Makas

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bir çift standart makas
Çeşitli tipte makaslar - terzi makası (sol), kâğıt makası (ortada), mutfak makası (sağ)
Antik makas Gordion Müzesi, Ankara
2. yüzyıla ait Trabzon'dan çıkarılmış bir makas (Konumu: Metropolitan Sanat Müzesi)

Makas ya da sındı,[1] birbirine bakan yüzeyleri sertleştirilmiş çelikten yapılmış kesici el aleti. Makaslar çeşitli nesnelerin kesiminde kullanılırlar. Örnek olarak: kağıt, metal levha, kumaş, ip, kablo, saç, yiyecek gibi.

Çocukların kullandığı makasların uçları köreltilerek kullanan kişiye zarar vermesi engellenmiştir. Bunun yanında terzi makaslarının bir ucu özellikle sivrilterek kumaştaki dikişleri sökmek gibi kullanım alanları için özelleştirilmiştir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk makas benzeri alet örneklerine Bronz Çağı'nda rastlanır. Makaslar daha sonra üretim tekniklerindeki iyileşmelere paralel olarak paslanmaz çelik gibi daha dayanıklı malzemelerden yapılmaya başlamıştır.[2]Leonardo da Vinci'de makasla ilgili önemli çalışmalar yapmıştır. Modern makasın babası olarak ise Robert Hinchliffe'yi kabul edebiliriz. 1761'de, da Vinci'nin ölümünden 200 yıldan fazla bir süre sonra, çeliği üretmek ve seri üretmek için ilk kullanan oydu.[3]

Etimoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Arapça ḳṣṣ kökünden gelen miḳaṣṣ مقصّ  "koyun kırpma aleti, makas" sözcüğünden alıntıdır.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2023. 
  2. ^ "Makas". Kim Ne Zaman İcat Etti. 11 Kasım 2014. 21 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2014. 
  3. ^ "İlk Makas ve Onları Kim Buldu". İlk Makas ve Onları Kim Buldu. 15 Mart 2019. 8 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2021. 
  4. ^ "Kelime Kökeni, Kelimesinin Anlamı - Etimoloji". www.etimolojiturkce.com. 18 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2023. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]