Melbourne Müzesi

Koordinatlar: 37°48′12″G 144°58′17″D / 37.80333°G 144.97139°D / -37.80333; 144.97139
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Melbourne Müzesi
Harita
Koordinatlar37°48′12″G 144°58′17″D / 37.80333°G 144.97139°D / -37.80333; 144.97139
Koleksiyon boyutu17 milyon

Melbourne Müzesi, Avustralya'nın Melbourne kentindeki Carlton Gardens'ta bulunan bir doğal ve kültürel tarih müzesidir.

Kraliyet Sergi Binası'nın bitişiğinde yer alan[1] müze, mekanı yöneten Museums Victoria adına Victoria Hükümeti'nin bir projesi olarak 2000 yılında açılmıştır.

2011'de Avustralya Turizm Ödülleri'nde En İyi Turistik Cazibe ödülünü kazanmıştır.[2]

Müzede galerilerin yanı sıra Victoria Müzeleri'nin koleksiyonları, araştırmaları ve perde arkası çalışmaları ile ilgili personelle buluşup yanıtlar bulabileceğiniz bir yer olmasının yanı sıra bir kafe ve bir hediyelik eşya dükkanı olarak da işlev görmektedir. Evin arka kısmı, Yerli Avustralya ve Pasifik Adalı kültürleri, jeoloji, tarihi araştırmalar, paleontoloji, teknoloji ve toplum ve zooloji ile ilgili nesneler dahil olmak üzere 17 milyondan fazla öğeyi barındıran Victoria Eyalet Koleksiyonlarından bazılarına ev sahipliği yapmasının[3][4] yanı sıra 18. ve 19. yüzyıl bilimsel monografilerini ve dizilerini içeren bir kütüphane koleksiyonu bulundurmaktadır.[5] Yine müze kompleksinin bir parçası olan dünyanın en büyük IMAX sinema ekranı ile,[6] filmler ve belgesel filmleri geniş ekran 3-D formatında gösterilmektedir.

Mimari[değiştir | kaynağı değiştir]

Nicholson Street yönünden Melbourne Müzesi

Melbourne Müzesi, Denton Corker Marshall mimarları tarafından tasarlanan post-modernist bir yapıdır. Mevcut adresteki inşaat, Baulderstone Hornibrook tarafından yönetilmiş ve 2000 yılında müzenin resmi açılışıyla hizmete girmiş fakat inşaat tamamen 2001 yılında tamamlanmıştır.[7]

Bina farklı alanlara bölünebilir, böylece bir kişi binada ortogonal bir şekilde gezinebilir. Hem tek bir bina hem de Carlton Bahçeleri'nin peyzajına entegre edilmiş bireysel binalardan oluşan bir ağ olarak tasarlanmıştır.[8]

Müze, bitişikteki İtalyan Kraliyet Sergi Binası ile eksenel olarak hizalanmıştır ve Melbourne'un merkezi iş bölgesinin gökdelenleri ile birlikte ona atıfta bulunur. Melbourne Müzesi'ni oluşturan çubuklar ve bıçaklar, Denton Corker Marshall'ın mimarisinin ayırt edici özellikleridir.

Binanın en göze çarpan unsuru, Kraliyet Sergi Binası'nın kuzey kapısının karşısındaki merkezi olarak yerleştirilmiş girişten yükselen çok uzun, çok yüksek, eğimli iki kanopi (veya kanat); her biri ziyaretçileri sokaktan müzeye yönlendirmek için hareket eder. Binanın kuzey tarafında, Kraliyet Sergi binasının merkezi Floransa kubbesine benzer bir ölçekte, merkezden kuzeye doğru daha büyük bir bıçak benzeri çatı yükselmektedir.

Melbourne Müzesi, halka açık büyük bir parkın içindeki büyük bir yerel simgesel yapının bitişiğindeki bir bölgede yer almaktadır. Neo-klasik Royal Sergi merkezinin aksine bir etkinlik meydanıyla ayrılsada ikisi de yeraltında bir otoparkla birbirine bağlıdır.[9] Müze, planlamasında Melbourne şehir şebekesine atıfta bulunur ve bina içinde yer alan bir Orman Galerisi barındıran ve ayrıca binanın çevresinde dış sirkülasyon alanları sağlayan Carlton Bahçeleri'nin manzarasını bütünleştirir.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

1854–2000: La Trobe Caddesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Omurgalı gösterimi, McCoy Hall; şimdi Victoria Eyalet Kütüphanesi Redmond Barry Okuma Odası

Müzenin ilk başlangıcı, 9 Mart 1854'te La Trobe Caddesi'nde bazı sergiler açan Hükümet Tahlil Ofisinde başladı. 1858 yılında Prof. Melbourne Üniversitesi'nde doğa tarihi profesörü olan Frederick McCoy (1891'den Sir Frederick), Ulusal Müze Direktörü olarak atandı.

