Kullanıcı mesaj:Remataklan

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Selamlar Remataklan,

Öncelikle Vikipedi'ye hoş geldin. Kafana takılan herhangi bir şeyi sormaktan çekinme.

Soruna gelince, sadece Wikimedia Commons'a yüklenen resimler tüm Viki projeleri tarafından ortaklaşa kullanılabiliyorlar. İngilizce Wikipedia'dan resmi alırken, eğer resim Commons'ta yüklüyse, açıklama sayfasında resmin Commons'ta yüklü olduğuna dair bir ibare görürsün. Bu durumda resmi buraya kopyalamaktan kurtulmuş ve sadece adını girerek burda kullanabilir hale gelmiş olursun.

Onun dışında resmin kaynağını detaylı olarak açıklamak de çok önemli. Resmi başka bir Viki'den ya da başka bir siteden alıyorsan, kaynağı url cinsinden vermen çok işe yarar. Kaynak durumu belirsiz resimler 7 gün sonunda silinir zira.

Bir başka önemli konu da resim telif etiketleri. Uygun telif etiketine sahip olmayan resmin de akıbeti aynı. İngilizce'den alırken sayfada göreceğin etiketin kodu muhtemelen Vikipedi'de de çalışacaktır. Ancak Türkçe kodları öğrenmen, tarafımdan sevgiye boğulmana yol açar, ki bu da süper bir şeydir, garantisini veriyorum.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Sevgiler

Vito Genovese 02:34, 15 Eylül 2006 (UTC)

Selamlar Remataklan,

Çoğu zaman 1 gün bile sürmese de, değişkenlik gösteriyor. 2 güne çok büyük ihtimalle gözükür hale gelirler aramalarda.

Sevgiler

Vito Genovese 02:48, 16 Eylül 2006 (UTC)


Tekrar merhaba Remataklan,

Aslına bakarsan üstteki cevabı verirken ben de Özgür'e sorup söylemiştim, dolayısıyla net bir şey söylemem mümkün değil. Ona veya Uğur'a sorarsan sana daha kesin bir şey söyleyebilirler sanırım.

Zira ben de kullanıcı sayfamı bulamıyorum aramada hala daha. 1,5 ay oldu, ortada yok daha :)

Öğrenirsen bana da öğret :/

Sevgiler

Vito Genovese 11:18, 19 Eylül 2006 (UTC)

"Predatör" kelimesini daha çok "avcı" şeklinde kullanıyoruz biyolojide. İkinci kullanımı ise "yırtıcı" olarak geçiyor. burada çalıştığınız madde ile ilgili bir madde var, sanırım maddeyi açarken "büyük avcı"lar gibi Türkçe bir başlık uygun olabilir. Teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim. (imza için dört tane ~ yapmanız yeterli :) The cat 19:59, 24 Eylül 2006 (UTC)


Tebrikler, cok guzel maddeler girmissiniz. Zevkle izliyorum; kolay gelsin. Citrat 11:59, 26 Eylül 2006 (UTC)

Merhaba Remataklan,

Bir kaç tüyoyla kafanı şişirmeye tam gaz devam ediyorum. Hazırsan başlayalım.

Jimbo Wales'ın fi tarihinde yaptığı bir açıklamaya göre (ki kendisi Hammurabi'dir, o ne derse kanundur), Wikimedia Foundation projelerinin hiç birine ticari kullanımı kısıtlı, değiştirilmesi yasak ya da "izinle kullanılabilir" ibareli resimleri ekleyemiyoruz.

Yani yarın bir gün bir resmin telif durumunun uygunluğunu denetlerken aklında olsun. "non commercial purposes only" mi diyor, gitti resim. "only for educational purposes" mı diyor, yandı gülüm keten helva.

Bir resmi kullanmayı çok istiyor, geceleri yatağında dört dönüyorsan da yapılabilecek şey, resmin sahibiyle iletişime geçip onu Creative Commons lisanslarından "by" veya "by-sa" ile resmini yayınlaması için ikna etmek. Diğer CC lisanslarını da kullanamıyoruz zira.

Ondan sonra tek yapılacak şey yazışma metinlerini resmin sayfasına eklemek, sonra da afiyetle yemek.

