Max Alpert

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Max Vladimirovich Alpert (Rusça: Макс Владимирович Альперт; 18 Mart 1899 - 30 Kasım 1980), daha çok II. Dünya Savaşı sırasında yaptığı cephe çalışmalarıyla tanınan önde gelen bir Sovyet fotoğrafçısıydı.[1]

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

I. Dünya Savaşı'ndan önce Alpert, kardeşi Mikhail Alperin ile birlikte Odessa'da okudu ve savaştan sonra Moskova'da Rabochaya Gazeta (İşçi Gazetesi) için fotoğrafçı olarak çalıştı.[1] 1930'larda, Sovyetler Birliği'nin çok sayıda şantiyesini fotoğrafladı. Bu süre boyunca, Sergei Eisenstein onunla Büyük Fergana Kanalı'nda kaldı ve fotoğrafçılığa olan tutkusundan etkilendi.[2] Buna paralel olarak, Alpert Pravda için çalıştı. Üretken bir portre fotoğrafçısı olarak biliniyordu. II. Dünya Savaşı sırasında Sovyet cephelerinde bir dizi ikonik fotoğraf çekti ve ayrıca Prag ve Berlin'deki askeri olayları belgeledi. Savaş sırasındaki çalışmaları nedeniyle Kızıl Yıldız Nişanı (1943), Vatanseverlik Savaşı Nişanı (1945) ve Kızıl Bayrak İşçi Nişanı ile ödüllendirildi. Savaştan sonra, Nikolai Amosov'un ünlü bir fotoğraf albümünü derlediği RIA Novosti'de çalıştı.[kaynak belirtilmeli] Görüntülerinden örnekler Sovfoto arşivinde tutulmaktadır.

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Константин Залесский (2015). Великая Отечественная война. Большая биографическая энциклопедия. АСТ. ss. 1929-. ISBN 978-5-457-27697-0. 
  2. ^ МЫ ЗДЕСЬ – Публикации 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. newswe.com. March 2010