Kullanıcı mesaj:YazıcıoğluFaruk

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

IV. Mehmed maddesinde yaptığınız değişiklikler hakkında[kaynağı değiştir]

Merhabalar, Özgür Ansiklopedi Vikipedi'ye hoş geldiniz. IV. Mehmed sayfasının 14069344 ve 14069396 numaralı sürümlerini husule getiren değişikliklerinizin barındırdığı;

... Vahdettin için türlü "kaçış" senaryoları yazıldı.

ifadesi olağandışı ve tartışmalı bir ibaredir. Bu nedenle, saygın ve doğrulanabilir kaynaklarca desteklenmesi gerekir. Aksi halde; bu durumun, Vikipedi'nin tarafsızlığına gölge düşüreceği kanısındayım. Nitekim, bu durum Vikipedi yönergelerinde "Olağan dışı iddialar, olağan dışı incelemeye ihtiyaç duyar" başlığıyla belirtilmiştir. Birden çok ve mümkünse akademik kaynaklarla bu yargıyı desteklemediğiniz takdirde bu değişikliği içeren revizyonların kabul edilmesi olası görünmüyor.

Öte yandan; Tarafsız bakış açısı politikası'nda belirtilen, "maddelerin tüm taraflara eşit uzaklıkta ve ön yargısız olarak, güvenilir kaynaklarda yayımlanmış doğrulanabilir bilgilerle yazılması hususunu" tekrar gözden geçirmenizde fayda görüyorum. İyi çalışmalar... VikipediBilginimesaj? 17:44, 10 Ocak 2014 (UTC)

       -----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sizi anlıyorum, yeni farkında vardım kusura bakmayın. Lakin bu cümleyi çıkarırsak eğer metinden insanlara daha faydalı olacağını düşündüğüm bir metin ortaya çıkacaktır. Türk Tarih Kurumu tarafından hazırlanan "Vahdettin Ayrılık" adlı belgeselden alınarak yazdım tüm bilgileri. Konu ile ilgili olarak bu cümleyi çıkarabilirseniz iyi olur. Yahut bunu ben de yapabilirim. Size kalmış. Teşekkürler. Bu imzasız yazı YazıcıoğluFaruk (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Rica ederim. Önceki mesajda VI yerine sehven IV yazmışım. Konuya dönecek olursak, o ibareyi çıkarınca geriye şöyle bir şey kalıyor:
"Ayrıca Vahdettin'in kulağına ona karşı yapılabilecek olan suikast haberleri geldi. İngilizlere içerisinde bulunduğu zor durumu anlatan bir mektup yazdı. Bunun ardından ülkeden çıkış yapmak durumunda kaldı."
Doğrulanabilirlik politikasına uymak yani güvenilir bir kaynak göstermek gerekiyor yine de. Aksi halde, politikada "Yeni materyal ekleyen kullanıcılar güvenilir bir kaynak göstermelidirler, yoksa düzeltmelerine itiraz edilebilir ya da bu düzeltmeler silinebilir." şeklinde ifade edildiği üzere itiraz hakkı doğuyor. Siz güvenilir bir kaynak bulduktan sonra bunu konuşmaya devam etsek daha iyi olur kanaatimce. Bunlar hassas konular olduğu için herkesçe kabul görebilecek akademik bir kaynak eklememiz sizce de daha doğru olmaz mı? VikipediBilginimesaj? 21:50, 10 Ocak 2014 (UTC)

Tekrar merhaba. Bunu yazıyor olmamda dayandığım kaynak tamamen TÜRK TARİH KURUMU tarafından hazırlanan "Vahdettin Ayrılık" filmidir. Film de zaten herhangi birileri tarafından değil TÜRK TARİH KURUMU tarafından hazırlanıyor. http://www.ttk.gov.tr/index.php?Page=Basinda&HaberNo=563 Bu linkte filmin kısa bir tanıtımı var. Aşağıda vereceğim linkte ise tamamen Türk Tarih Kurumu'nun kendi YouTube kanalından halkla paylaştığı film var. http://www.youtube.com/watch?v=leMV0l8hgss Bu imzasız yazı YazıcıoğluFaruk (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Filmin neredeyse tamamı "kanılardan" ibaret. Türk Tarih Kurumu'nun desteğiyle ya da bu kurumca çekilmiş olması bu gerçeği değiştirmiyor. Vikipedi'ye mümkün oldukça üzerine tartışılamayacak "olguları" eklemeye çalışıyoruz. Eğer kanıları ekleyecekseniz, bunun kim tarafından dile getirildiğini açıkça belirtmeniz gerekir. Daha önce de söyledim, bu konular hassas ve tartışmalı. Mesela Nutuk'ta geçen "Saltanat ve hilâfet mevkiini işgal eden Vahdettin, mütereddi, şahsını ve yalnız tahtını temin edebileceğini tahayyül ettiği denî tedbirler araştırmakta." cümlesinden hareketle ve iyimser bir ifadeyle "Atatürk'e göre; saltanat ve hilâfet mevkiini işgal eden Vahdettin, kendini ve yalnız tahtını koruyabileceğini hayal ettiği önlemler araştırmaktaydı." eklemesi yapılsa, bu olguya dönüştürülmüş bir kanı olduğu için kabul edilebilirdi. Ancak yine de yapılmamış. Vikipedi'nin tarafsızlığına zedeleyebilecek ya da bazı kesimleri bu bilgi kaynağından soğutabilecek eklemelere sıcak bakmıyorum. Öte yandan; değişikliğinizin kabul edilmesini istiyorsanız, bu iddialar kimlerin savunduğunu bularak ve onlara atıfta bulunarak bu kanıyı bir olguya dönüştürmelisiniz. Ek olarak; filmi değil, filmin hangi kaynaktan hareketle çekildiğini bulursanız daha iyi olacağı kanaatindeyim. Zira sanat eserleri gerçeklikle kurguyu yoğurarak ortaya kurmaca bir gerçeklik çıkartırlar. Bu durumda hangi diyalogların gerçek, hangilerinin senaryo olduğunu bilemeyiz. Lütfen okuyun:
  1. Basit bir tarafsızlık tarifi
  2. İmza kullanımı
İyi çalışmalar... VikipediBilginimesaj? 12:06, 11 Ocak 2014 (UTC)

Merhabalar, devriye olabilmek için topluluğun güvenini kazanmanız ya da bu şartları sağlamanız gerekiyor. Ancak bugün cevap verebildim, gecikme için özür dilerim. VikipediBilginimesaj? 14:41, 15 Ocak 2014 (UTC)