Sevgiler

Vito Genovese 04:13, 27 Eylül 2006 (UTC)


Şimdi şöyle;

İlk olarak; o bahsettiğin iki şablon tarih öncesi şablonlar :) Yeni resimler için kullanılmamaları gerekiyor. O iğrenç furyanın en son hali olan {{Telifli Serbest Kullanım}}'dan bile kurtulmaya çalışıyorum, zira temelinde telif hakkı ihlalinden başka bir şey değil. Koşullu serbest kullanım'ın da aslında muadili var {{Şartlı Adil Kullanım}} diye. O da aslında temelinde yalan, zira adil kullanım kapsamında öyle bir şey yok. Bu yüzden bunları kullanma, kullananlara selam verme, yolda görürsen başını çevir, karşı kaldırıma geç, ne bileyim fırsatını bulursan bir güzel döv.

Ticari kullanım kısıtlamasına gelince; bu kuralı bizzat Jimbo Wales koydu. Arkasındaki neden de şu. Yarın bir gün bir cep bilgisayarı firması ürününün içine Wikipedia yüklemek istedi diyelim, bu kısıtlama nedeniyle bunu yapamayacak. Wikipedia, tüm bilginin özgürce paylaşılabilmesini ve herhangi bir kısıtlamaya boyun eğmemesini istiyor. Yani resimleri 5'er 10'ar dolardan okutup köşeyi dönme gayesi yok ticari kullanıma izin verilmesi şartında.

Todd amcama gelince; bir kere değişiklik yapılmaması şartı Wikipedia'ya uymuyor. Bu lisansa sahip bir metnin Wiki'ye eklendiğini düşünsene. Orda duruyor ve wikify bile edemiyoruz. Olmuyor yani, konsepte ters. İkinci olarak ticari kullanımdan da dem vurmuş. Yani resimleri kullanamamak için aslanlar gibi iki şartımız var.

Ha ne yapabilirsin? Todd amcaya bir mail atarsın. Ticari kullanımın benim yukarıda söylediğim nedenlerden gerekli olduğunu anlatırsın. İkinci olarak da değiştirme konusunu önemsememesini, yapılacabilecek en büyük değişikliğin herhangi bir karakteri öne çıkarmak için yapılabilecek bir "crop" işlemi olacağını söyleyerek kandırmayı deneyebilirsin. Yani Creative Commons "by" veya "by-sa" lisanslarından birisi için ikna olması lazım. Zor geliyor kulağa ama başka yol da yok.

Vito Genovese 11:00, 27 Eylül 2006 (UTC)


Todd Lockwood'la ilgili soruna 1-2 gün içinde cevap vereyim, zira benim de emin olmam gereken bir iki kavram var. Aklımda, yazıcam cevabını.

Diğer Wikipedialardan resim yüklemeye gelince. Diğer wikilerdeki resimlerin etiketlerin doğruluk oranı %50-50 genelde. Orası daha beter bir çöplük ve çoğu yeni kullanıcı etiketleme işlemini bilmeden ezbere seçiyor, kaynak belirtmiyor vs.

En sağlıklısı diğer wikilerdeki resmi almak (tabi Wikimedia Commons resmi değilse... Commons resmiyse almaya gerek yok, adını maddeye girerek kullanabiliriz ortak olarak.) İngilizce'nin etiket kodları genelde tr.wiki'de de çalışacaktır. Ancak Türkçelerini öğrendikten sonra da İngilizce'leri kullanmaya devam edenler tarafımdan odunla dövüleceklerdir.

Kaynağı belirtilmemiş ve (eğer adil kullanımsa) adil kullanım kriterlerine uymayan resimleri de almazsak hiç sorun olmaz. Bir de resmi tr.wiki'ye ekledikten sonra diğer wiki'de resmin bulunduğu yeri belirtmek de elzem, ki yapıyorsun zaten sen bunu.

Sevgiler

Vito Genovese 17:12, 27 Eylül 2006 (UTC)


Tekrar merhaba,

Eklediğin resimlerin kaynaklarını url olarak, yani tıklayınca karşımıza orijinal resim çıkacak şekilde ver, gözün sevem.

Sevgiler

Vito Genovese 19:46, 28 Eylül 2006 (UTC)

Bundan sonrakiler için tamadır :D Remata'Klan 19:49, 28 Eylül 2006 (UTC)

