi için kullanır ve dolayısıyla kimyasal azotlu gübrelere veya organik maddelere bağlılığı azalırken, daha sürdürülebilir ve çevre dostu bir azotlu gübreleme programı sağlar.

Bunların yanı sıra, Methylobacterium symbioticum bakterisinin bitkiye farklı olumlu etkileri de mevcuttur. Pektinlerde bulunan metil gruplarının bozunmasıyla üreyen metanolün tüketilmesi sayesinde, bitki hücrelerinin yaşlanmasını yavaşlatır ve etkili fotosentez süresini uzatır.

Irkın, tarla bitkiler, bahçe bitkileri ve turunçgiller gibi çok çeşitli ürünlerde etkinliği, küresel olarak onaylanmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]