Meçhul Dünya

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Meçhul Dünya
Forbidden Planet
Filmin posteri (Robot ve Altaira)
YönetmenFred M. Wilcox
Oyuncular
DağıtıcıMetro Goldwyn Mayer
CinsiSinema
RenkRenkli
Yapım yılı1956, ABD
Süre98 dakika
Dilİngilizce
Bütçe2 milyon dolar
Hasılat2.8 milyon dolar
Anne Francis ve Leslie Nielsen filmin bir sahnesinde (1956)

Meçhul Dünya (Forbidden Planet) 1956 yılı Amerikan yapımı bir bilimkurgu filmidir. Bu tur filmlerin öncüsü olarak bilinir. Ayrıca konu kısmen de insan psikolojisi ile ilgilidir. Fred M. Wilcox tarafından yönetilen filmde dönemin ünlü oyuncuları vardır. Bir kült film olduğu için 1972 yılında yeniden gösterime girmiştir.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

23. yüzyılda Dünya’dan Altair yıldızı çevresinde dolaşan gezegenlerden birine bir bilim ekibi gönderilmiştir. Bu ekipten haber alınamayınca, 20 yıl sonra aynı gezegene John J.Adams yönetiminde ikinci bir uzay aracı gönderilir. Bu araç ışıktan hızlı gitmektedir. Uzay aracı gezegene yaklaşınca yavaşlar ve gezegenle iletişim kurulur. İlk ekipten gezegende kalan Dr. Edward Morbius telsizle gelen ekibe gezegene inmemelerini, inmeleri halinde güvenliklerini sağlayamayacağı uyarısında bulunur. Ama Adams gezegene inmeye kararlıdır Gezegende Morbius ile bir araya gelirler. Morbius önceki ekibin gezegende bilinmeyen bir güç tarafından öldürüldüğünü, sadece kendisinin ve kızı Altaira'nın yaşayabildiğini anlatır. Morbius ve kızı tek başlarına gezegende rahat bir yaşam kurmuşlardır. Çok yetenekli ve güçlü olan robotları Robby her istediklerini karşılayabilmektedir. Gezegende yıllar boyu araştırmalar yapıp bir de laboratuvar kurmuş olan Morbius gezegende 200000 yıl önce çok ileri bir uygarlık olan Krell uygarlığının yaşadığını, fakat daha sonra bu uygarlığın bilinmeyen bir nedenle ortadan kalktığını belirtir. Bu uygarlık insan zekasını iki misline çıkaran bir araç ta geliştirmiştir.

Komutanın yardımcılarından Teğmen Farrel Morbius’un kızı ile flöt etmeye çalışmaktadır. Bu günlerde uzay aracına bilinmeyen bir güç bazı sabotajlar yapmaya başlar. Bu sabotajlar sonunda Farrel ve uzay gemisinin diğer iki personeli ölürler. Bunun sebebini araştıran Adams’ın yardıcılarından Teğmen Ostrow zeka geliştirme aracını dener. Aracın aşırı gücü karşısında yaşamını kaybeden Ostrow ölmeden önce öğrendiği gerçeği açıklar. Krell uygarlığı insan düşüncesi ile çalışan çok büyük bir güç üretmiş, ancak insan zekasında ki id unsurunu dikkate almamış ve o yüzden yok olmuştur. Böylelikle şu anda bu gücün gezegende sürekli olarak yaşayan Morbius ‘un zekasına bağlı olduğu da açığa çıkar.

O sırada hiçbir silahın zarar veremediği büyük bir güç Morbius laboratuvarına egemen olur ve Morbius ile konuklarını ele geçirir. Morbius sabotajlar yapan bu gücün kendi zekasının eseri olduğunu anlamıştır. Kendini bu güce kurban verince, güç te kendiliğinden kaybolur. Ancak gezegenin de bir gün içinde patlayacağı anlaşılır. Ekip Morbius’un kızını da alarak gezegenden ayrılır.

Oyuncular ve karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]