Marsilyalı Victor

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Marsilyalı Victor
Şehit
DoğumM.S. 3. yüzyıl
ÖlümM.S. 290
KutsayanlarKatolik Kilisesi
Doğu Ortodoks Kilisesi
Yortu21 Temmuz
SimgeDeğirmen taşıyla bir Roma Askeri olarak, Jupiter heykelini fırlatan, melekler tarafından teselli edilirken, kamçılanmış ve değirmen taşıyla ezilmiş olarak ya da kafası kesilmiş bir şekilde nehre atılmış bedenini melekler alırken, yel değirmeniyle tasvir edilir.
Koruyucu azizMarangozlar, değirmenciler, işkence mağdurları, hasta çocuklar ve şimşeğe karşı çağrılır

Marsilyalı Aziz Victor (ö . 290), Mısırlı bir Hristiyan şehit. Katolik Kilisesi ve Doğu Ortodoks Kilisesi'nde bir aziz olarak kabul edilir.

Aziz Victor, Aziz Nikolas, Aziz George ve zenci, Tallinn

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Aziz Victor'un, putlara tapınmayı alenen kınayan Marsilya'daki bir Roma ordususunun subayı olduğu söyleniyor. Bunun için, daha sonra onu İmparator Maximian'a gönderecek olan Roma valileri Asterius ve Eutychius'un önüne getirildi.[1] Daha sonra gergilendi (bir tür işkence), dövüldü, sokaklarda sürüklendi ve hapse atıldı, burada diğer üç Roma askerini: Longinus, Alexander (İskender) ve Felicianus'u Hristiyanlaştırdı ve daha sonra kafaları kesildi. Roma tanrısı Jüpiter'in bir heykeline tütsü sunmayı reddeden Victor, ayağıyla onu tekmeledi. İmparator, bir değirmen taşının altında öğütülerek öldürülmesini emretti, ancak Victor daha ölmemişken değirmen taşı kırıldı. Daha sonra kafası kesildi.[1]

Hürmet Edilişi[değiştir | kaynağı değiştir]

Aziz Victor ve Hristiyan yaptığı diğer üç Roma askeri – Aziz Longinus, Alexander (İskender) ve Felicianus – 3. yüzyılın sonlarına doğru öldürüldü. 4. yüzyılda Aziz Yuhanna Cassian cesetlerinin gömüldüğü mağaranın üzerine bir manastır inşa etti.[2] Bu daha sonra Benediktin keşişlerin kaldığı bir manastır ve küçük bir bazilika oldu.

Aziz Victor'un yortusu, Aziz Longinus, Alexander (İskender) ve Felicianus ile birlikte 21 Temmuz'da kutlanır.

Koruyucu Aziz[değiştir | kaynağı değiştir]

Aziz Victor Manastırı

Saint Victor, Estonya'nın başkenti Tallinn'in koruyucu azizidir.[3] Tallinn'deki St. Nicholas Kilisesi'nin sunağında tasvir edilen sahnelerde yaşamı ve şehitliği anlatılmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Butler, Alban. Lives of the Saints, Vol. VII, 1866". 20 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2022. 
  2. ^ New Catholic Encyclopedia - Second Edition. P. Roche (İngilizce). Thomson and Gale. 2003. s. 477 Cilt 14. ISBN 0-7876-4018-2. 
  3. ^ "Puha Viktor-Tallinna kaitsepuhak. St. Victor -the patron saint of Tallinn.". 24 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2022.