Kullanıcı mesaj:Hsaltinordu

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Hoşgeldiniz Hsaltinordu![kaynağı değiştir]

Vikipedi
Vikipe-tan
Vikipe-tan

Herkesin katkıda bulunabildiği özgür ansiklopedi Vikipedi'ye hoşgeldiniz !

Burası, tamamen gönüllü katılımcıların çabalarıyla, 250'den fazla dilde oluşturulmaya çalışılan özgür ansiklopedi Vikipedi'nin Türkçe sürümüdür. Burada, yazar kadrosu gibi kavramlar yoktur; sizin de içinde bulunduğunuz Vikipedi kullanıcıları, yani Vikipedi'den yararlanan herkes, Vikipedi'nin yazarıdır.

Beş temel ilke üzerinde şekillenen bu projeye katkıda bulunmadan önce, Vikipedi'nin politikalarının özetlerini okumanızı öneririz. Ayrıca Vikipedi'nin işleyişi ve içeriğiyle ilgili bilgileri yardım bölümünden alabilirsiniz. Vikipedi hakkındaki sorularınızı Danışma Masası'na iletebilirsiniz.

Küçük bir hatırlatma: Ansiklopedi maddeleri hariç olmak üzere, tartışma ve kullanıcı mesaj sayfalarındaki yazılarınıza, (~~~~) işaretlerini koyarak ya da yandaki yeşil el işaretinin gösterdiği değiştirme panelinin sol üst onuncu sekmesini tıklayarak imza atmayı ihmal etmeyiniz.

Unutmayın; burası, okuyucuların katkısıyla gelişen özgür ansiklopedi Vikipedi ve siz de buranın bir yazarısınız. Vikipedi'ye katkıda bulunmaktan lütfen çekinmeyin. İyi Vikilemeler... --Muratsahinileti 14:18, 17 Ekim 2008 (UTC)


Deutsch: Sprechen Sie kein Türkisch? Klicken Sie hier.
English: Don't speak Turkish? Click here.
español: ¿No hablas turco? Cliquea aquí.
français: Vous ne parlez pas turc ? Cliquez ici.
русский: Не говорите по-турецки? Нажмите сюда.
Andere Sprachen   Other languages   Otros idiomas   Autres langues   Другие языки

Resim yükleme[kaynağı değiştir]

Merhaba,
Vikipedi'ye resim yüklemek istediğiniz için teşekkürler. Ancak resim yüklemeden önce Yardım:Resim yükleme ve Vikipedi:Adil kullanım sayfalarını incelemeniz gerekiyor. Web sitelerinden alının telif hakkı saklı resimler Vikipedi'de özgürce kullanılamazlar. Belli koşulların yerine getirilmesi gerekir. Bunların başında da, resmin özgür alternatifli bir versiyonunun üretilemeyecek olması gelir. Örneğin Babylon'un dış cephesinin fotoğrafını çekebilir ve buraya özgür bir lisansla yükleyebilirsiniz. O yüzden, web sitesinden alınan telif hakkı saklı bir Babylon ön cephe resmini Vikipedi'de kullanmayız. Bu sebeple, yüklemiş olduğunuz bu tür bazı resimleri silmek durumunda kaldım. Bunun dışında, aşağıdaki resimlerde eksik bilgiler mevcut. Tamamlanmazlarsa 7 gün sonra silinmeleri gerekecek.

İyivikiler... homonihilis // ileti 23:28, 13 Kasım 2008 (UTC)

Telif hakkı var kullanmayın[kaynağı değiştir]

Lütfen telif hakkı saklı içerik eklemeyiniz. Vikipedi'de telif hakkı saklı içerikler kullanılamaz. Unutmayın ki; Vikipedi Amerika Birleşik Devletleri Telif Hakkı Kanunu'na tabidir ve söz konusu kanuna göre; yayımlanmış her türlü çalışma (aksi belirtilmediği sürece), sahibine otomatik olarak telif hakkı kazandırır. Sadece özgür lisanslı (Kamu malı, GÖBL, Creative Commons vs.) kaynaklardan içerik aktarmanız mümkündür. Daha fazla bilgiyi Vikipedi:Telif hakları/SSS ve Vikipedi:Telif hakları sayfalarında bulabilirsiniz. Unutmayınız ki uyarılara rağmen ısrarla telif hakkı saklı içerik eklemek bir Vikipedi suçudur ve Vikipedi kuralları (madde 8) gereği engellenebilirsiniz. Teşekkürler, iyi değişiklikler! -- İyivikiler... homonihilis // ileti 09:55, 17 Kasım 2008 (UTC)


İyivikiler... homonihilis // ileti 15:14, 20 Kasım 2008 (UTC)

