Lofoten

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Reine, Lofoten, Reinebringen'in tepesinden görülüyor.

Lofoten Norveç'in Nordland ilçesinde bir takımada ve geleneksel bir bölgedir. Lofoten, dramatik dağları ve tepeleri, açık denizi ve korunaklı koyları, plajları ve el değmemiş toprakları ile kendine özgü manzarasıyla bilinir. En büyük kasabası olan Leknes, Kuzey Kutup Dairesi'nin içinde yaklaşık 169 km (105 mil) ve Kuzey Kutbu'ndan yaklaşık 2.420 km (1.500 mil) uzaklıkta olup, Lofoten'i dünyanın en kuzeydeki nüfuslu bölgelerinden biri yapar. Kuzey Kutup Dairesi içinde yer almasına rağmen, takımadalar, yüksek enlemine göre dünyanın en büyük yüksek sıcaklık anormalliklerinden birini yaşamaktadır.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Lofotr, aslında yalnızca Vestvågøy adasının adıydı. Daha sonra adalar zincirinin adı oldu. Sivri tepeli adalar zinciri, anakaradan bir vaşak ayağı gibi görünüyor. Norveççede her zaman tekildir. Karşılaşabileceğiniz diğer bir isim, "Lofotveggen" veya Lofoten duvarıdır. Takımadalar, Bodø çevresindeki yüksek noktalardan bakıldığında veya denizden gelindiğinde, yaklaşık 100 kilometre uzunluğunda ve 800-1.000 metre (2.600-3.300 fit) yükseklikte kapalı bir duvar gibi görünür.

Mart 1941'de adalara Claymore Operasyonu sırasında İngiliz Komandoları tarafından baskın düzenlendi ve ardından Aralık ayında Vaagso baskınını desteklemek için yapılan bir şaşırtma saldırısı yapıldı.

Adalar 2017 yılı itibarıyla yılda bir milyon turist çekmektedir.[1]

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Lofoten, Kuzey Norveç'teki Kuzey Kutup Dairesi'nin kuzeyindeki 68. ve 69. paralellerde yer almaktadır. Norveç'teki doğal ortamı ile tanınır. Lofoten, Vågan, Vestvågøy, Flakstad, Moskenes, Værøy ve Røst belediyelerini kapsar. Kuzeyden güneye uzanan başlıca adalar şunlardır:

Spor[değiştir | kaynağı değiştir]

Dağcılık ve kaya tırmanışı[değiştir | kaynağı değiştir]

Nusfjord köyüne giden yolu arka planda tutan Flakstadøya adasının bir dağ masifi.

Lofoten birçok kaya tırmanışı ve dağcılık fırsatı sunmaktadır. Yazın 24 saat gün ışığına sahiptir ve Alp tarzı sırtlara, zirvelere ve buzullara sahiptir, ancak yüksekliği 1.200 metreden (3.900 fit) daha azdır. Kaya tırmanışının ana merkezi Austvågøya'daki Henningsvær'dir.

Dağcılık ve tırmanış için ana alanlar Austvågøy ve Moskenesøya üzerindedir. Moskenesøya uzak ve ciddi bir dağcılığa sahipken, Austvågøy kaya tırmanışı için çok popüler bir alandır. Daha fazla bilgi için Dyer'in yürüyüş rehberine ve Craggs ve Enevold'un kaya tırmanışı rehberine bakın (referanslara bakınız).

Futbol[değiştir | kaynağı değiştir]

Lofoten, dünyanın en eşsiz futbol sahalarından birine sahiptir. Saha, gerçek oturma yeri olmayan kayalık bir adacık üzerinde durmaktadır.[2] Benzersiz bir şekilde konumlandırılmış futbol sahasını içeren bir Lofoten manzarası, Microsoft Windows için başlangıç ekranı görüntüsü olarak kullanılmıştır.

Sörf yapmak[değiştir | kaynağı değiştir]

Unstad, sörf için en iyi bilinen yerlerinden biridir. Her Eylül, dünyanın dört bir yanından sörfçü Lofoten Masters yarışmasına katılmak için ziyaret eder.[3]

Ulaşım[değiştir | kaynağı değiştir]

E10 yolu, takımadaları güneybatı yönünde takip ederek Å. Late August near Eggum, Vestvågøy.

Avrupa E-yolu E10, daha büyük Lofoten adalarını köprüler ve deniz altı tünelleriyle birbirine bağlar. E10 yolu ayrıca Lofoten'i 1 Aralık 2007'de resmi olarak açılan Lofast karayolu bağlantısı ile Norveç anakarasına bağlamaktadır. Lofoten adaları arasında ve Lofoten ile E10 boyunca ana kara arasında birçok günlük otobüs seferleri vardır.

Bodø, genellikle Lofoten'e seyahat için bir merkez olarak kullanılır. Hava yolculuğuna ek olarak Bodø'yu Moskenes'e bağlayan bir feribot vardır. Ayrıca Svolvær'u Hamarøy'deki Skutvik'e bağlayan ve doğudan E6'ya karayolu bağlantısı olan bir feribot da bulunmaktadır.

Popüler kültürde[değiştir | kaynağı değiştir]

Resimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Lofoten takımadalarının adaları doğal ortamlarıyla tanınır. Bölge engebeli bir manzaraya ve benzersiz bir aydınlatmaya sahiptir. Sonuç olarak, adalar uzun zamandır sanatçılar için bir ilham kaynağı olmuştur. Norveçli ressam Gunnar Berg, memleketi Lofoten'in resimleriyle tanınıyordu. Esas olarak yerel balıkçıların günlük yaşamlarından sahneler çizdi. İşleri Lofoten ile ilişkilendirilen diğer sanatçılar arasında Adelsteen Normann, Otto Sinding, Christian Krohg, Theodor Kittelsen ve Lev Lagorio yer almaktadır.[4]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ M.F. (29 Ağustos 2017). "Why Norway may leave $65bn worth of oil in the ground". The Economist. 13 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2020. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2020. 
  3. ^ "Ekstremsurferne Inntar Lofoten". nrk.no. Opphavsrett NRK. 14 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2020. 
  4. ^ "The Northern Lights Route – Lofoten in Paintings". 3 Mart 2001 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]