Kullanıcı mesaj:Mbaran/arşiv-6

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Mehmet Baran

Eski Mesajlar (Eylül 2007)[kaynağı değiştir]

Bu sayfa eski mesajların derlendiği bir arşivdir. Lütfen buraya mesaj yazmayın.

Selam. Nerelerdeydiniz? Hoş geldiniz. Sizi aramızda görmek bizi mutlu etti. Daha önce açtığınız ve ilgilenmiş olduğunuz katliam olayları anlatan maddelere tekrar göz atarsanız sevineceğim. İyi çalışmalar. Takabeg 14:19, 8 Şubat 2008 (UTC)

Cevap[kaynağı değiştir]

Hoşbulduk. Sınavları verdik vizeler ve finaller bir ay kadar vaktimizi çalıyor. Şimdi memlekette tatildeyim sürekli okuyoruz yazıyoruz. Katliam maddelerine bakayım. Finlandiya Bağımsızlık Savaşı hiç ilerlememiş üzüldüm. Fakat 100.000 olduğumuzu görmek beni mutlu etti. Siz neler yapıyorsunuz? --Mehmet Baran 14:22, 8 Şubat 2008 (UTC)
Teşekkür ederim. Kategori:Soykırımlar ve Kategori:Katliamlar tekrar değerlendirmek için sizi bekliyordum aslında. Fakat siz yokken Ermeni Soykırımı İddiaları maddesinde tartışma yaşandı ve başlığı değiştirildi. Daha da durumumuz dengesiz oldu, daha doğrusu Türkçe vikipedi'nin bütünlüğü ve tutarlılığı bozuldu. Örneğin Ermenilerinki 'olay' oldu da Sivas Çorum bile 'katliam' olarak durmasına doğru bulmuyorum. Vaktiniz olduğunda yine konuşulaım. Görüşürüz. Takabeg 15:11, 8 Şubat 2008 (UTC)

Cevap[kaynağı değiştir]

Ermeni Soykırımı İddiaları maddesindeki isim değiştirme meselesini anlayamadım. Elimden geldiğince o meseleye karışmamak istiyordum. Nitekim biraz küçük iken okuduğum "Türklere Karşı Ermeni Vahşeti, Muhittin Nalbantoğlu" adını ve yazarını taşıyan kitap beni fazlasıyla etkiledi ve hangi iddianın doğru olduğuna karşı herhangi bir fikir beyan etmemeye çalışıyorum. Kitapta da değinilen daha sonra okuduğum Rus askerlerinin günlüklerini yeterince inandırıcı buldum. Fakat siyasi meselelere alet edilen (pek çok konu gibi!) bu konuyu da, tartışma alanının dışına çıkarmak gerekirdi bence. Ayrıca wikipedia'da yazanların pek çoğunun (ağır bir çoğunluğun) bu konuda hiçbir belgeyi okumadığını fakat yine de fikir beyan etmek için maddeye saldırdığını gözümden kaçırmadım. Yine de sizin ve benim gibi bu tip tarihi konuları ilgiyle okuyan kişilerin bile daha temkinli olmaları gerekir bence. Wiki'nin bazı meselelerinden ben de rahatsızım. Özellikle "çok madde açma" hırsıyla oluşturulmuş binlerce yer maddesi (köyler kasabalar bilmem ne tip yerleşkeler), ciddi maddelere fazlasıyla fark atmış. Bu birinci rahatsızlık konusu. İkincisi ise ciddi yazarların ve tercümanların ekşisözlük gibi zırvalıklarla uğraşıp wiki gibi ciddi (olması gereken) platformlara talep göstermemesi. Biz burada saçma sapan yazılar yazan vandalların yazdıklarını tashih ediyoruz. Çoğunu kontrol bile etmeden depoluyoruz. Sebep ne? Çok madde açmak. Fakat sonuç tam bir rezalet.

Katliam maddelerine gelince. Aldığım ve bulduğum yeni kitaplarda çok fazla veri var fakat tashih gerçekten çok zor. Örneğin ismi lazım olmayan bir meselede yabancı yazarlar Türkleri, Türkler ise yabancıları suçluyor. Haklı kim? Ciddi tarihçiler bile pek çok konuda ideolojilerin kurbanları oluyorlar. Ciddi tarihçilere, ciddi insanlara ihtiyacımız var bence. Teşekkürler, iyi çalışmalar...--Mehmet Baran 15:23, 8 Şubat 2008 (UTC)