Ahaha pardon ya, çıktı gitti aklımdan, balık beyinli bir insanım :/

Şimdi yukarıda da anlattığım gibi Todd Lockwood'un bize verdiği izin Viki için uygun bir izin değil. Ticari kullanım kısıtlaması kabul edilemez bir kısıtlama, sırf bu yüzden kullanamayız normalde. Ha, "Bu resmi adil kullanım kriterlerine göre kullanabilir miyiz?" sorusu benim de kafamda dönmüyor değil, zira adil kullanım doktrininin temeli aslında izin almadan kullanabilmek, başka bir şey değil. Şimdi bu adamın resimlerine aslanlar gibi {{Sanat Eseri}} etiketi basarız, basamaz değiliz. Lakin bu durumda resmi kesemeyiz, biçemeyiz. Ayrıca sadece Lockwood'u tanıtmak için kullanabiliriz prensipte. Yani adamın kendi maddesinde ya da çizdiği kapak hangi kitabınsa o maddede (Zira yarın bir gün Lockwood mahkemeye gider ve "Ben zaten ticari kullanıma izin vermiyordum. Aldılar resmimi "Adil kullanım" ayağına, alakasız şeyler için kullanıyorlar" derse, Texas ve yakın eyaletlerden gelme kodaman bir yargıç olmadık kararlar alabilir Wikimedia Foundation aleyhine. Olmaz olmaz deme, server ABD'de)

Ama sen bu adamın CC by veya by-sa'ya ikna edebilirsen (ki aslansın, yaparsın); resimleri istediğimiz gibi keser, biçer, karakterleri ortalayacak şekilde yeni resimler üretir, karakter maddelerine koyarız. Hatta Wikimedia Commons'a da koyar, tüm Wiki camiasını ihya ederiz.

Adamla yazışmalarını da paslasana, çalışalım şunun üstünde, ikna edelim herifi. Ne dersin?

Vito Genovese 23:02, 1 Ekim 2006 (UTC)


  • Gecikmeli olarak da olsa hoşgeldiniz demek isterim. Güzel katkılarınız için ayrıca teşekkürler--Baylanileti 20:09, 28 Eylül 2006 (UTC)
  • And kedisi maddesine eklediğiniz şablon için teşekkür ederim. Ancak kedi türleri şablon rengi pembe değil açık yeşil oluyor Kedi maddesindeki gibi. Mesela kuş türleride açık mavi Florya gibi. Bilginize sunarın. iyi çalışmalar
  • Açıkçası ben ansiklopedi içinde gezerek keşfettim. Benim açmış olduğum maddelere bugüne kadar hep Karduelis şablon eklemişti. Bu konuda daha fazla bilgi sahibi olan kendisidir. Ona danışabilirsiniz. Ya da belli başlı hayvan türlerini inceleyerek (balık, sürüngen, kuş, köpek, gibi) fikir edinebilirsiniz. iyi çalışmalar--Baylanileti 20:11, 30 Eylül 2006 (UTC)
  • Haklısınız. sizin and kedisi maddesindeki şablon sanırım tek renkli olan model. Öteki şablon daha estetik diye düşünüyorum. Üstelik renkleri sabit değil. Bu konuyu da isterseniz ilgili maddenin tartışma sayfasına taşıyın. Bu arada rica etsem ve size zahmet olmayacaksa Pampa kedisi ve And kedisi şablonlarını öteki yeşil renkli şablon ile değiştirmeniz mümkün mü? Ben taksonomi konusunda fazla bilgili olmadığımdan şablonları karıştırmak istemiyorum--Baylanileti 20:36, 30 Eylül 2006 (UTC)
  • Sevgili Remataklan, belki diğer şablonu kullanırsanız olabilir.--Baylanileti 20:56, 30 Eylül 2006 (UTC)
  • Şu halde tüm hayvanlar pembe oluyor. Bunu ben de bilmiyordum. Benim farkettiğim her hayvan türünün farklı renkle gösterilmesiydi. Bilgi için teşekkürler. Zaten tartışma sayfasına da bu bilgileri taşıdığınıza göre yakında bir standart uygulamaya gidilir. İyi çalışmalar--Baylanileti 21:37, 30 Eylül 2006 (UTC)

Kategorileri yönlendirme...[kaynağı değiştir]

  • Merhabalar,

Kategorilerde yönlendirme için #REDIRECT kullandığınızı gördüm. Genellikle, kategorilerde bu sorunlu olabileceğinden (yönlendirme konmuş kategoriye konan maddeler gözükmeyeceğinden), bir kategoriyi bir başka kategoriye yönlendirmek istediğimizde #REDIRECT yerine kategori yönlendirme şablonunu kullanıyoruz. Bu şablonu kullanmanız daha yararlı olabilir, bir göz atın isterseniz. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 01:33, 2 Ekim 2006 (UTC)

{{Kategori yönlendirme}} şablonu kullanılıyor bunun için. Ama tabi madde yönlendirmeleri gibi olmuyor, sadece "Orayı kullanın" talimatı veriyor. {{Kategori yönlendirme|Kedigiller}} yazarak sorunu halledebilirsin.

