Li Cunxu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Li Cunxi
Jin prensi
Hüküm süresi23 Şubat MS 908-13 Mayıs MS 923
Önce gelenLi Keyong
Hou Tang imparatoru
Hüküm süresi13 Mayıs MS 923-15 Mayıs MS 926
Sonra gelenLi Siyuan
Doğum2 Aralık MS 885
Jinyang, Tang Hanedanı
Ölüm15 Mayıs MS 926
HanedanHou Tang

Li Cunxu (Çince: 李存朂; pinyin: Lǐ Cúnxù; 2 Aralık MS 885-15 Mayıs MS 926), Çin'de Beş Hanedan On Krallık döneminde Hou Tang'ın kurucusu ve ilk imparatorudur. Saltanatı MS 923'ten MS 926 yılında ölümüne kadar sürmüştür.

Li Cunxu, Beş Hanedanlık ve On Krallık Dönemi'nin askeri açıdan en yetenekli hükümdarlarından biri olarak kabul edildi. Jin Prensi olarak babası Li Keyong'un yerine geçtiğinde, Jin, Li Keyong'un yönetiminin son yıllarında zayıflamıştı ve güneydeki ezeli rakibine askeri bir tehdit oluşturabileceği düşünülmemişti. Tang tahtını ele geçirdi. Li Cunxu, Hou Liang'a karşı uzun bir sefer başlatmadan önce, Sarı Nehir'in kuzeyindeki toprakların çoğunu ele geçirmek için bir dizi fetih ve ittifak kullanarak Jin devletini dikkatlice yeniden inşa etti.

Li Cunxu, 923'te Hou Liang'ı fethetti ve kendisini “Yenilenmiş Tang” olarak adlandırdığı Hou Tang'ın imparatoru ilan etti. “Tang'ı restore etmenin” bir parçası olarak başkent, eski Tang doğu başkenti olan Luoyang'a geri taşındı. Beş Hanedanlığın diğer tüm hanedanlarında olduğu gibi, Hou Tang sadece 13 yıl süren kısa ömürlü bir rejimdi. Li Cunxu, 926'da Guo Congqian liderliğindeki bir subay isyanı sırasında öldürüldüğü için hanedanın kuruluşundan sadece üç yıl sonra yaşadı. Onun yerine üvey kardeşi Li Siyuan geçti.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Li Cunxu
Resmî unvanlar
Önce gelen:
Li Keyong
Hou Tang imparatoru
MS 908/923-926
Sonra gelen:
Li Siyuan