Kullanıcı:Thothr/Yapılacaklar

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Şuan Thothr adlı kullanıcı'nın hazırladığı Deneme taslağını görüntülüyorsunuz. Kullanıcı ile iletişime geçmek için buraya tıklayınız.

Güvenilir kaynak belirleme (Tarih), Tarih ile ilgili makaleler'in hazırlanışı ve kaynaklandırılması üzerine kılavuz ilkelere dayanan bir denemedir. Tarih makaleleri her zaman başlıca içerik politikaları olan; Vikipedi: Doğrulanabilirlik , Vikipedi:Özgün araştırmalara yer vermemek ve Vikipedi:Tarafsız bakış açısı gibi politikalara uygun ele alınmalıdır. Tarih (Yunanca:ἱστορία, historia'dan, 'sorgulama; soruşturma yoluyla edinilen bilgi' anlamına gelir)[1] yazılı belgeler ile günümüze aktarılan olayların geçmişi ve bunların incelenmesinden ibarettir.Bu sebeptendir ki, yazılı kayıtlardan önce meydana gelen olaylar tarih öncesi kabul edilir. "Tarih", geçmiş olayların yanı sıra bu olaylarla ilgili bilgilerin hatırlanması, keşfedilmesi, toplanması, organize edilmesi, sunumlanması ve yorumlanması ile ilgili bir şemsiye terimdir.

Tarih taraflılığı affetmez[değiştir | kaynağı değiştir]

Yazılı belgelere ve kanıtlara dayanarak incelendiği için Tarih taraflılığı affetmez. Milli duygular ile hazırlanmış herhangi bir Tarih maddesi güvenilir kabul edilmeyebilir ve hatta taraflı görülerek silinmeye dahi aday olabilir.Zira geçmişte yaşanan olaylar bellidir, kanıtlanmadığı sürece M.Ö 3.yüzyılda İngiltere topraklarında Sami halkları'nın yaşadığını iddia etmek maalesef yersiz olur. Unutmamalı ki tarih bir millete kimliğini veren bilimdir, lakin bu sadece o millet ile sınırlı kalacağı anlamına gelmez. VP:MİLLİ gereği Vikipedi içinde yer alan Tarih makaleleri her hangi bir millete taraf olarak hazırlanmamalı değiştirilmemelidir. Bilinen kabul görmüş bir bilgiyi çarpıtmanız mümkün değildir, zira fark edilmesi durumunda bu yaptığınız Sinsi vandalizm'e de girer. Tarih bir bilimdir ve bu konu hakkında yapılan çalışmalarda öncelikli olarak akademik kaynaklar kullanılmalıdır. Vikipedi içerisinde Tarihi kendi düşünce yapınıza göre şekillendiremezsiniz örneğin, II. Mehmet asla II. Muhammed olamaz. Türkçe Vikipedi'de maalesef zaman zaman bu şekilde Vandalizme uğrayan maddeler mevcuttur. Bu tür davranışlardan sakınmanız önem arz etmektedir.

Geçerlilik[değiştir | kaynağı değiştir]

Güncel olaylarla ilgili makaleler ya da tamamen bir veya iki yıl içinde meydana gelen olaylar, tarihçiler tarafından incelenmediği için tarihi makaleler olarak kabul edilmez. Tarihçiler bir olay hakkında tez üretmeye başladığında, o zaman hazırlanan madde tarihsel bir makale olarak görülmelidir. Anaakım basındaki raporlar gibi daha önce tatmin üzerine olan kaynakların yerini tarihsel makale kaynakları almalıdır. Bilimsel tarihçiler, tarih yazımı adı verilen bir disiplin uygulamasıyla çalışmalarının değerli olmasını sağlarlar. Bu, herhangi bir metodoloji, mesleki dil ve teori içerebilir. Böyle bir bilimsel disiplindeki bir makale tarih makalesidir, ancak diğer akademik alanlarla veya bilgi topluluklarıyla da ilgili olabilir. Örneğin, tefsir esas olarak teolojide kullanılan ancak tarih yazımında da görülmekte olan bir mesleki dildir.

Tarihçi kimdir[değiştir | kaynağı değiştir]

Tarihçiler, genellikle tarih alanında birincil kaynakları kullanarak orijinal araştırmalar yaparlar.Tarihçiler genelde tarih alanında doktora veya ileri akademik eğitime sahiptir, ancak ilgili bir sosyal bilim dalında veya o dala özgü bir alanda ileri derecede bilgi sahibi olabilirler; diğer akademisyenler ve güvenilir kaynaklar, bu tür çalışmalarda bulunan akademisyenleri ifade etmek için tipik olarak tarihçi tanımını kullanmaktadırlar.

Akademik araştırmanın aşamaları ve Özelikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Akademik araştırmaların aşamaları bellidir fakat bu aşamaların sıralamasında bazen araştırmanın konusuna ve taşıdığı özelliklere göre yer değiştirmesi mümkündür. Akademik bir araştırmanın sıralaması şu şekildedir ;

Sorunu Belirleme[değiştir | kaynağı değiştir]

Akademik bir araştırmanın belirlenmesinde, araştırmanın temelinde yatan ve cevaplanması istenen bir olay mevcuttur.Bu olay, çoğunlukla doğal ve sosyal çevreyi öğrenme isteğinden doğmaktadır. İnsanı rahatsız eden bir sorunun giderilmesi amacıyla da alakalı olabilir. Örneğin insanın denizlerin ötesini tanıma merakı ve isteği denizcilik bilimini, denizde karşısına çıkan yön bulma güçlüğü ise harita bilimi ve pusulanın icadını doğurmuştur.

Gözlem[değiştir | kaynağı değiştir]

Bilimsel bir araştırmada mesele net bir biçimde ortaya konduktan sonra bu konudaki olaylar gözlenmeye ve ona dair kanıtlar toplanmaya başlanır. Olayların çeşitli yönleri, birbirleriyle karşılıklı bağlılıkları, değişme ve çelişkileri gerçek nitelikleriyle anlaşılmaya çalışılır. Bu manada tarih bilimi ile ilgili olarak şunları söylemek mümkündür. Tarihçi genellikle, bir fen bilimcisi veya bir doğa bilimcisi gibi gözlem yapamaz. Zira tarihsel olaylar geçmişte kalmıştır. Diğer bilimlere göre tarihçi için en büyük zorluklardan biri de incelenen olayların gözlemlenememesidir. Bu yüzden tarihçi, içinde yaşadığı olayları, geçmişte kalmış olan ve göremediği olaylarla çözmeye ve geleceğe dair öngörüde bulunmaya çalışır ve bunu yaparken çok zorlanır. Bunun için, tarihsel belgeler ve bu belgeler içinde saklı tarihsel olaylar üzerinde gözlem niteliğinde çalışmalar yapmaya girişir. Geçmişten kalan ve çoğunlukla müzelerde korunan malzemeler ile her türlü yapı yine tarihçinin gözlem yapabileceği malzemelerdir. Bir savaşın yapıldığı yere dair gözlem yaparak, o savaş hak kında bir takım sonuçlara varılabilir.


Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Joseph, Brian; Janda, Richard, eds. (2008). The Handbook of Historical Linguistics. Blackwell Publishing. s. 163. ISBN:978-1-4051-2747-9