Bu arada Kategori:Kedigiller yazmak istiyorsan herhangi bir yerde "Kategori" kelimesinden önce iki nokta üstüste işareti koyman gerekiyor. Misal şu an benim mesaj sayfamı Kedigiller ve Felidae kategorilerine ekledin [[Kategori:Kedigiller]] yazdığın için. Eğer [[:Kategori:Kedigiller]] yazsaydın Kategori:Kedigiller yazacaktı istediğin gibi. Ufak bir hatırlatma, ileride lazım olur. Unutmadan; aynısı resimler için de geçerli.

Bu arada Todd Lockwood konusunu en.wiki de sorucam, o yüzden bir kaç gün istiyorum senden. IRC'de sordum, bilemedi adamlar :)

Sevgiler

Vito Genovese 01:39, 2 Ekim 2006 (UTC)

Tesadüfen gördüm de... Mesaj sayfasına değil, değişiklik özetine yazıcaksın o "I agree ..." olayını. Kaydet'in hemen üstünde hani.

Mesaj sayfasında bi satır boşluk bırak, özete onu yaz, hemen açılacak.

Sevgiler

Vito Genovese 02:16, 2 Ekim 2006 (UTC)

  • sağol :D

Type species...[kaynağı değiştir]

Selamlar...

Bu terimin karşılığı için tür örneği kullanıldığında, bu çevirinin "o tür içinden bir örnek" gibi bir anlamı oluyor ve bu şekilde o türün içindeki bir alt türden de bahsediliyor olabilir. Oysa, type species denildiğinde, cinse kadar ve cins de dahil olmak üzere üyesi olduğu üst taksonlara (örneğin, aşağıdan yukarıya, alt cins ve cinse) adını veren ya da o üst taksonların adını kendi adı üzerinden sabitleyen tür anlaşılıyor. Dolayısıyla, türün bizzat kendisi kendinden yukarıdaki taksonların (cinse kadar ve cins de dahil) içindeki bir örnek olmalı. O zaman da type species için örnek tür demek daha doğru.

Bu arada, type species hem botanik hem de zooloji pratiğinde kullanılıyor ama yalnızca zoolojik adlandırmada resmi olarak kabul görüyor; botanik adlandırmasındaki resmi karşılığı specimen ya da daha genel kullanımı ile type specimen. Açıkçası, Türkiye'deki terminolojilerde resmi kabul gören Türkçe karşılıklar var mı, bilmiyorum ama species teriminin "tür" olarak kab ul gördüğü ve specimen teriminin de "örnek/örneklik" demek olduğu noktada, belki de type species terimini tip tür ya da tipik tür, specimen/type specimen terimini de tip örnek ya da tipik örnek diye çevirmek daha uygun olabilir ki, bunların hepsine de Türkçe'de rastlanabiliyor.

Bana sorarsan, type species teriminin zoolojide resmi olarak ve botanikte de resmi olmasa da pratikte kullanılması nedeniyle, her iki alan içinde de örnek tür dememiz yeterli olabilecektir.

Bildiğim kadarıyla, Kullanıcı:Karduelis botanikçidir ve bu konuyu ona da danışabilir ya da diğer ilgililerin dikkatini de çekmek için Vikipedi:Köy çeşmesi'ne yazabiliriz.

Kaynak: en:Type species

--Doruk Salancıileti 07:30, 2 Ekim 2006 (UTC)

Taksonomi kutu/bilgi...[kaynağı değiştir]

Selamlar...

İnsan bir noktaya konsantre olunca, iyi ilerleme kaydediyor. Ben bunu Vikipedi'de pek beceremem çünkü çok dağınık çalışırım. Bir senedir buradayım ve bağımlılığa varacak denli çok uğraşıyorum denebilir ama o kadar zaman içinde Taksonomi kutu'ya bir açıklama kılavuzu eklemek mümkün olmamıştı...

...Eline sağlık.