Melbourne Müzesi aslen (Eyalet Kütüphanesi ve eski devlet galerisi ile birlikte) La Trobe, Swanston, Little Lonsdale ve Russell Caddeleri arasındaki şehir bloğunda bulunuyordu. Yakındaki Müze yeraltı tren istasyonu, taşınmanın ardından müzenin adını alarak Melbourne Central olarak değiştirilmiştir.

Victoria hükümetinin Rupert Hamer (1972–1981) tarafından yönetildiği dönemde, Victoria'daki müzeler için politika geliştirme dönemiydi. Hamer'in Sanat Bakanı Norman Lacy, Victoria Bilim Müzesi, Victoria Ulusal Müzesi ve Sanat Bakanlığı temsilcilerinden oluşan bir Müzeler Geliştirme Komitesi kurdu. Tek bir Şehir Müzesi kompleksinin geliştirilmesi (bu durum Carlton'da yeni Melbourne Müzesi'nin kurulmasına yol açmıştır) ve sosyal tarih gibi alanlardaki programlar gibi konuları değerlendirdi. Komite ayrıca Victoria için kapsamlı bir müzeler politikası geliştirmek üzere Victorian Council of the Arts'ın bir çalışma grubuna katıldı.[1] Lacy ayrıca, Ağustos 1980'de Heide II mülkünün (Melbourne'nin doğusundaki Bulleen'de ) ve John ve Sunday Reed'den 113 sanat eseri koleksiyonunun satın alınmasıyla Heide Modern Sanat Müzesi'nin kurulmasına başladı. Resmi olarak Kasım 1981'de açıldı. Ayrıca, Temmuz 1981'de Victoria'nın 150. Yıldönümü Kutlamaları Yürütme Kurulu için Eski Hazine Binasında bir Sosyal ve Siyasi Tarih Müzesi [2] için bir proje geliştirildi ve bu Şehir Müzesi'nin kurulmasının başlagıcı oldu.

2000-günümüz: Carlton Bahçeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Mevcut Melbourne Müzesi, 5 Kasım 1928'den 7 Mart 1936'ya kadar faaliyet gösteren eski Melbourne Sergi Yarış Pisti'nin bulunduğu yerde, Sergi Binası'nın yanında, Carlton Bahçeleri'nde yer almaktadır. Müze, Kennett hükümeti döneminde (1992–1999) inşa edildi ve 21 Ekim 2000'de Victoria Başbakanı Steve Bracks tarafından açıldı. Yeni Melbourne Müzesi, galerilerde bazı canlı organizmaları içeriyormekteydi. Yeni binanın en önemli parçası, doğu Victoria'nın ılıman ormanlarını tasvir eden bir sergi olan Orman Galerisi'ne ev sahipliği yapmaktadır. Orman Galerisi, ormanlardaki değişim ajanlarını inceleyen, devam etmekte olan Orman Sırları sergisine de ayrıca ev sahipliği yapmaktadır.

Melbourne Müzesi, Melbourne'da düzenlenen 2006 Commonwealth Games ile birlikte düzenlenen şehir çapında bir sanat festivali olan Festival Melbourne 2006'nın mekanlarından biriydi. Müzede düzenlenen sergiler arasında, çeşitli Commonwealth ülkelerinden sanatçılar tarafından yapılan el sanatlarının yer aldığı 'Ortak Ürünler: Kültürler Zanaatla Buluşuyor' ve Yeni Zelanda, Kanada ve Avustralya'dan geleneksel yerli oyma uygulamaları ve tekniklerinin bir dizi gösterimi olan 'CARVE: Yerli oyma uygulamaları' yer aldı. Şarap, peynir ve diğerleri gibi bölgesel Victoria'dan üretilen ürünlerin satıldığı 'Victoria Üretici Pazarı' adında bir üretici pazarı da vardı. Her biri bir İngiliz Milletler Topluluğu ülkesini temsil eden Melbourne şefleri arasında 'Culinary Pro Am of the Commonwealth' adlı bir yemek yarışması da düzenlendi. Oyunların canlı aksiyonları da müze arazisinde büyük bir ekranda gösterildi.

