Kullanıcı:WikiTranslatorEcem/Asteriks'in On İki Görevi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

 


Asterix'in On İki Görevi (Les Douze travaux d'Astérix), Asterix çizgi roman serisine dayanan 1976 Belçika/Fransız animasyon filmidir. Dizinin yaratıcıları René Goscinny ve Albert Uderzo, hikayeyi yazıp filmi kendileri yönetti; Yönetmenliğini Pierre Watrin, senaryosunu Goscinny ve Uderzo'nun arkadaşı Pierre Tchernia birlikte yazdı. Film, Goscinny ve Uderzo'nun kendi animasyon stüdyosu Studios Idéfix'te yönetildi, üretildi ve canlandırıldı ve Xerography Sürecini kullanan tek Asterix animasyon filmi.  Film gösterime girdiği sırada, tonu daha çizgi film olduğu ve sıklıkla dördüncü duvarı kırdığı için karışık eleştiriler aldı. Günümüzde, genellikle en iyi Astérix filmlerinden biri olarak anılması, hatta bir kült klasiği statüsüne ulaşmasıyla daha olumlu karşılanmaktadır. [1] [2] Film Hollandaca'ya da çevrildi.

2018'de Asterix: The Secret of the Magic Potion'ın vizyona girmesine kadar herhangi bir çizgi roman hikayesinden malzeme yerine orijinal bir senaryoya dayanan tek Asterix filmiydi (animasyon veya canlı aksiyon). [1] [2] Daha sonra Albert Uderzo'nun kardeşi Marcel Uderzo [3] tarafından resimli bir ders kitabı ve genç okuyucular için on iki kitaplık bir seri olarak çizgi romana da uyarlandı.

Asi Galya köyü tarafından sürekli yenilgilerin ardından, Roma Senatosu, görünüşte yenilmezlikleri nedeniyle Galyalıların tanrı olabileceğini öne sürmeye başlar. Öneriyi açıkça küçümseyen Julius Caesar, köyü test etmeye karar verir ve şefleri Vitalstatistix ile buluşur. Sezar, Herkül'ün On İki Görevinden esinlenerek Galyalıların bir meydan okuma yapması gerektiğini ilan eder: Köyün en iyi savaşçıları, yalnızca tanrıların başarıyla yerine getirebileceği bir dizi on iki yeni görevi yerine getirecektir. Tüm görevlerin tamamlanması, Sezar'ın Roma İmparatorluğunu onlara teslim ettiğini görecek, oysa sadece bir görevin başarısız olması Galyalıların Roma'ya teslim olmasına neden olacaktır. Şartları kabul eden köy, görevleri yerine getirmeleri için Asterix ve Obelix'i, Sezar ise dürüstlüğüyle tanınan bir Romalı olan Caius Tiddlus'u görevlere rehberlik etmesi ve zorlukların hakemi olarak görev yapmasıyla görevlendirir.

İlk mücadelelerinde Asterix, Antik Olimpiyat Oyunlarının şampiyonu Asbestos'u bir yarışta yenerek ve Alman Cilindric'i judo maçında rakibini alt ederek yener. Oburiks, Persli Ayetleri kendisinden daha ileri bir cirit atmayı başararak yener. Bir sonraki mücadelelerinde, çift kendilerini merkezde "Zevk Adası"nda yaşayan güzel Sirenlere ev sahipliği yapan bir gölü geçerken bulurlar. Galyalılar neredeyse kadınlara yenik düşse de Obelix , avlayıp yiyebileceği yaban domuzu olmadığını öğrendiğinde aklını başına toplar ve ikilinin mücadeleyi tamamlamasına izin verir. Beşinci görevde Mısırlı Iris'in hipnotik bakışından kurtulduktan sonra, Asterix'in kendisini hipnotize etmesine neden olan Obelix, altıncı görevi, Belçikalı aşçı Mannekenpix tarafından hazırlanan yemekleri bitirmeye çalışır ve tüm yiyecekleri (ki onun başlangıçları olduğuna inandığı) tüketir.