Bu arada, iki taksonomi şablonu ile ilgili tartışmalar durulmuş gözüküyor ve her ikisinin yapıcı eleştirisi için yaptığım davete senden başka yanıt gelmedi; belki de gelmez. Bu noktada, ben senin

  • maddeye konu canlının bilimsel ad, ilgili takson ve ilgili otorite bilgisinin güncel yapıdaki gibi tablo içi bir başlık altında değil de
  • Chlamydia ya da Chlamydia trachomatis maddelerindeki gibi, Bilimsel Sınıflandırma başlığının altındaki vurgulu bir basamak gibi görünmesi

konusundaki fikrini öğrenmek isterim. Korunma durumu gibi önemli bir konunun ayrı bir başlığının olması daha bir esneklik sağlıyor ve geliştirmeye daha açık. Buna mukabil, özellikle mavi balina filan gibi tablo içi başlıkları görece çok olan tablolarda da başlıklar pek baskın hale geliyor. Maddeye konu canlının Bilimsel Sınıflandırma başlığının altında yer alması ile bu bilgilere ait dikkat çekicilikten ödün vermeden, tablo görünümünde bir sadeleşme sağlanabilir. Görsel bir deneme olması için, mavi balina maddesini de bahsettiğim biçeme çevireceğim, geçici olarak...

--Doruk Salancıileti 21:47, 3 Ekim 2006 (UTC)

Tekrar selam...

Taksonomi bilgi kutusu/taslak'daki görünümü oluşturmaya çalıştım:

  • Konu canlı Bilimsel Sınıflandırma başlığı altındaki son basamak haline geldi ve tüm satırın vurgulanmasındansa yaknızca konu canlının bilimsel adı ve ilgili otoritenin vurgulanması daha iyi gözüküyor.
  • Koruma durumu ana başlık altına dahil olmaktan çıktı ve neredeyse o kadar dikkat çekici ve bilgi içerici hale geldi.

Görüş ?..

--Doruk Salancıileti 10:24, 4 Ekim 2006 (UTC)

Teşekkürler[kaynağı değiştir]

İlginiz için teşekkür ederim. Şablonu ekledim bile. Alt türleri sayfanın en altına mı eklemem gerekir.?iyi çalışmalar--Baylanileti 20:32, 4 Ekim 2006 (UTC)

  • Iriomote kedisini ilave etmişsiniz. ileride bu maddeyi yazmayı düşünüyordum. Bu bilgiler çok faydalı olacak. İyi çalışmalar--Baylanileti 22:26, 4 Ekim 2006 (UTC)
  • Bende zaten yanlış anlamışım. Aslında bilgiler çelişmiyor. Bizde de soyu tükendi diye geçmiyormuş. Ben bu saatte 1967 de soyu tükendi diye anlamışım. :-) Verdiğim gereksiz rahatsızlıktan dolayı özür dilerim
  • Teşekkür ederim. (Bir kez daha). Taksonomi konusunda hata yapmamak için konunun uzmanlarına bırakmayı tercih ediyorum. Daha önce Karduelise mesaj atıyordum artık bu işten anlayan bir kişinin daha bulunması güzel. Sana mesaj atarım. (Senli hitap umarım rahatsız etmez :-) ) İyi çalışmalar--Baylanileti 22:31, 7 Ekim 2006 (UTC)

Merhaba Remataklan,

Yaptığın teknik olarak doğru aslına bakarsan ama şu an bizim için biraz ütopik geliyor bana. Hani son değişiklikler devriyemiz gibi kaynak bulacak devriyemiz olsa güzel bir dayanışma olurdu ama 33.000 maddemiz var, en fazla 3000 tanesinde kaynak vardır, keşmekeşe döner sonu bence.

Misal ben de kaynaksız tüm eski resimleri sildirmeye kalksam (ki teknik olarak yapabilirim) Viki'deki 7000'e yakın resmin 5000'i çok rahat silinecek. O yüzden bana sorarsan bundan sonra girilecek maddeleri girenleri kaynak belirtmeye teşvik etmek en iyisi. Denk geldikçe de kaynaksız maddelere bireysel olarak kaynak eklemeye çabalamak. Zira Kategori:Vikipedi inşaat'ta yığılmadan başka bir şey yapmaz gibi geliyor bana.

Yine de karar sana kalmış tabi.

Sevgiler

Vito Genovese 16:38, 8 Ekim 2006 (UTC)


Güzel bir şablon olmuş ama yer yer anlam kaymaları var. Eskisinden daha açıklayıcı olduğu ortada ama yine de.

Başka bir wiki'den aldın sanırım bunu. Nerde orijinali, göstersene bana bir.

Bitirdikten sonra (Kaynaksız şablonunun fonksiyonlarını da kaybetmediğimiz sürece -Nerede kaynağın eksik olduğunu şablon kodunun içinde verme gibi- ) diğerinin yerine koyabiliriz. Kesinlikle daha yararlı olur.

Ayrıca mesajlarını aşağı yaz, kırıcam bak kafanı eheh.

