Lucretia Mott

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Lucretia Mott'un fotoğrafı, yakl. 1870-1880 (Yaşları kabaca 77-87)

Lucretia Mott (kızlık soyadı Coffin ; 3 Ocak 1793 - 11 Kasım 1880) Amerikalı bir Quaker, kölelik karşıtı, kadın hakları aktivisti ve sosyal reformcuydu. 1840'ta Londra'da düzenlenen Dünya Kölelik Karşıtı Sözleşme'den dışlanan kadınlar arasında yer aldığında, kadının toplumdaki konumunu düzeltme fikrini oluşturmuştu. 1848'de Jane Hunt tarafından kadın haklarıyla ilgili ilk halka açık toplantı olan Seneca Falls Convention'a yol açan bir toplantıya davet edildi ve bu sırada Mott, ünlü Bildirge'yi yazdı.

Konuşma yeteneği onu önemli bir kölelik karşıtı, feminist ve reformcu yaptı; yetişkinliğinin başlarında bir Quaker vaizi olmuştu. Amerika Birleşik Devletleri 1865'te köleliği yasakladığında, hem erkek hem de kadın eski kölelere oy hakkı (oy hakkı) verilmesini savundu. 1880'deki ölümüne kadar reform hareketlerinde merkezi bir figür olarak kaldı. Cheltenham Kasabasında uzun süredir ikamet ettiği bölge, onun onuruna artık La Mott olarak biliniyor.

Özel hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Mott, 11 Kasım 1880'de, günümüz La Mott, Cheltenham, Pensilvanya olarak bilinen bölgede, Roadside'daki evinde zatürreden öldü. Kuzey Philadelphia'daki bir Quaker mezarlığı olan Fair Hill Burial Ground'un en yüksek noktasına yakın bir yere gömüldü.