"Canavarın Mağarası"na katlanmak şeklindeki yedinci görevlerinin ardından ikili, çok katlı bir bürokratik binadan izin belgesi almak olan sekizinci görevi dener. Asterix, kendilerini başka bir yere yönlendiren klinik olarak yararsız insanlar yüzünden bunu imkansız bulan Asterix, hayali bir izin isteyerek onları kendi oyunlarında yener. Personel kendi davranışlarının kurbanı olur ve valinin farkında olmadan Galyalıların istediklerini teslim etmesine neden olur. Çift, daha fazla mücadeleyi tamamlamaya devam ediyor. Görünmez bir ip kullanmak yerine timsahlarla dolu bir vadiyi onları döverek geçerler. Dağın Yaşlı Adamı'nın bir çamaşır deterjanı reklamı şeklinde yürüttüğü bir bilmeceye cevap verirler. Daha sonra hayaletlerin musallat olduğu bir ovada bir geceye katlanırlar. Asterix, gürültüden şikayet ederek ve hayaletleri susmaları için ikna ederek onlardan kurtulur.

Asterix ve Obelix sonunda kendilerini son görevleri için diğer köylülerle birlikte Roma'da bulurlar. Circus Maximus'a getirilen Galyalılar, dövdükleri gladyatörlere karşı savaşırlar ve arenayı modern bir sirk haline getirerek kendilerine gönderilen çeşitli hayvanları yenerler. Her görevde başarılı olan Sezar, Kleopatra ile sessiz ve huzurlu bir hayat yaşamak için emekli olurken, Roma İmparatorluğu'nun kontrolünü Galyalılara vererek onların tanrı olduklarını kabul eder. Caius Tiddlus, hizmetinin bir ödülü olarak Zevk Adası'na çekilir. Köy başarılarını kutlarken, Asterix, Obelix'in Roma'yı gerçekten fethettikleriyle ilgili sorusuna, başlarına gelen her şeyin sadece bir çizgi film olduğunu ve her şeyin mümkün olduğunu belirterek yanıt verir. Obelix bundan yararlanır ve eğlenmek için kendisini ve yaban domuzu etini Caius Tiddlus ile birlikte Zevk Adası'na ışınlar.

Karakter orijinal İngilizce [4]
Asteriks Roger Carel Sean Barrett [5]
Caius Tiddlius
Roma Senatörü #3 Bilinmeyen
dogmatix
dikilitaş Jacques Morel Michael Kilgarriff [5]
tam otomatik George Atlası Sean Barrett [5]
Hermes Bilinmeyen
Roma hayaleti Sean Barrett [5]
Bir senatör ve yüzbaşı Claude Bertrand Bilinmeyen
Bürokrat #5 Caroline Cler
Salıncaktaki Bürokrat Claude Dasset
Zevk Adası'nın Baş Rahibesi Micheline Dax Christina Greatrex [5]
Kleopatra Bilinmeyen
Dağların Yaşlı Adamı Gerard Hernandez
Asker Jacques Hilling
Bürokrat #1 Henri Labussiere
Bürokrat #4 Odette Laure
kaymakam Bernard Lavalette
silindirik Roger Lumont Sean Barrett [5]
julius Sezar Jean Martinelli John Ringham [5]
Zeus Bilinmeyen
Roma Senatörü #1 Pascal Mazzotti
yüzbaşı Henri Poirier
mannikinpix Stephane Steeman Sean Barrett [5]
Hera Monique Thubert Bilinmeyen
hayati istatistik Pierre Tornade
engel Nicole Vervil
Getafix Henri Virlojeux Geoffrey Russel [5]
İris Bilinmeyen
Dış ses Pierre Tchernia
Gladyatör Eğitmeni Bilinmeyen Sean Barrett [5]
gardiyan
Bayan. geriatriks Christina Greatrex [5]
Pencere 12 Resepsiyonist
Minerva
kakofoniks Geoffrey Russel [5]
Senatör #4
  • Orijinal: Gisèle Grimm, Nicole Jonesco, Mary Mongourdin, Lawrence Riesner, Jean Stout, Alice Sapritch
  • İngilizce: Paul Bacon, George Baker, Ysanne Churchman Alexander John Barbara Mitchell, Gennie Nevinson, John Ringham Paddy Turner [5]
  • Sezar'ın senatosundaki açılış sahnesinde, Brutus masanın etrafında bir bıçakla oynarken görülüyor ve Sezar'ın "Brutus, o bıçakla oynamayı bırak, sonunda birine zarar vereceksin" [6] [7] diyor, Brutus ekran dışındayken [1] [2] Brutus'un parmağında bir bandajla bir sonraki çekimiyle birlikte arka planda bir "ah" sesi duyarsınız. Bu, Brutus'un Sezar'ı bıçaklayan ve öldüren adamlardan biri olduğuna bir göndermedir.
  • İkinci görev sırasında Kızılderili köyünde kavganın olduğu sahnede, Goscinny ve Uderzo tarafından ayrı bir çizgi roman dizisi için yaratılan bir karakter olan Oumpah-pah'ın küçük bir rolü var.
  • Özellikle Fransa ve Almanya'da, "Seni Çıldırtan Yer" dizisi, günümüzün absürt bürokrasisinin bir parodisi olarak güçlü bir kült statüsü kazanmıştır . Almanya'da, "Passierschein A38" ("Sokağa çıkma yasağı A38"), saçma bürokrasiyi ironik bir şekilde tanımlamak için kurgusal bir belge için popüler bir argo terim haline geldi. [8] [9] [10]

