Ludendorff Köprüsü

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mart 1945'te yıkılmadan önce Ren Nehri kıyısından görülen köprü.
1918'de Ludendorff Köprüsü'ndeki Amerikan birlikleri.

Almanya'da Remagen'deki Ludendorff Demiryolu Köprüsü, 1912'de planlandı. Birinci Dünya Savaşı sırasında 1916 - 1918 yılları arasında Batı Cephesine asker getirmek için inşa edildi. Alman imparatoru Kaiser II. Wilhelm, Ordu Genel Komutanı Erich Ludendorff'un onuruna "Ludendorff Köprüsü" adını verdi. 325 metre uzunluğundaki çelik köprü, nehrin her iki kıyısına inşa edilmiş ayrıntılı taş kulelerle çevriliydi.

II. Dünya Savaşı[değiştir | kaynağı değiştir]

İkinci Dünya Savaşı sırasında, 7 Mart 1945'te 9. 'ABD Panzer Tümeni' askerlerinin Ludendorff Köprüsü'nü beklenmedik bir şekilde köprüye hasar vermeden ele geçirmesiyle bugün sahip olduğu üne kavuştu. 7 Mart 1945 öğleden sonra, Teğmen Karl H. Timmermann liderliğindeki ABD 9. Zırhlı Tümeninin devriyesi köprüye ulaştı. Şaşırtıcı bir şekilde, bu önemli Ren geçişi neredeyse hiç bozulmamıştı. Köprüyü iki kez havaya uçurmaya çalışan Alman yıkım ekiplerinin tüm çabalarına rağmen köprü ayakta kaldı. Almanlar köprüyü yıkmak için vahşice bir çaba gösterdiler, ama boşuna. Yine de başarısız yıkım girişimi sırasındaki hasar çok büyüktü; 17 Mart'ta gergin köprü nehre çökerek 30 ölü ve çok sayıda Amerikan askerinin yaralandığı iddia edildi.

Savaştan Sonra[değiştir | kaynağı değiştir]

Hans Peter Kürten 1965'te Remagen belediye başkanı olduğunda, köprü kulelerinin harap kalıntılarından başka hiçbir şeyin 1945'teki korkunç olayları hatırlatmadığını görünce şaşırdı. 1980 yılında köprü kulelerinde bir müze fikri vardı. Savaşı bizzat deneyimleyen son kuşağın bir üyesi olarak "Barış Müzesi" adını seçti. Müze, o döneme ait resim ve belgeleri, köprüde savaşan askerlerin gündelik eşyalarını ve ekipmanlarını ve çok daha fazlasını etkileyici bir şekilde sergiliyor.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]