Merhaba,
Sürekli eklediğiniz ve telif ihlali sebebiyle sürekli silinen metne ilişkin olarak "içeriğin telifi bizdedir" diyorsunuz ya, işte o noktada problem başlıyor. Çünkü Vikipedi'ye yazılan her metin GNU Özgür Belgeleme Lisansı kapsamında lisanslanır. Bu lisans, belli şartlar altında, içeriğin tamamının ya da bir kısmının, aynen ya da değiştirilerek, ticari olan ya da olmayan amaçlarla kullanımına izin verir. Yani sizin buraya yazdığınız her yazı birileri tarafından bir şekilde kullanılabilir. Buraya ekledikten sonra, artık bu lisansın sağladığı bu hakları geri almaya kalkamazsınız.
Öte yandan, siz aynen kopyaladığınız bu metni, kendi sayfanızda kullanıyorsunuz ve yine aynı sayfada tüm telif haklarının saklı olduğunu söylüyorsunuz. Yani kullanımı ve çoğaltılması yasaklanmış bir metni, kullanılabileceği ve çoğaltılabileceği bir siteye eklemiş oluyorsunuz. Bunun üç çözümü var.

  1. Kendi internet sitenize "bu sitenin içeriği GNU Özgür Belgeleme Lisansı kapsamında lisanslanmıştır" yazarsınız ve metni Vikipedi'ye ondan sonra eklersiniz (ki bu sitenizin içeriğini Vikipedi dışından kişilerin de her şekilde kullanmasına izin vermek demektir)
  2. Kendi web sitenizin sunucularına bağlı bir e-posta adresinden, info-tr@wikimedia.org adresine, "Yolladığımız ilişikteki metnin Vikipedi'de GNU-GÖBL (GNU Özgür Belgeleme Lisansı) çerçevesinde kullanılmasına izin veriyoruz" yazılı bir e-posta yazılmasını sağlamanız gerekir. Bu izin yazısının, ilgili metnin tüm yayın haklarından vazgeçmek anlamına geldiği konusunda yetkililer bilgilendirilmeli, kendilerine Vikipedi:Telif hakları sayfamızın bağlantısını http://tr.wikipedia.org/wiki/VP:T şeklinde verilmeli, gerekirse hangi şartlarda kullanılabileceğini yetkililer belirlemelidir. İngilizceniz varsa ayrıntılı bilgi için VP:OTRS sayfasına bakabilirsiniz.
  3. Kurumunuza ilişkin bilgileri, yepyeni cümlelerle, hiçbir kopyala-yapıştır yapmadan, ansiklopedik bir dille ve kaynaklı olarak yeniden yazarsınız. Sizin eklemiş olduğunuz metnin lisans problemi haricinde ansiklopedik üslup problemi de var. O metin bir ansiklopedi metninden çok tanıtım/reklam metnine benziyor. Bu sebeple de yeniden yazılması bana göre zaten gerekli. Eklemek istediğiniz metni bu açıdan da gözden geçirip, düzenleyerek eklemeniz durumunda, eğer içerik bir ansiklopedi maddesi olmaya uygunsa, silinmeyecektir.

Bunların dışında, aynı lisans sorunu, geçmişte eklediğiniz ve sürekli silmek durumunda kaldığımız fotoğraflar için de geçerli. Bunların da halihazırda telif hakları saklı. Eğer kurumunuzun - yine ısrarla söylüyorum - "ansiklopedik" amaçlara hizmet edecek fooğraflarını buraya yüklemek isterseniz, iki seçeneğiniz var:

  1. Web sitenizde hiç kullanmadığınız, yeni çektiğiniz ve Vikipedi'ye kullanım hakkını bağışlamayı kabul ettiğiniz mekan fotoğraflarını buraya yüklersiniz. İlgili yerde çalışan bir kişi olarak bunu yapmanız zor olmayacaktır.
  2. Ya da, yine yukarıda bahsedilen e-posta süreci dahilinde "Yolladığımız ilişikteki fotoğrafların Vikipedi'de GNU-GÖBL (GNU Özgür Belgeleme Lisansı) çerçevesinde kullanılmasına izin veriyoruz" yazılı bir e-posta mesajı gönderirsiniz.

Ben fotoğraflar için birinci seçeneği daha doğru buluyorum.
Biraz uzun oldu ama telif konusu Vikipedi için çok önemli ve fark ettiğiniz üzere bu konuda taviz vermiyoruz. Son defa hatırlatmak isterim ki, taviz vermediğimiz bir başka konu da Vikipedi'nin bir ansiklopedi olduğudur. Dolayısıyla telif sorunu yaratmamak ve ansiklopedik amaçlı olmak kaydıyla her türlü katkıda bulunabilirsiniz. İyivikiler... homonihilis // ileti 20:21, 4 Aralık 2008 (UTC)