MacFarlane'in ayısı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

MacFarlane'in ayısı, Kanada'nın Kuzeybatı Bölgelerinde bulunan ve tükenmiş bir ayı türüdür.1864'te, Inuit avcıları devasa sarı bir ayı vurdu ve öldürdü.Avcılar ayının kafatasını ve derisini amatör doğa bilimci Roderick MacFarlane'e (Robert MacFarlane olarak da bilinir) verdi. MacFarlane cildi ve kafatasını Smithsonian Enstitüsüne gönderdi ve buradaki depoya yerleştirildi fakat kafatası ve deri kısa süre sonra unutuldu. Sonunda, Dr. Clinton Hart Merriam, kahverengi ayının normal aralığının çok ötesine çekildiğini düşündüğü kalıntıları ortaya çıkardı ve bunun hiç de boz ayı gibi olmadığı sonucuna vardı. 1918'de örneği yeni bir tür ve cins olarak, Vetularctos inopinatus'a "eski beklenmedik ayı" olarak nitelendirdi. Teyit edilmemiş görme istisna dışında, MacFarlane'in ayılarının, 1864'te getirildiği için nesli tükenmiş olduğu düşünülür. MacFarlane'in ayısının kökeni ile ilgili birçok teori vardır ve bu ayı için melez bir ayının melezi olabileceği önermelerini içerir.

Günümüzde,kutup ayısı hibritlerinin vesilesiyle gerçekleştiği ve örneklerinin açıklamasını, özellikle de solgun bronz kürkü ve tuhaf biçimde şekillendirilmiş kafatası ile eşleştirdikleri bilinmektedir ve bu da Merriam'ın yeni cinsini önermesine yol açmıştır. Artık bu melezlerden elde edilen ayrıntılı veriler mevcut olduğundan, eski DNA analizi ve / veya kafatasının morfolojik bir çalışması, McFarlane'in örneğini çözebilir. Bir melez olduğu ortaya çıkarsa, Vetularctos ve Ursus inopinatus bilimsel isimleri ICZN kapsamında geçersiz sayılır.

History Channel programının 215. bölümünde, Canlı Araştırma, "Dev Ayı Saldırısı", paleontolog Dr. Blaine W. Schubert (Doğu Tennessee Eyalet Üniversitesi) kafatasını incelemesine izin verdi (Enstitü incelemeye izin vermese bile). Schubert,ayının genç ve dişi bir boz ayı olduğundan ve çok büyük bir hayvan olmadığından yüzde yüz emin olduğunu belirtti.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]