1976'da Albert Uderzo'nun kardeşi Marcel, filmin bir çizgi roman uyarlamasını yarattı. Bu nadir albüm çeşitli dillere çevrildi, ancak normal serilerde mevcut değil. [3] İngilizce çeviri, yalnızca bir zamanlar kapalı olan yıllık Asterix Annual 1980 adlı çizgi romanın bir parçası olarak yayınlandı, [11] filmin İngilizce versiyonunun diyaloguna dayanıyordu ve adı Asterix Conquers Rome'dur. Ayrıca filmin hikayeyi metin halinde içeren resimli bir kitabı da bulunmaktadır. Öykü kitabı, çok ender rastlanan çizgi romanlara göre daha düzenli olarak yayınlanıyor ve daha geniş çapta çevriliyor. [12] Ek olarak, genç okuyucular için on iki görevin her biri için bir tane olmak üzere on iki nadir resimli ders kitabı vardır.

[[Kategori:Işınlanma ile ilgili filmler]] [[Kategori:Kendine göndergeli filmler]] [[Kategori:Konusu Roma İmparatorluğu'nda geçen filmler]] [[Kategori:Çizgi romana uyarlanmış filmler]] [[Kategori:Herkül filmleri]] [[Kategori:Fransız çocuk filmleri]] [[Kategori:Fransızca filmler]] [[Kategori:Fransa filmleri]] [[Kategori:Fransa animasyon filmleri]] [[Kategori:Sirk filmleri]] [[Kategori:Belçika animasyon filmleri]] [[Kategori:Asteriks filmleri]] [[Kategori:Çizgi romanlardan uyarlanan animasyon filmler]] [[Kategori:1976 çıkışlı filmler]]

  1. ^ a b "René Goscinny". lambiek.net. 
  2. ^ a b "Albert Uderzo". lambiek.net. 
  3. ^ a b "Marcel Uderzo". lambiek.net. 
  4. ^ "Les DOUZE TRAVAUX D'ASTÉRIX (1975)". 
  5. ^ a b c d e f g h i j k l m "The Twelve Tasks of Asterix". Behind The Voice Actors (İngilizce). Erişim tarihi: 2021-03-26. 
  6. ^ "Animated Asterix Films: 'The Twelve Tasks of Asterix'". h2g2 The Hitchhiker's Guide to the Galaxy: Earth Edition. Erişim tarihi: 10 June 2021. 
  7. ^ "The Twelve Tasks of Asterix (1976)". Midnight Only. Erişim tarihi: 10 June 2021. 
  8. ^ "Warum das Coronavirus den "Passierschein A38" wiederauferstehen lässt". www.t-online.de (Almanca). Erişim tarihi: 2021-10-20. 
  9. ^ "ZEIT ONLINE | Lesen Sie zeit.de mit Werbung oder im PUR-Abo. Sie haben die Wahl". www.zeit.de. Erişim tarihi: 2021-10-20. 
  10. ^ "Apps statt Ablage - Der lange Weg zur digitalen Verwaltung". Deutschlandfunk Kultur (Almanca). Erişim tarihi: 2021-10-20. 
  11. ^ "Asterix Conquers Rome (1976) - Read Asterix Comics Online". asterixonline.info. 
  12. ^ "Chapter 1. The Twelve Tasks of Asterix". asterix.openscroll.org.