Ana sergiler[değiştir | kaynağı değiştir]

A Triceratops fossil on display, lit by blue and yellow light.
Bilinen en eksiksiz Triceratops fosili olan 'Horridus' Melbourne Müzesi'nde sergileniyor
Melbourne Müzesi'ndeki doğa tarihi sergisi (merkezdeki örnek turuncu bir pürüzlüdür)

Ana sergiler şunları içerir:

  • 600 Milyon Yıl: Victoria Evolves - Anomalocaris ve Muttaburrasaurus gibi tümü Victoria'ya özgü daha tarih öncesi hayvanlar (2010'da açıldı)
  • Dinamik Dünya - jeoloji
  • Böcekler Canlı! - canlı ve korunmuş omurgasız görüntüler (2004'te açıldı)
  • Deniz Yaşamı: Denizlerimizi Keşfetmek – deniz biyolojisi
  • Büyük bir cüce mavi balina iskeleti
  • Vahşi: Değişen Bir Dünyada Harika Hayvanlar – Tahnitçilik galerisi (2009–2021'i açın). 2012'de Bad Taxidermy web sitesi, içinde dev bir su samuru örneğine yer verdi ve bu ona çok ün kazandırdı,[10][11] müze daha sonra onun pelüş oyuncaklarını sattı.[12]
  • Horridus - Bilinen en eksiksiz Triceratops örneğini içerir (2022'de açıldı).[13][14] Sergi, 26 Ocak 2021'de kapanan ve numunelerin bakım için depoya geri döndüğü Wild tarafından tutulan alanı kaplıyor.[15]
  • Evrim Galerisi – 'Darwin'den DNA'ya' sergisine yer verildi. Bu galeri, Horridus sergisine yer açmak için 2021'de kapandı.
  • Melbourne Galerisi - şampiyon yarış atı Phar Lap'in tahnitini içerir
  • The Melbourne Story - 19. yüzyılın başlarından günümüze kadar Melbourne tarihi
  • Zihin ve Beden Galerisi – İnsan vücuduyla ilgili bir galeri. Aynı zamanda zihin hakkında 'Zihin: labirente girin' adlı bir dünya ilk sergisine de ev sahipliği yapıyor. Bu galeri 2021'de kapandı.
  • Orman Galerisi - canlı kuşlar, sürüngenler ve diğer fauna ile tamamlanmış canlı, ılıman bir Viktorya dönemi orman ortamı
  • Bunjilaka Aborijin Kültür Merkezi - Victoria Aborijin halkları tarafından ve onlar hakkında sergiler içeren galeriler dahil
  • Te Vainui O Pasifika Galerisi - Pasifik Adalılarının tarihini ve deniz taşıtlarını vurgulayan bir sergi
  • Pauline Gandel Çocuk Galerisi – 0 ila 5 yaşındaki çocuklara yönelik uygulamalı sergiler ve oyun yoluyla öğrenme
  • Touring Hall - uluslararası gezici sergilerin sergilendiği yerdir. 26 Haziran - 25 Ekim 2009 tarihleri arasında Melbourne Müzesi'nde sergilenen Pompeii'de Bir Gün, Melbourne Müzesi'nin en popüler geçici sergisi oldu. Geçmiş Touring Hall sergileri arasında Hatching the Past: Dinosaur Eggs and Babies (30 Mayıs 2008 - 24 Ağustos 2008), The Great Wall of China: Dynasties, Dragons and Warriors (23 Mart 2007 - 22 Temmuz 2007), Spirit of the Games: the Açılış Töreni açıklandı (18 Mart - 23 Temmuz 2006) ve Çin'den Dinozorlar (2005).
  • Kamusal alanlar - ana galerilerin dışında, CSIRAC (Avustralya'da inşa edilmiş erken bir bilgisayar) dahil olmak üzere Victoria ve Avustralya'nın tarihiyle ilgili çeşitli sergiler vardır.

IMAX Melbourne[değiştir | kaynağı değiştir]

IMAX Melbourne Müzesi, 2021'de Leonberg'deki Traumpalast IMAX'ın açılışına kadar dünyanın en büyük ekranıydı.

Melbourne Müzesi'nin altında sekiz kattan oluşan IMAX Melbourne, 1998'de dünyanın en büyük (31 × 28 metre (102 ft × 92 ft))ekranıyla açıldı. Müze, 2004 yılından bu yana Museums Victoria'ya aittir ve onun tarafından işletilmektedir. Sinema, tadilatamacıyla için 2013 yılında bir ay süreyle kapatıldı. Avustralya'da türünün tek örneği olan yeni bir çift 4K Lazer projeksiyon sistemi kuruldu, ses sistemi yükseltildi ve ekranı 32 × 23 metre (105 ft × 75 ft) ebatına büyütüldü[16][17][18][19] IMAX Sydney 2016'da yıkıldığında, IMAX Melbourne dünyanın en büyük çalışan IMAX ekranı oldu. Almanya, Leonberg'deki Traumpalast IMAX 2021'de tamamlanana kadar unvanı elinde tutmuştur.[20] Yeni Sidney IMAX tamamlandığında, Güney Yarımküre'deki en büyük ekran haline gelecek, ancak IMAX Melbourne, 461 müşteri kapasiteli (25 Premium VIP[17] dahil) kapasitesiyle Güney Yarımküre'deki en büyük IMAX ekranı olmaya devam edecek.[21]

