Mekanizasyon

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Cevher çıkarmak için kullanılan suyla çalışan bir maden asansörü. Görüntü George Bauer'in (takma adı Georgius Agricola, yaklaşık 1555) yazdığı, madencilik ekipmanlarının çok sayıda çizimini ve tanımını içeren eski bir madencilik ders kitabı olan De re metallica'dan alınmıştır.

Mekanizasyon, büyük ölçüde veya yalnızca elle veya hayvanlarla çalışmaktan, bu işi makinelerle yapmaya geçiş sürecidir. Eski bir mühendislik metninde makine şu şekilde tanımlanır: Her makine, belirli mekanik işlemleri gerçekleştirmek amacıyla yapılmıştır ve her biri, söz konusu makineden başka iki şeyin, yani hareket ettirici bir gücün ve iş olarak adlandırılabilecek işleme konu olan bir nesnenin varlığını varsayar. Aslında makineler, güç ile iş arasına, birini diğerine uyarlamak amacıyla yapılır.[1] Bazı alanlarda makineleşme el aletlerinin kullanımını da içerir. Mühendislik veya ekonomi gibi modern kullanımda mekanizasyon, el aletlerinden daha karmaşık makineler anlamına gelir ve basit cihazları içermez. Dişliler, kasnaklar veya kayışlar, miller, kamlar ve kranklar gibi araçları kullanarak hız değişikliklerine veya ileri geri hareketten dönme hareketine geçişlere neden olan cihazlar genellikle makine olarak kabul edilirler. Elektrifikasyondan sonra, çoğu küçük makine artık elle çalıştırılmadığından mekanizasyon motorlu makinelerle eşanlamlıydı.[2] Üretim sürecinin mekanizasyonunun genişletilmesi otomasyon olarak adlandırılır ve sensörler tarafından geri bildirimin sağlandığı kapalı döngü bir sistem tarafından kontrol edilir. Otomatik bir makinede farklı mekanizmaların çalışması otomatik olarak gerçekleştirilmektedir.

Mekanizasyon seviyeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Basitleştirmek için mekanizasyon bir dizi adım olarak incelenebilir.[3] Birçokları bu diziye mekanik toplumun temelden ileriye doğru 15 Ağustos 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. biçimlerini gösteriyor olarak atıfta bulunurlar.

  1. el/kas gücü
  2. el aletleri
  3. elektrikli el aletleri, örneğin elektrik kontrollü
  4. elektrikli aletler, tek işlevli, sabit çevrim
  5. elektrikli aletler, çok işlevli, program kontrollü
  6. elektrikli aletler, uzaktan kumandalı
  7. iş parçası tarafından etkinleştirilen elektrikli aletler (örn: jetonlu telefon)
  8. ölçüm
  9. seçilmiş sinyal kontrolü, örneğin hidro güç kontrolü
  10. performans kaydı
  11. ölçüm yoluyla değiştirilen otomatik makine eylemi
  12. ölçüme göre ayırma/reddetme
  13. uygun eylem döngüsünün seçimi
  14. operasyondan sonra performansı düzeltme
  15. çalışma sırasında performansı düzeltme

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Willis, Robert (1861). Principles of Mechanism: Designed For The Use Of Students In The Universities And For Engineering Students Generally. Londra: John W. Parker. 
  2. ^ Jerome (1934) gives the industry classification of machine tools as being "other than hand power".
  3. ^ "Mechanization and its level". 15 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2023.