Son Kahraman

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Last Action Hero sayfasından yönlendirildi)
Son Kahraman
Last Action Hero
Last Action Hero film posteri
YönetmenJohn McTiernan
Yapımcı
  • John McTiernan
  • Steve Roth
Senarist
Hikâye (eser)
Oyuncular
MüzikMichael Kamen
Görüntü yönetmeniDean Semler
Kurgu
DağıtıcıColumbia Pictures[1]
Çıkış tarih(ler)i13 Haziran 1993 (1993-06-13) (Westwood)
18 Haziran 1993 (1993-06-18) (Amerika Birleşik Devletleri)
Süre131 dakika[2]
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri
Dilİngilizce
Bütçe$85 milyon[3]
Hasılat$137.3 milyon[3]

Son Kahraman (İngilizce özgün adıyla: Last Action Hero) John McTiernan tarafından yönetilen ve yapımı üstlenilen bir 1993 Amerikan fantastik meta-aksiyon komedi filmidir.[4] Film içinde filmler şeklinde birkaç aksiyon filmi parodisini içeren aksiyon türü ve ilgili klişelerin bir hicividir.[5]

Filmde Arnold Schwarzenegger, Jack Slater aksiyon filmi serisinin Los Angeles polis dedektifi Jack Slater'ı canlandırıyor. Austin O'Brien, sihirli bir şekilde Slater evrenine taşınmış bir çocuk olan Danny Madigan'ı canlandırırken, Slater evreninden gerçek dünyaya kaçan acımasız bir suikastçı olan Benedict rolünde Charles Dance yer alıyor. Schwarzenegger ayrıca filmin baş yapımcılığını da üstlendi ve kendisini Jack Slater'ı canlandıran aktör olarak oynuyor.

Last Action Hero, gişede stüdyonun beklentilerini karşılayamadı ve hem kritik hem de ticari bir hayal kırıklığı oldu. Film daha sonra VHS sürümüyle ticari başarı elde etti ve kendisini bir kült klasiği olarak kabul ettirdi.[6] Film aynı zamanda Art Carney'nin 2003'teki ölümünden önce bir sinema filminde son görünüşüydü.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Danny Madigan, dul annesi Irene ile New York'un suç dolu bir bölgesinde yaşayan bir gençtir. Danny, babasının ölümünün ardından, makinist olarak da görev yapan Nick'in sahibi olduğu yerel sinemasında aksiyon filmleri, özellikle de yıkılmaz Los Angeles polisi Jack Slater'ın yer aldığı dizileri izleyerek rahat eder. Nick, Jack Slater IV'ün resmi lansmanından önce erken bir önizlemesini görmek için Danny'ye bir zamanlar Harry Houdini'ye ait olan altın bir bilet verir.

Film sırasında, bilet koçanı Danny'yi sihirli bir şekilde kurgusal dünyaya taşır ve Slater'ı bir araba kovalamacasının ortasında durdurur. Takipçilerinden kaçmayı başaran Slater, Danny'yi Los Angeles Polis Teşkilatı karargahına götürür. Slater tüm bunları Danny'nin çılgın hayal gücünün bir parçası olarak görse de, Slater'ın amiri Teğmen Dekker, Danny'yi yeni ortağı olarak atar ve onlara mafya patronu Tony Vivaldi ile ilgili suç faaliyetlerini araştırmaları talimatını verir.

Danny, Slater'ı Vivaldi'nin malikanesine yönlendirir ve filmin başlangıcından itibaren yerini tespit eder. Orada Vivaldi ve uşağı Bay Benedict ile tanışırlar. Danny daha sonra Slater'ın ikinci kuzenini öldürenlerin Vivaldi ve Benedict olduğunu iddia eder, ancak Slater'ın hiçbir kanıtı yoktur ve ayrılmak zorunda kalırlar; Ancak, Benedict, Danny'nin nasıl bildiğini merak eder.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Weinraub, Bernard (22 Haziran 1993). "Columbia Ponders The Fate Of 'Hero'". The New York Times. 25 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2010. 
  2. ^ "Last Action Hero (15)". British Board of Film Classification. 13 Temmuz 1993. 23 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2019. 
  3. ^ a b Box Office Mojo'da Son Kahraman
  4. ^ "Last Action Hero". Turner Classic Movies. 20 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2016. 
  5. ^ "'Last Action Hero' Can't Deliver As Action Flick, Parody In One". Orlando Sentinel. 8 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2010. 
  6. ^ Andersen, Kurt (5 Temmuz 1993). "How To Run a Movie Studio". Time. 24 Aralık 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2010. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Resmi websitesi 25 Aralık 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.