Kullanıcı:TED' li Öğrenci/deneme tahtası

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Türk Eğitim Derneği İzleme Sınavı[değiştir | kaynağı değiştir]

Türk Eğitim Derneği (TED) okulları arasında İlkokul - Ortaokul - Lise düzeylerinde uygulanan bir ölçme - değerlendirme (kazanım gelişimi izleme) sınavıdır. Türk Eğitim Sistemindeki diğer ölçme-değerlendirme sınavları gibi "Süreç Odaklı Ölçme ve Değerlendirme" amacıyla uygulanır ancak sınav kazanımları, müfredattaki ilerleme yerine sınavın uygulanış tarihine kadar işlenmiş olması tahmin edilen (kazanımların derslerde ortalama işleniş süresine göre yapılan hesaplamalar hakkındaki) ilerlemeye göre hazırlandığı için acil durumlar veya müfredat değişiklikleri dışında sınavın içeriği değiştirilmez. Akademik değerinin olmadığı ve karne notlarını etkilemediği savunulur.

Hakkında Yapılan Eleştiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

Müfredattaki öngörülen ilerlemeden geride kalan sınıflardaki öğrenciler yetersiz/eksik bilgi ile sınava girdiklerini ve öğrenmedikleri konular yoluyla değerlendirildiklerini iddia edebilirler. Ayrıca bu uygulamanın Lise düzeyinde yapılan hali, özellikle farklı konu kazanımlarına odaklanan eğitim programlarına katılan öğrenciler (IB Programı - Bilim İnsanı Yetiştirme Programı) tarafından şiddetle eleştirilmiştir çünkü ciddiye aldıkları bu sınavda onların ders içinde işledikleri konular ve kazanımlar yerine Ulusal Müfredat ağırlıklı kazanımlar ölçülür.

Popüler Kültür[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu sınavlara "Uyku Vakti", "Cevap Anahtarı Üzerinde Sanatsal Çalışmalar Dersi" diye seslenilen öğrenciler bulunmaktadır. Ayrıca 2019-2020 Eğitim Öğretim Yılı Birinci Dönem izleme sınavından sonra özellikle BİY (Bilim İnsanı Yetiştirme Programı) öğrencileri, "sınav kazanımlarının ders kazanımlarına paralel" olması sonucu toplu şikayette bulunmuştur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

[1]

[2]

  1. ^ Müdürlüğü, Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel. "Eğitimde Öğrenci Gelişimini İzleme Değerlendirme Sistemi". odsgm.meb.gov.tr. Erişim tarihi: 2020-12-01. 
  2. ^ "T.C Milli Eğitim Bakanlığı Ana Sayfası".