Lucius Cornelius Scipio (MÖ 174 praetor)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Lucius Cornelius Pf pn Scipio (fl. MÖ 174 yılı praetoru), büyük Romalı general ve devlet adamı Scipio Africanus'un eşi Aemilia'dan olan küçük oğluydu. Roma konsüllerinin oğlu ve torunuydu, ancak kendi kişisel yaşamı ve siyasal kariyeri, kötü alışkanlıkları ve olasılıkla devam eden sağlık sorunları nedeniyle bozuldu.[kaynak belirtilmeli]

Erken dönem[değiştir | kaynağı değiştir]

İkinci Pön Savaşı sırasında doğmuş olması dışında Lucius'un erken yaşamı hakkında hiçbir şey bilinmiyor. Ebeveynleri MÖ 212 civarında evlendiyse (muhtemelen daha erken veya daha sonra) ve bir ağabeyi varsa, bir ihtimal babası zaten İspanya'dayken MÖ 210 veya MÖ 209 civarında doğmuştur. Demek ki, tüm çocukluğunu, İspanya'da Roma topraklarını kazanan ve ardından Zama'da Hannibal'i yenen babasını çok az görerek geçirmiş olmalıydı.

Lucius, yaklaşık MÖ 192 dolaylarında korsanlar tarafından tutsak alınan isimsiz oğul olmasıyla dikkat çekiyor. Bu oğul, Magnesia Savaşı'ndan (MÖ 190) önce Suriye Kralı III. Antiochus tarafından fidye olmaksızın serbest bırakıldı.[kaynak belirtilmeli] Scipio'nun, oğlunun serbest bırakılması adına fidye ödememesi, iki yıl sonra Senato ile siyasi sorunlar yaşamasına neden olacaktı.

Lucius'un yaşamının geri kalanına damgasını vuran kötü alışkanlıkları ve yaşam tarzını Suriye'de öğrenmiş olması olasıdır.

Sonraki dönem[değiştir | kaynağı değiştir]

MÖ 174'te, artık çok zengin bir azat edilmiş adam olan babasının eski yazarı Gaius Cicereius'un yardımıyla praetor seçildi. Ancak aynı yıl Senato tarafından Scipiones (Scipio ailesi) için düşük bir puanla ihraç edildi.[1]

Ölüm tarihi bilinmiyor, ancak belki MÖ 174 ile MÖ 170 arasında öldü. Erkek varis bırakmadan ölümü, erkek kardeşi Publius'u kendi ilk kuzenini varisi olarak evlat edinmeye zorlamış olabilir. Bu evlatlık oğul Scipio Aemilianus olacaktı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Livy 41.27