Louis Rossel

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Louis Nathaniel Rossel

Louis Nathaniel Rossel (Saint-Brieuc, 9 Eylül 1844 - 28 Kasım 1871 Versay'da kurşuna dizilmiş ve Nîmes'de gömülmüştür) Fransız subay ve siyasetçi. 19 Mart 1871'de Paris Komününe katılmıştır. Komüne katılan en yüksek rütbeli subay olmuştur. Komünde Savaş Bakanı görevi yapmıştır.

Gençliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Rossel, 9 Eylül 1844 günü Saint-Brieuc, Côtes-d'Armor'da dünyaya gelir. Babası Louis cumhuriyetçi geleneklere bağlı Protestan Huguenot topluluğundandı. Subay olan babası İmparator III. Napolyon'a bağlılık yemini etmemiştir. Annesi Sarah Campbell ise İskoçya asıllıdır. Eğitimine Prytanée Askeri Akademisinde devam eder. Okulda başarılı bir öğrenci olarak dikkat çeker.

1870 Prusya Savaşı[değiştir | kaynağı değiştir]

1870 Prusya Savaşı sırasında istihkamcı olarak Metz tahkimatında görev yapar. Kentin teslim edilmesi ve silah bırakılmasına karşı çıkar. Silah bırakışmasını ihanet olarak tanımlayan Rossel, 29 Ekim 1870 tarihindeki resmî ateşkesin ardından Belçika üzerinden kaçarak Tours'daki geçici hükûmete katılır. Burada Adolphe Thiers ve François Achille Bazaine'in ihanetlerini ifşa eder. Léon Gambetta'yı direniş savaşı vermeye ikna etse de Gambetta hükûmette azınlıkta kalır. Artık ümidini kesen Rossel Gambetta'nın yanından Şubat 1871'de ayrılır, kendisine verilen Légion d'honneur nişanını reddeder.