Makkox

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Marco Dambrosio
DoğumMarco Dambrosio
30 Ağustos 1965
Formia, İtalya
Takma adMakkox
Milliyet İtalya
Vatandaşlık İtalya
TürÇizgi roman
Edebî akımÇizgi roman
Önemli ödülleritam liste
Resmî site

Marco Dambrosio (30 Ağustos 1965, Formia) ya da daha bilinen takma adıyla Makkox, İtalyan çizgi romancı, karikatürist ve televizyon yazarıdır.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

İtalya'nın Lazio bölgesindeki Formia'da doğan ancak Gaeta'da büyüyen Marco Dambrosio, senaryo öğretmeni olan teyzesi tarafından yetiştirildi. Bir toptancı ağında grafik tasarımcı olarak çalışırken, 28 Şubat 2007'de Canemucca blogu ile ilk web çıkışını yaptı ve şeritlerini internet sayfalarının kaydırılmasına uyacak şekilde dikey olarak uyarladı. Kısa sürede başarılı oldu ve günlük Liberazione, haftalık haber dergisi Internazionale ve Coniglio Editore ile işbirliği yapmaya başladı. 2009 yılında ilk çizgi roman kitabını yayınladı: Le [di]visioni imperfette.

Mayıs 2010'dan itibaren dört ay boyunca Coniglio Editore ile Il Canemucco adlı aylık bir dergi yayınladı. Başlangıçta altı sayı planlanmıştı, ancak dördüncü sayının yayınlanmasından sonra yayıncı ile olan anlaşmazlıklar nedeniyle[1] yayın durdu.

Makkox, Eylül 2010'dan beri Il Post adlı web sitesinde neredeyse her gün bir karikatür yayınlamaktadır. En iyi karikatürlerinden oluşan bir derleme, Ekim 2011'de BAO Publishing tarafından Post Coitum – Satire di un Tardo Impero başlığı altında basıldı. Yine 2011 yılında, daha önce dergilerde yayımlanmış iki öykü derlemesi yayımlandı: Se Muori Siamo Pari ve Ladolescenza.

2013'ten 2017'ye kadar, aynı zamanda yazarı olduğu Rai 3 Gazebo programının düzenli konuğu olmuştur. 29 Eylül 2017'den itibaren Diego Bianchi ile birlikte Propaganda Live programına katılmakta ve metin yazarlığını yapmaktadır. Halen L'Espresso dergisi, Il Foglio gazetesi ve Il Post ile işbirliği yapmaktadır. 2020 yılında otobiyografisi Nuove Mappe del Paradiso'yu (Cennetin Yeni Haritaları) yayınladı.

Ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Marcello, Durante (2 Ekim 2011). "Canemucco – Di Chi è la Colpa della Chiusura?". Comicsblog (İtalyanca). Comicsblog. 22 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2013. 
  2. ^ Barberis, Lorenzo (5 Haziran 2020). "Il Premio Micheluzzi e i Webcomic". Lo Spazio Bianco (İtalyanca). 3 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2024.