Kuzey Illinois Üniversitesi saldırısı

Koordinatlar: 41°56′03″K 88°46′08″B / 41.93417°K 88.76889°B / 41.93417; -88.76889
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kuzey Illinois Üniversitesi üyeleri saldırıdan sonraki geçici anıta bakıyor.

Kuzey Illinois Üniversitesi saldırısı, 14 Şubat 2008 tarihinde gerçekleşen bir okul saldırısıdır. Steven Kazmierczak isimli şahsın, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki DeKalb'de bulunan Kuzey Illinois Üniversitesi (KIÜ) kampüsünde birçok insanı vurması ile başlamıştır. Saldırgan intihar etmeye teşebbüs etmeden önce 5 kişiyi ölürürken 21 kişiyi de yaralanmıştır.

Olay, yerel saatle, yaklaşık 15:05 civarında kampüsün Cole Hall koridorunda gerçekleşti.[1] Okul sarıldı, öğrenciler ve öğretmenler güvenli bir mekana taşındı. Olayın gerçekleştiği yer ve civardaki binalardan uzakta duruldu.[2] Suçlunun da içlerinde bulunduğu 6 kişi olay sırasında öldü. Bu, Birleşik Devletler tarihinde gerçekleşen dördüncü ölümcül üniversite saldırısı oldu. Bundan önce Virginia Tech katliamı, Texas Clock Tower saldırısı, Kaliforniya Eyalet Üniversitesi, Fullerton katliamı ve Oikos Üniversitesi katliamı gibi saldırılar yaşanmıştı.[3][4]

Olay olduktan sonra üniversite yönetimi o haftaki tüm dersleri ve aynı şekilde bir sonraki haftadaki dersleri de iptal etmiştir.

Saldırı[değiştir | kaynağı değiştir]

Cole Hall girişi, saldırı sabahı sonrası

Saat yaklaşık 15:05'te CTZ (Central Time Zone (Kanada)), Steven Kazmierczak, Cole Hall (Auditorium 101) içerisinde konferans salonu tarzı amfiye girdi. Burada okyanus bilimi ile ilgili bir oturum vardı.[5] Silahlarını kuşanır kuşanmaz, amfiye yaklaştı. Giriş holünden amfiye girdi. Güneybatı tarafının uç noktasındaki bir kapıdan odaya girdi. Bu yol kendisini direkt sınıfın önündeki sahneye götürdü. Burası aynı zamanda pozisyon alıp sınıftaki kalabalığa ateş ettiği yerdi. Burada kapıyı aşırı bir güç kullanarak açtı. Birçok tanığın tabiriyle kapıyı tekmeleyerek içeri girdi.[6]

Kazmierczak, sahne boyunca kısa bir mesafe yürüdükten sonra kalabalığın içindeki öğrencilere çifte namlulu av tüfeği ile ateş açmaya başladı. Daha sonra sahnenin doğu tarafında ayakta duran, bir önceki sınıf toplantısında yaptığı bir testi tekrar gözden geçiren, öğretim görevlisini vurdu. Öğretim görevlisi odanın güneydoğu köşesinden koşarak dışarı kaçmayı denedi. Ama kapı kilitliydi. Öğretim görevlisi, öğrencilerinde kaçmaya çalıştığı, odanın doğu bitimindeki ana çıkışlara doğru ilerledi. Bazı öğrenciler hemen kaçma fırsatı bulamadığı için koltukların arasına ve altına saklandı. Kazmierczak, üç el atış yaptıktan sonra silahını tekrar doldurmak için durduğunda bazı öğrenciler "silahını dolduruyor" diye bağırarak kaçmaya başladı. Diğerleri ise saklanmaya devam ettiler ya da reaksiyon veremeyecek kadar şoktaydılar.[6]

Saldırgan elindeki tüm av tüfeği mermilerini harcadıktan sonra (altı el atış), odada kalan insanlara 9mm Glock tabanca ile toplamda yaklaşık olarak 50 el ateş etti. Saldırganın ifadesine göre, daha sonra, batı koridorunda ve direkt olarak sahnenin önünde ya da üstünde bir ileri bir geri yürürken insanlara ateş etti. Kullanılmamış 55 mermilik mühimmat sahnede bulundu. Bunların arasında .380 Hi-Point yarı otomatik tabancaya uyumlu tamamen dolu iki şarjör de vardı.[6]

Acil Durum Müdahalesi[değiştir | kaynağı değiştir]

15:06'da yapılan ilk 9-1-1 acil merkez çağrısında ateş açmaya devam eden bir saldıran ihbar edildi. Yedi saniye sonra 9-1-1 koordinasyon memuru tarafından KIÜ polis memurlarına durum bildirildi.[5] 15:06:33'te, polis memurları Ayala ve Zimberoff çağrıyı cevaplayıp olay yerinde olduklarını bildirdiler. Ayala ve Zimberoff isimli polisler Swen Parson Hall yakınındaki normal kuzeye giden yoldan arabayla ilerlediler. Daha sonra Martin Luther King (MLK) ortak alanından doğuya doğru kaçan öğrencilerle karşılaştılar. Bir öğrenci MLK'nın batısına doğru işaret ederek "Orada, ateş ediyor." diye bağırdı. Aynı zamanda polis memuru Hodder'da olay yerine doğru sürüyordu ve aynı kargaşa ile karşılaştı.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Campus Alert Updates 19 Şubat 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.." Kuzey Illinois Üniversitesi. 20 Şubat 2008 tarihinde erişilmiştir.
  2. ^ "Six Dead After University Shooting". CityNews. 14 Şubat 2008. 12 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2008. 
  3. ^ "FGCU pays tribute to Northern Illinois team". Scott Hotard. Naples News. 29 Şubat 2008. 6 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2008. 
  4. ^ "3 p.m. update: Gunman identified in NIU shootings; 6 dead". DeKalb Daily Chronicle. 15 Şubat 2008. 31 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2008. 
  5. ^ a b Northern Illinois University 2010, p. 1.
  6. ^ a b c Northern Illinois University 2010, p. 2.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]