Sevgiler

Vito Genovese 01:35, 11 Ekim 2006 (UTC)


Eh neyse, karışmıyım ben işine (Bari buna karışmıyım di mi ahahushaskj), içine sindiği zaman diğerinin yerine koyarsın.

Vito Genovese 01:54, 11 Ekim 2006 (UTC)

Selamlar, Maymun kedi bitti. Şablon oluşturabilirsen memnun olurum--Atacameñoileti 21:20, 8 Ekim 2006 (UTC)

WW2 Iwo Jima flag raising.jpg[kaynağı değiştir]

Hayır, İngilizce'de de kullanılamıyor. Mayıs 2005'te Jimbo tarafından kaldırıldı ama uygulamayı geriye dönük işletmemeye karar verdiler. Yani yeni resimleri direkt siliyorlar, eskilerine dokunmuyorlar. Zaten en.wiki'yle hemen hemen aynı olan Hızlı Silme kurallarımızda da görebilirsin bu durumu. "İzin ile kullanılmıştır" yeterli değil, siliniyor.

Kaldı ki Todd Lockwood'un bize verdiği izin hiçbir işimize yaramıyor. Zira değişiklik ve ticari kullanım kriterlerine uymuyor. Direkt silinme sebebi normalde. Yarınki dersimizde onları {{Sanat Eseri}} kapsamına sokmaya çalışıcaz. Ödeviniz sevgili yavrucuklarım; o izni unutmak ve geleceğin bize getireceği güzel günlerin hayaline bulanmak!

Vito Genovese 02:29, 9 Ekim 2006 (UTC)

Seçkin madde yıldızları[kaynağı değiştir]

Valla o şablonun varlığını bile senden duyuyorum. Şablonun adını adresini ver istersen ya da konuyla ilgili benden çok daha şey biliyor olması kuvvetle muhtemel olan Uğur'a sor bir.

Sevgiler

Vito Genovese 13:53, 9 Ekim 2006 (UTC)


Primatlar maddesini maymunlara yönlendirmeniz doğru değil. Maymunlar, hominidler (insanlar) ve onların akrabaları primat familyasının içinde yer alır. İngilizce Wikipedi'de ayrıntılarını görebilirsiniz [1]. --İnfoCan 14:01, 9 Ekim 2006 (UTC)

Taksonomi kutu ile bir süredir ilgilenemiyordum. Üretmiş olduğun son taslakla ile ilgili fikirlerimi de Tartışma:Taksonomi bilgi kutusu/taslak'a ancak yazabildim.

Gecikmeyi hoş gör lütfen.

Kolay gelsin...

--Doruk Salancıileti 20:29, 10 Ekim 2006 (UTC)

Kategoride gözükecek isimleri düzenlerken gözükmesini istediğin isim olarak {{yk:ROOTPAGENAME}} yazarsan da aynı işi görecektir, enerji tasarrufu da olur hem, bilgin olsun.

Vito Genovese 03:45, 11 Ekim 2006 (UTC)


Biliyorum, gördüm zaten ne yaptığını. PAGENAME'i de o yüzden tavsiye ediyorum, çünkü tam da senin istediğin işe yarıyor. "Şablon" sayfa türü, adı değil. O yüzden "Şablon:Remataklan"'da PAGENAME'i denediğin zaman Ş'de değil, R'de listelendiğini göreceksin.

Vito Genovese 03:54, 11 Ekim 2006 (UTC)

Vikipedi:Oylama sayfasında gerekli bilgileri bulabilirsin. Sen bakmadan ben söyliyim, 12 Kasım'dan itibaren oy verebilirsin :)

Sevgiler

Vito Genovese 05:04, 11 Ekim 2006 (UTC)

Şu maddeye [2] bir revert lazım --Remata'Klan 18:53, 11 Ekim 2006 (UTC)

Bu tür bir vandalizm gördüğünüzde ilgili sayfanın geçmişinden bir önceki (veya vandalizm öncesi) halini getirip kaydet'e basabilirsiniz. Kolay gelsin. --Metal Militia 19:17, 11 Ekim 2006 (UTC)

Evet, doğrü tespit. Burda direkt yanlış etiketleme söz konusu.

Lakin bir de söz konusu logoları amblemleri yazarlar kendi çiziyor ve "Ben ürettim" etiketi ekliyorlar. Aklında olsun, bu durumda, ürettikleri tasarım lisanslı olduğu için yine adil kullanım etiketlerinin kullanılması gerekiyor, özgür lisansların değil. Görürsen düzeltebilirsin.