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

Melbourne Müzesi, Denton Corker Marshall'ın ödüllü projelerinden biriydi. 2010–2011 yılları arasında 1.428.238 ziyaretçi aldığı önemli turistik cazibe için RACV Ödülü'nü kazandı. Mart 2012'de, Melbourne Müzesi'nin ulusal düzeyde Victoria adına temsil edildiği Cairns'de Qantas Avustralya Turizm Ödülleri düzenlendi.[22] Melbourne Müzesi'nin Bilim ve Yaşam galerisi, 2010–2011 döneminde Büyük Kalıcı Sergi Ödülü ile onurlandırıldı.[23] Ayrıca, Avustralya mimarisine katkılarından dolayı Kraliyet Avustralya Mimarlar Enstitüsü'nden (RAIA) ödüller aldılar.[24]

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Australia's 10 best museums". Escape (İngilizce). 14 Eylül 2016. Erişim tarihi: 10 Şubat 2017. 
  2. ^ "Melbourne Museum wins top Australian Tourism Award". archive.creative.vic.gov.au. 11 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2017. 
  3. ^ Continent of Curiosities: A Journey Through Australian Natural History. Cambridge University Press. 2006. ISBN 978-0-521-86620-0. 
  4. ^ "Descriptions of the collections held at Museums Victoria". Museums Victoria Collections (İngilizce). 10 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2020. 
  5. ^ The Australian Museum Library: its formation, function and scientific contribution, 1836-1917 (Tez). University of New South Wales, School of Humanities. 2013. 19 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2023. 
  6. ^ "Melbourne's IMAX Screen Is Now The World's Largest (Because Sydney's Was Demolished)". Gizmodo Australia (İngilizce). 28 Eylül 2016. 23 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2022. 
  7. ^ Unknown. (2002). Denton Corker Marshall: Melbourne Museum, Melbourne, Australia.. GA document. 69, 88
  8. ^ "Melbourne Museum". ArchitectureAU (İngilizce). 11 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2017. 
  9. ^ Denton Corker Marshall Pty Ltd, Denton Corker Marshall – architecture and urban design,"Denton Corker Marshall - Profile". 19 Temmuz 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2012.  04/04/12
  10. ^ Hall, Bianca (13 Ocak 2021). "End of the Wild: Museum's long-running taxidermy exhibition to close". The Age. 23 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  11. ^ "Taxidermy Mount - Giant Otter, "Sad Otter" Pteronura brasiliensis". Museums Victoria Collections. 5 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2021. 
  12. ^ "Sad Otter Plush". Museums Victoria Store. 31 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2021. 
  13. ^ "Museums Victoria acquires the world's most complete and most finely preserved Triceratops". Museums Victoria (İngilizce). 20 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2021. 
  14. ^ Convery, Stephanie (2 Aralık 2020). "Melbourne Museum acquires world's most complete triceratops skeleton in 'immense' dinosaur deal". The Guardian. 3 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2023. 
  15. ^ Dowse, Nicola (13 Ocak 2021). "Melbourne Museum's popular taxidermy room is closing permanently". Time Out Melbourne. 13 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2023. 
  16. ^ "About Us: IMAX Melbourne". imaxmelbourne.com.au. 23 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2023. 
  17. ^ a b "IMAX Melbourne Spaces for Hire". museumspaces.com.au. 23 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2023. 
  18. ^ Quinn, Karl (11 Mart 2013). "Biggest screen gets maximum upgrade". The Sydney Morning Herald. 19 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2022. 
  19. ^ "IMAX Melbourne home to the largest cinema screen on the planet". prodijee.com. 5 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  20. ^ Dager, Nick (10 Nisan 2021). "Strong Builds World's Largest IMAX Screen in Germany". digitalcinemareport.com. 13 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2022. 
  21. ^ Spears, Miya. "WE'RE GETTING A MAKE-OVER!". imax.com.au. 25 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2022. 
  22. ^ Unknown author, (16/11/11) Melbourne Museum wins Tourism Award
  23. ^ Unknown author, (21/11/11) Museum Victoria,, 17/04/12
  24. ^ "Melbourne Museum - Architecture Gallery - Australian Institute of Architects, The Voice of Australian Architecture". Architecture.com.au. 3 Ekim 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2012. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]