Marcus Claudius Marcellus (MÖ 196 konsülü)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Marcus Claudius Marcellus, Roma Cumhuriyeti'nde bir konsül (MÖ 196) ve bir censordü (MÖ 189). Ünlü general Marcus Claudius Marcellus'un oğluydu (MÖ 208'de öldürüldü) ve olasılıkla üç kez konsül olan Marcus Claudius Marcellus'un (MÖ 166 konsülü) babasıydı.

Marcellus, Livy'nin tarihinde ilk olarak, o zaman curule aedile olan babası, genç ve güzel çocuğa uygunsuz yaklaşan meslektaşı Scantinius Capitolinus'a karşı senato önünde bir dava açtığında ortaya çıktı. Genç Marcellus, bariz utancına rağmen, senatoyu adamın suçluluğuna ikna etti ve babasına, bir tapınağa adadığı bazı gümüş eşyalarla tazminat verildi. Marcellus, olay sırasında en az yedi ve belki 13 yaşın üzerinde olacaktı (yaklaşık MÖ 226). Bu davanın Lex Scantinia ile ilişkisi tartışmalıdır, çünkü bir Roma yasasına asla sanığın değil, onu öneren kişinin adı verilmiştir.[1]

Marcellus, çağdaşları gibi, İkinci Pön Savaşı'nda savaştı ve muhtemelen Siraküza'ya karşı ünlü sefer de dahil olmak üzere çeşitli askeri seferlerde babasına eşlik etti. MÖ 208'de iki konsül pusuya düşürüldüğü, babasının ölümü ve diğer konsolosun ağır yaralanmasıyla sonuçlanan pusu sırasında babasının emrinde bir askeri tribündü. Marcellus'un kendisi ağır şekilde yaralandı; babasının naaşı daha sonra Hannibal tarafından oğluna iade edildi.

MÖ 204'te Marcellus, Scipio Africanus'a karşı yapılan suçlamaları araştırmak için bir komisyona (Cato da dahil) başkanlık etmek üzere atanan bir pleb tribünüydü. Suçlamalar reddedildi ve eğer varsa, iki adam arasındaki ilişkinin ne olduğu belli değil. (Marcellus'un babası ve Scipio'nun amcası MÖ 222'de eş konsüllerdi).

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Elaine Fantham, "Stuprum: Public Attitudes and Penalties for Sexual Offences in Republican Rome," in Roman Readings: Roman Response to Greek Literature from Plautus to Statius and Quintilian (Walter de Gruyter, 2011), pp. 137–138; Eva Cantarella, Bisexuality in the Ancient World (Yale University Press, 1992), pp. 110–111.

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]