Mavi kutu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Steve Wozniak tarafından tasarlanan ve üretilen ve Steve Jobs tarafından Apple'ı kurmadan önce satılan mavi kutu. Bilgisayar Tarihi Müzesi koleksiyonundan, Powerhouse Müzesi'nde sergilendi[1]

Mavi kutu (Blue box), daha önce Kuzey Amerika uzun mesafeli telefon şebekesinde hat durumunu göndermek ve ses devreleri üzerinden aranan numara bilgilerini göndermek için kullanılan bant içi sinyal tonlarını oluşturmak için kullanılan tonları üreten elektronik bir cihazdır . Bu, "phreaker" olarak adlandırılan kullanıcının, başka bir numaraya faturalandırılacak veya tamamen tamamlanmamış bir arama olarak reddedilecek uzun mesafeli aramaları gizlice yapmasına olanak sağladı. Telefon ağının diğer yönlerini kontrol etmek için bir dizi benzer "renk kutusu" da oluşturuldu.

İlk olarak 1960'larda geliştirilen ve küçük bir phreaker topluluğu tarafından kullanılan, 1970'lerin başlarında düşük maliyetli mikro elektroniklerin tanıtılması, bu cihazları, bir havya veya devre tahtası yapımı konusunda makul derecede yetkin herkes tarafından yapılabilecekleri noktaya kadar büyük ölçüde basitleştirdi. Kısa bir süre sonra, nispeten düşük kaliteli modeller tamamen monte edilmiş olarak sunuluyordu, ancak bunlar genellikle kullanıcının çalışır durumda kalması için onarmayı gerektiriyordu. Bir istisna, Apple I üzerinde çalışmaya başlamadan önce Steve Wozniak tarafından tasarlanan sağlam sistemdi. Steve Jobs tarafından satılmıştır.

Uzak mesafe ağı giderek daha fazla dijitalleştiğinden mavi kutular çalışmayı durdurdu ve çağrı kontrol tonlarını, dijital olarak erişilemeyen ayrı bir kanalda dijital olarak taşınan ortak kanal sinyalizasyonu (CCS) şeklindeki bant dışı sinyalleme yöntemleriyle değiştirdi. telekom müşterisi. Orijinal teknik, 1980'lerde sınırlı kullanımdaydı ve bugün neredeyse hiç kullanılmadı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Şablon:Phreaking Boxes