Luvi mührü

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Luvi mührü
Yıl Tunç Çağı
Tür Tunç mühür
Boyutlar Çap:2.3cm
Konum Troya Müzesi, Çanakkale

Luvi mührü, Troya Kazıları'nda bulunmuş, üzerinde Luvice yazı olan, M.Ö. 12. yüzyıla tarihlenen tunç mühür.

Troya yerleşiminin Anadolu'nun yerli halklarından Luviler ile bağlantısına işaret eder ve Troya kazılarının en önemli buluntulardan birisidir.[1] Troya kazılarında ele geçen M.Ö. 2. binyıla ait tek yazılı belgedir.[2] 1995 yılında Manfred Osman Korfmann'ın kazı başkanlığı döneminde, Troia VIIb tabakasında bulunmuştur. 2,3 cm çapındadır. Ön yüzündeki Luvice hiyeroglif yazıtta bir katibin ismi, arka yüzde de eşi olduğu tahmin edilen bir kadının ismi vardır.

Luvi mührü, Troya'da konuşulan dili ve Troyalıların hangi kültürel dünyanın bir parçası olduğuna dair ipucu vermesi açısından çok önemli kabul edilmektedir. Troya'nın bir Yunan yerleşim olmadığı, Anadolu kökenli bir yerleşim olduğu görüşünü destekleyen bir belge olarak kabul edilen[3] mühür, Troya Müzesi'nin 1. katında sergilenir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Anadolu Yazıları - Troya VIIb Luvice Mühür". Anadolu Yazıları. 23 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2022. 
  2. ^ Taşkın, Sefa (Mayıs-Ağustos 2014). "Anadolu/Luvi Hiyeroglifleri, Labranda Taşı ve Batı Anadolu Tarihi Üzerine Yeni Yaklaşımlar -". Arkeoloji ve Sanat Dergisi. 16 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2022. 
  3. ^ Ozden, Dursun. "Prof. Dr. Fahri Işık Röportajı: "Medeniyet Anadolu'dan Doğdu" | Dursun Özden Website". 1 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2022.