Sevgiler

Vito Genovese 13:00, 12 Ekim 2006 (UTC)

Tazmanya şeytanı[kaynağı değiştir]

Sevgili Remataklan, Tazmanya şeytanı, benim aylar önce açtığım ama sonra devam etmeyip taslak halinde bıraktığım ve bu yüzden de gizli gizli vicdan azabı çektiğim bir maddeydi:-) Senin el atmana çok sevindim zira maddenin hakkını vereceğini biliyorum. Ben kaynağımı ekledim sana kolay gelsin--Atacameñoileti 14:47, 12 Ekim 2006 (UTC)

Devil facial turmor disease.jpg[kaynağı değiştir]

Bu resmi almaman en doğrusu olur. Zira resmin telif hakkı saklı ve kaynağı yok.

Vito Genovese 17:48, 12 Ekim 2006 (UTC)


Yukarılarda bir yerlerde söylemiştim diye hatırlıyorum. "Sadece ticari olmayan kullanım için" kısıtlamasına sahip resimler kullanılamıyor. Şartlı Adil Kullanım da gerçekte var olmayan bir kavram, dünya üzerindeki tüm resimler bu kapsama sokulabilir istenirse. O yüzden özgür lisanslı alternatifler aramak daha mantıklı.

Vito Genovese 17:59, 12 Ekim 2006 (UTC)


Valla Tazmanya yasasını okumadım (Ama mis gibi planlı programlı yazıldığını görüp takdir ettim, bizimkinin yarısı Osmanlıca, ömrümü çürüttü meret!) ama zaten Tazmanya yasasından ziyade ABD yasaları esas alınan.

Olayın temeli şey aslında. Standart adil kullanım kapsamları (Kitap olsun, şarkı olsun) altına girmeyen resimlerdir esas Adil kullanım. Harici durumlarda adil kullanıldığı iddia edilir sadece. Bu da temelinde her resim için yapılabilir. Zaten bu ansiklopedide tarafsız bir maddede kullanılan her resim adilane bir biçimde kullanılmış demektir, o açıdan bakıldığında istediğimiz resmi buraya yükleyebilmemiz gerekir, ama yükleyemiyoruz.

Kitap, albüm, posta pulu vs. gibi adil kullanım kapsamı altında incelenen "sanat eserleri" dışındaki resimler adil kullanım değildir. Resimlerin sahibinden izin alınması gereklidir.

Şöyle düşün. Bir resim üretiyorsun, alıyorsun makineni çekiyorsun ve "Kesinlikle ticari kullanılamaz" diyerek internette yayınlıyorsun. Sonra Viki midir nedir, ordan bir sürü densiz gelip resmini ticari olarak kullanıyorlar (Şu an kullanmıyoruz ama gelecekte kullanıcaz, Jimbo'nun İsviçre'ye kaçması an meselesi). Ondan sonra da senden izin almalarının gerekmediğini ve ABD telif hakkı yasasının böyle dikte ettiğini söylüyorlar.

Ben olsam döverim. Zaten dövmeme de gerek kalmaz, zira bu yapılamaz. Ticari kullanımı yasaklı resimler silinir ve ticari kullanımı yasaklı olmasına rağmen konuyu anlatan tek resim olsa bile bir resim, yine de kullanılamaz. Bu, telif hakkı sahibinin haklarına tecavüzdür.

Kaldı ki, tüm maddeler için resim kullanmamız da çok elzem değil. İspanyollar 372.000 maddeye sahipler ama sadece 1560 resimleri var. Bizimse 34.000 maddemize karşılık 6515 maddemiz var (Hatta geçen ay 9700 taneydi).

Bu yüzden diyorum ki; insanları özgür lisanslı resimlere yöneltmeli, hatta bu tür resimleri üretmeye teşvik etmeliyiz.

Sevgiler

Vito Genovese 18:47, 12 Ekim 2006 (UTC)


Pardon, arada kaçıyor bazen. Rahatsızlık falan yok ayrıca, ağzını acı biber sürdürtme bu yaşta!

Anlattığım gibi; yükleme! Keşke telif hakkı diye bir şey olmasa bile ansiklopedimiz gibi dünya üzerindeki tüm resimler/metinler özgür olsa. Ama değil...

O yüzden üzücü de olsa, özgür lisanslı ve adil kullanım kapsamlı resim yoksa kullanmamalıyız. Dediğim gibi, her maddeye resim koyma mecburiyetimiz de yok zaten.

