Kuzey Göksel Yarımküre

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kuzey gök kutbu merkezli Kuzey Gökyüzü'nün haritası

Kuzey Göksel Yarımküre veya Kuzey Gökyüzü, dünyanın yüzeyini çevreleyen Göksel Küre'nin kuzeyde kalan yarısına verilen isimdir ve kuzey yarımküre gökyüzünde görülmüş olan gök cisimlerini ve gök olaylarını kapsar. Güney Yarımküre'deki karşılığına Güney Göksel Yarımküre adı verilir.

Göksel yarımküre'nin tamamının gözlemlenebilmesi için gözlemcinin Kuzey Kutbu'na yakın bir noktada konumlanması gerekmektedir. Göksel kürenin konumu nedeniyle içerisindeki gözlemlenebilir gökyüzü gözlemci güneye doğru indikçe azalır. Ekvator bölgesinde bulunan bir gözlemci hem Kuzey Göksel Yarımküre'ye hem de Güney Göksel Yarımküre'ye ait olan gök cisimlerin ekvatora yakın olanlarını gözlemleyebilir. Örneğin dairesel yıldız olarak kabul edilen Büyükayı ve Cassiopeia gibi bazı takımyıldızları bu göksel yarımküre içerisindeki herhangi bir bölgeden yılın herhangi bir zamanı görülebilirken, Güney Göksel Yarımküre içerisinde sadece yılın belirli zamanlarında ekvatora yakın bölgelerde gözlemlenebilir.[1][2]

Kuzey Yarımküre'de bilinen Büyük Ayı ve Küçük Ayı gibi ünlü takımyıldızlarının büyük bir kısmı Kuzey Göksel Yarımküre'nin parçasıdır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Circumpolar constellations – Constellation Guide". www.constellation-guide.com. 3 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2023. 
  2. ^ "A BEGINNER'S GUIDE TO THE SOUTHERN HEMISPHERE SKY". Sky and Telescope. 8 Mart 2018. 17 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2023.