Manuel Urrutia Lleó

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Manuel Urrutia Lleó
15. Küba Devlet Başkanı
Görev süresi
3 Ocak 1959 - 18 Temmuz 1959
Yerine geldiği Carlos Modesta Piedra
Yerine gelen Osvaldo Dorticos Torrado
Kişisel bilgiler
Doğum 8 Aralık 1901
Yaguajay, Las Villas, Küba
Ölüm 5 Temmuz 1981 (79 yaşında)
Queens, New York, ABD
Milliyeti Kübalı
Mesleği Avukat ve siyasetçi
Dini Roma Katoliği

Manuel Urrutia Lleó (8 Aralık 1901 – 5 Temmuz 1981), Kübalı avukat ve siyasetçi. 1950'li yıllarda Gerardo Machado hükûmetini devirerek diktatör olan Fulgencio Batista'ya karşı kampanyalar yürüttü. Bu kampanyalar 1959'da ilk devrimci hükûmetin başkanı olana kadar sürdü. Sadece altı ay sonra Küba Devrimi önderi Fidel Castro ile yaşadığı bir dizi görüş ayrılığı nedeniyle görevinden istifa etti ve kısa bir süre sonra ABD'ye göç etti.

Küba Devrimi'ndeki rolü[değiştir | kaynağı değiştir]

Yaguajay, Las Villas, Küba'da doğdu. Batista hükûmetine karşı sivil direniş hareketinin önde gelen isimlerinden biri oldu. 1957'de hükûmet karşıtı faaliyet ile suçlanan sanıkların haklarını korumak için mahkemede başkanlık yaptı. Bir yıl sonra Batista güçlerine silah satışının durması ve Küba devrimine destek toplamak için ABD'ye gitti. Bu istekler Urrutia'nın eğitimli bir liberal ve Hristiyan olmasından dolayı Amerika tarafından memnuniyetle karşılandı.

Başkanlık Dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

1 Ocak 1959 Küba Devrimi zaferinden sonra sürgünde olduğu Venezuela'dan başbakanlık sarayında yerini almak için ülkesine geri döndü. Devrimci hükûmet, başbakan Urrutia tarafından atanan liberalizm yanlısı siyasi gazilerden oluşuyordu. İktidar ülke üzerinde yozlaştırıcı etkisi nedeniyle genelevleri ve kumarhaneleri hızlıca kapatmaya başladı. Önlemleri birleşmiş sendikalar tarafından hemen tepki çekti. Bu önlemleri onaylamayan ülkenin yeni silahlı kuvvetler komutanı Fidel Castro, yeni istihdam alanları bulunana kadar yürütmenin durdurulmasını talep etti. Görüş ayrılıkları Castro'nun kamu çalışanlarının maaşlarında kesintiye gitme isteğiyle de devam etti.

İstifa[değiştir | kaynağı değiştir]

17 Temmuz 1959 tarihinde şeker işçileri lideri Conrado Bécquer tarafından istifası istendi. Castro bu istifayı kendisi yürürlüğe koydu. Gerekçe olarak da Urritia'nın Anti-Komünist dünya görüşünü ve rejime zarar vermesini gösterdi. Castro 23 Temmuz 1959 tarihinde yerine Osvaldo Dorticos Torrado'yu getirdi.

Küba sonrası hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Görevinden ayrıldıktan sonra Venezuela büyükelçiliğine sığınma talebinde bulundu. Fakat ömrünün geri kalanını Queens, New York'ta bir lisede İspanyolca öğretmeni olarak tamamladı.

5 Temmuz 1981 tarihinde öldü.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Siyasi görevi
Önce gelen:
Carlos Modesto Piedra
Küba Devlet Başkanı
1959
Sonra gelen:
Osvaldo Dorticós Torrado