Ama ben yine de bu konuyu aklımda tutucak (Güven vermiyorum di mi bu hafızayla?) ve senin için resim alternatifi aramaya devam edicem.

Sevgiler

Vito Genovese 22:42, 13 Ekim 2006 (UTC)

Kamu malı resimler[kaynağı değiştir]

İlk sayfadaki resimlerin 1921'den önce çekildiği yazıyor. Bu durumda bu resimler {{PD-US}} etiketiyle kullanılabilir. İkinci sayfada da her resmin ayrı ayrı sayfaları var. Eğer sahipleri 1906 ve öncesinde ölmüşlerse {{PD-art}}, ölmemişlerse ama çizimler 1923'ten öncesine aitse yine {{PD-US}}.

Vito Genovese 23:03, 12 Ekim 2006 (UTC)


Evet, süper fikir. {{KM-Avustralya}} adıyla şablonu ekledim. Türkçeleştirme fırsatı bulabilirsen enfes olur.

Yalnız bu şablon sadece ilk sayfadaki resimler için. İkinci sayfadakiler karışık kaynaklı.

Sevgiler

Vito Genovese 23:27, 12 Ekim 2006 (UTC)


Referans sistemi yerine birebir gitsen daha iyiydi, zira şablonu komplike bir hale getiriyor. Tüm şablonları sadeleştiricem kısa süre içinde, şimdilik "Uğraşamıycam" dersen de ben zamanı gelince bakarım, sorun değil.

Eline sağlık!

Vito Genovese 00:04, 13 Ekim 2006 (UTC)

Çevirilen maddeler[kaynağı değiştir]

Madde 8 kapsamında çakılabilir, ama eğer ben yapmışsam çakılamaz, kafa derhal duvara vurulur!

Vito Genovese 02:22, 13 Ekim 2006 (UTC)

Merhaba Remataklan,

Kendisine bir mesaj bıraktım. Umarım dikkate alır.

Bir hatırlatmam bir de ricam olacak senden. İlk olarak hatırlatma: Telifli katkıları 48 saat içerisinde farkedersek VP:HS Madde 7 kapsamında sildirebiliriz. O yüzden telifihlal şablonu koyup telif ayıklayanları da helak etmeye gerek yok. İkinci olarak da rica: Yatmam lazım şu an. Rica etsem Mutlu'nun katkılarına göz atıp telifli katkılara M7'den sil şablonu koyabilir misin? İşin varsa da canın sağolsun, ben yarın hallerim.

Sevgiler ve iyi geceler

Vito Genovese 01:08, 14 Ekim 2006 (UTC)


Cümleler bize ait değil, alabilirsin geri.

Vito Genovese 18:53, 14 Ekim 2006 (UTC)


Valla güzel olur da; Copyscape bir şey yakalarsa belinde odun kırarım ona göre :)

Vito Genovese 18:58, 14 Ekim 2006 (UTC)

Sorun nedir,...[kaynağı değiştir]

...kesinlikle anlamıyorum ama sürekli tıkanan tartışmalardan dolayı üretemez hale geldim. Senin bu konudaki çabanı çok takdir ediyorum ama ben, kendi adıma, pek bir yol katedilmediğini düşünüyorum. Daha nasıl bir açılım sağlanabilir, en ufak bir fikrim yok. Sağlık olsun. Artık madde yazmaya ve çok da tartışmadan geliştirmeye geri dönmek gerektiğini düşünüyorum: çok vakit kayboldu.

Kolay gelsin...

--Doruk Salancıileti 22:02, 15 Ekim 2006 (UTC)

Eheh üç sorum olacak.

  1. Nasıl bir Css?
  2. Nasıl bir kullanım?
  3. Naber?

Vito Genovese 20:37, 24 Ekim 2006 (UTC)

Saint Joseph Fransız Lisesi[kaynağı değiştir]

Merhaba! I recently created an article on the English Wikipedia and noticed that you have contributed to its equivalent article in Turkish: Saint Joseph Fransız Lisesi; and even better -- I see that you have more knowledge of English than I do of Turkish! Should you have the time, I would greatly appreciate it if you might be able to translate some (or all, if you feel so inclined!) of the Turkish article over to the English Wikipedia. Thank you very much for any assistance you might be able to provide! --Thisisbossi 05:19, 25 Şubat 2007 (UTC)

Mutlutopuz 11:53, 3 Şubat 2012 (UTC)

Deniz (mesaj) 10:40, 30 Ocak 2017 (UTC)

Deniz (mesaj) 10:41, 30 Ocak 2017 (UTC)