Kutup martısı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kutup martısı
Korunma durumu

Asgari endişe altında (IUCN 3.1)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Aves
Takım: Charadriiformes
Familya: Laridae
Cins: Larus
Tür: L. hyperboreus
İkili adlandırma
Larus hyperboreus
Gunnerus, 1767
Dağılımı
Larus hyperboreus

Kutup martısı (Larus hyperboreus), martıgiller (Laridae) familyasından kuzey yarımkürede kutup dairesi çevresinde ve Avrupa'nın Atlas Okyanusu kıyılarında yaşayan iri bir martı türü.

Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kutup martıları oldukça iri ve güçlü hayvanlardır ve tüm tüyleri oldukça açık renklidir. Kuyruklarında ya da kanatlarında siyah tüy bulunmaz. Yetişkin bireyler mat gri renkte ve koyu sarı gagalı olurlar. Daha genç bireyler daha açık gri olurlar ve gagaları siyah - pembe olur. Benzerleri olan İzlanda martılarından daha büyük ve kalın gagalıdırlar. Bir yavrunun olgunluğa ulaşması yaklaşık dört yıl alır.

Üreme[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu martılar kıyı bölgerlerinde, kayalıklar üzerinde sürüler hâlinde ya da tek olarak çiftleşme ve yavrulama işlemlerini gerçekleştirebilirler. Kayalıklar üzerinde yaptıkları kuluçkaya yatarlar. Genelde üzerlerinde koyu benekler olan açık kahvrengi 2 - 4 yumurta yumurtlarlar.

Beslenme[değiştir | kaynağı değiştir]

Birçok Larus türü martı gibi kutup martıları da hepçil canlılardır. Yiyebilecekleri küçük canlılar aramalarının yanı sıra aç kaldıklarında yiyecek bulmak için leş de ararlar. Yüzerken ya da yürürken avlanırlar. Bazen su yüzeyine yakın canlıları avlar bazen de uçarken gökyüzündeki küçük kuşları yerler. Balıkçı teknelerini takip ederler ve martı türleri arasında en yırtıcılardan biri olarak bilinirler.

Dağılımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Kışları, Atlas Okyanusu'nun ve Büyük Okyanus'un kuzeyinden, Büyük Britanya'nın güney kıyılarına kadar inen bölgelerde geçiren göçmen bir kuştur. Amerika Birleşik Devletleri'nin kuzey eyaletlerinde ve Büyük Göller çevresinde de görülürler. Kimi kuşlar bazen daha güney eyaletlere ve Meksika'ya dek ulaşabilirler.