Leir (Marvel Comics)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Leir
Yayım bilgileri
YayımcıMarvel Comics
İlk görünümThe Mighty Thor # 386 (Aralık,1986)
YaratanTom DeFalco ve Ron Frenz Marvel Comics.Kelt Mitolojisindeki Llyr'e dayanmaktadır.
Hikâyedeki bilgileri
Gerçek adıLeir,Llyr
TürüTuatha De Danaan (Kelt Tanrıları)
UyruğuDiğer Dünya

Leir, Marvel Comics tarafından yayınlanan çizgi romanlarda görünen kurgusal bir karakterdir.Leir, Kelt mitolojisindeki Llyr'e dayanmaktadır. .Yıldırım,deniz ve mızrak tanrısı Avalon'un Kelt tanrılarından biridir. Avalon tanrıları ile Asgard tanrıları arasında çağlar boyunca düşmanlığı sona erdirir.İlk kez Aralık 1987'de Thor'un 386.sayısında Tom DeFalco ve Ron Frenz tarafından yaratılmıştır.

Kurgusal Karakter Biyografisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Leir, diğer Kelt tanrılarıyla birlikte Diğer Dünyada,Avalon diyarında yaşamaktadır.

Heliopolitan Mısır tanrısı Seth diğer tanrılara karşı savaş açmaya çalıştığında, hem Avalon'a hem de Asgard'a iğrenç canavarlar gönderir.Thor bu canavarlardan birini takip ettiğinde, grifon benzeri canavar boyutsal bir yarıktan Avalon'a gitti ve Thor onu takip etti. Kelt tanrıları Thor'u gördüklerinde, canavarlar için onu suçladılar ve Leir, Thor'la yanlış anlaşılma yüzünden savaşır.[1] Korkunç Hogun, Thor'u desteklemek için takip etmişti ve canavarlardan biri ortaya çıktığında, tanrılar hiçbirinin canavarlardan sorumlu olmadığını bilimekteydi. Üç tanrı canavarla savaşır ve onu sürer. Leir, kanatlı canavara karşı yardım ettiği için Thor'a borçlu olduğunu hissetti ve Seth Asgard'a saldırdığında onun ordularıyla savaşmak için Caber (Cairpre) de dahil olmak üzere Kelt tanrılarından bir kuvvet göndermiştir.[2]

Daha sonra Leir ve Caber, Avalon'un geleneksel düşmanları olan Fomorların kampına saldırdı.[3]  Leir ve Caber daha sonra boyutsal bir portal aracılığıyla Asgard'a tekrar girerler. Leir, Sif'in gelini olduğunu iddia etmeye çalıştı, ancak Sif'in Thor'u kurtarmaya yardım etmesi ve şampiyonuyla savaşması gerektiğini söyler.[4] Leir ve Caber, Asgard'da Heimdall ile çatıştı ve ardından Thor'u aramak için Sif'e Dünya'ya kadar eşlik etder.[5]  Leir, Caber ve Sif daha sonra Kara Galaksi'ye gittiler ve orada Thor'u bulurlar. Tanrılar daha sonra Herkül ile birlikte Asgard'a gider.Leir, Caber ve Herkül daha sonra Ymir ile savaştı ve Asgard'ı Ymir ve Surtur'un hışmından korurlar[6].Leir daha sonra Thor'u Sif üzerinde düelloya davet etti, onun şampiyonu olduğuna inandı, ancak bunun yerine Sif ile bir düelloda yenilir[6].

Güçler ve yetenekler[değiştir | kaynağı değiştir]

Leir, Avalon'un Kelt tanrıları olarak bilinen insanüstü ırkın bir üyesinin tipik güçlerine sahiptir. Bu, insanüstü güç, hız, dayanıklılık, dayanıklılık ve refleksleri ve son derece uzun bir ömrü içerir.

Leir, silah olarak kullandığı yıldırım benzeri bir mızrak şeklinde ellerinden elektrik enerjisi üretme yeteneğine sahiptir. Ayrıca bilinmeyen özelliklere sahip bir kalkan kullanır.

Leir son derece yetkin bir göğüs göğüse dövüşçü, iyi bir kılıç ustası ve mızrak atmada uzmandır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Thor #386
  2. ^ Thor #398-400; Batı Yakası Yenilmezler cilt. 2 #41
  3. ^ Marvel Comics 30
  4. ^ Thor #417
  5. ^ Thor #418
  6. ^ a b Thor #425