Kullanıcı:stultiwikia/MesajArşivi/2011/04

Vikipedi, özgür ansiklopedi


Sayın Stultiwikia[değiştir | kaynağı değiştir]

Van Persie ve T.Henry sayfalarında o kişilerin müslüman oldunu belirtmiştim evet o futbolcular sonradan müslüman oldular kanıtı http://www.youtube.com/watch?v=sXAT60rRSyc burdadır Zarazubi 08:11, 1 Nisan 2011 (UTC)

Nobot[değiştir | kaynağı değiştir]

Valla bilmiyorum. Kütüğe sormak lazım.

Vito Genovese 11:00, 1 Nisan 2011 (UTC)

{{nobots}}[değiştir | kaynağı değiştir]

Khutuck nabersin? en:Template:Nobots bizde de oluyo mu işe yarıyo mu? Oluşturalım di mi? Aha varmış zaten.. İşe yarıyo di mi? --Stultiwikiabana yaz 10:33, 1 Nisan 2011 (UTC)

Bilmem, çalışır herhalde :P Hiç denk gelmedim. Khutuckmsj 11:58, 1 Nisan 2011 (UTC)

Gezinti pencereleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Merhaba Stu,

"User page" aslında çevrilmişti ama çıkmıyordu; ben de onu öyle kabul etmiştim, zira en.wiki'de verilen şekildeydi orijinal girdi. Bir yolunu buldum ama, şu an Türkçe olmuş durumda. Yalnızca "mark patrolled" kaldı olmayan, ki o da kadı kızının kusuru olsun artık, her zaman çıkan bir şey değil.

Vito Genovese 20:26, 2 Nisan 2011 (UTC)

Arşivleme[değiştir | kaynağı değiştir]

Aloha,

O Şubat arşivlemesini yaptıktan sonra yeni mesajını arşive yazmıştın da o yüzden kalmıştı o değişiklik orada. Normalde ideal denebilecek bir arşivleme yok aslında. En.wiki botları 2 gün dokunulmamış alt başlıkları istemen halinde düzenli olarak arşiv sayfana yapıştırıp mesaj sayfandan siliyor. Zaten taşımalı arşiv için de, en azından kusursuz bir şekilde yürütmek için hizmetli olmak lazım.

"Süper bir olay, çok memnunum taşıyor olmaktan" diyeceğim bir fark var mı? Yok. Başladık diye gidiyoruz işte :)

Vito Genovese 05:35, 3 Nisan 2011 (UTC)

Suriye'nin valilikleri resimleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Uzun oldugu için düzensiz olması diye kısaltmıstım ama anlam kaymasıda oldu sanırım. Bende tereddutluydum, zaten. iyi olmus :) Yakamozlar 15:26, 3 Nisan 2011 (UTC)

Çeşit çeşit[değiştir | kaynağı değiştir]

Maşallah, şekerci dükkanına dalmış gibisin Stucan :)

  • Proje kontrolü, daha doğru adıyla VikiProje Check Wikipedia, Alman bir kullanıcı tarafından yazılmış ve Vikipedi'deki yapılması gereken biçemsel düzeltmeleri listeleyen bir sistem. Açılan etiketin kapanmamasından referanslardaki hatalara, tablo hatasından kategorilerin metnin üzerinde yer almasına dek düzeltilmesi gereken bir yığın şeyi listeliyor. Zamanında bir çıktı içerik veriyordu düzenli güncellenen, onu buraya kopyalıyor öyle takip ediyorduk. Artık kendi sitesi, arayüzü falan var; oradan takip ediyoruz. Kullanıcı:YBot'un işi bu düzeltmeleri yapmak mesela.
  • Ana Sayfa olayları zaman zaman gündeme gelir gider böyle. Farklı dönemlerde farklı sayfalar açılmıştır, olağan. Bir iki aya bizde de harlarız onun tartışmasını, o zaman toplarız hepsini bir araya.
  • Gerekli maddeler olayı da böyle biraz. Farklı zamanlar, farklı heyecanlar, geçip giden u-hu, zamanları u-huuuu, bir yerlerde bulsam.
  • Taşıyorum şimdi kategoriyi.

Sevgiler

Vito Genovese 04:59, 4 Nisan 2011 (UTC)


Selam Stult, mesajını maalesef anlayamadım. Temel konular dediğin ne oluyor? SM çalışması / Düzenleme vs. gibi mi? İyi vikilemeler, sevgiler... --Berm@nyaİleti 10:52, 4 Nisan 2011 (UTC)

18 Nisan'da hatırlatırsan sevinirim, o zaman Koc ile düşünürüz. Teşekkürler... --Berm@nyaİleti 11:43, 4 Nisan 2011 (UTC)

Botis[değiştir | kaynağı değiştir]

E BOTİS'te yok mu bir ton şey, oralara dal? (= --Stultiwikiabana yaz 11:32, 4 Nisan 2011 (UTC)

Var da benim bota göre iş yok. Khutuckmsj 11:34, 4 Nisan 2011 (UTC)

Snıf snıf[değiştir | kaynağı değiştir]

Done done benleri var yüzünde yüzünde yüzünde, can alıcı bakışları gözünde gözünde gözünde...

Vito Genovese 12:23, 4 Nisan 2011 (UTC)

Bilgi[değiştir | kaynağı değiştir]

Selamlar. Söz konusu maddelerden kayda değer olmayan içerik çıkarıldığında içeriksiz durumda kaldıkları için silme işlemi gerçekleşti. İyi çalışmalar. --Eldarion 17:08, 4 Nisan 2011 (UTC)

Bağırmak[değiştir | kaynağı değiştir]

Kullanıcı:Stultiwikia/El Kitabı Buradaki başlığınızda, Bağırmak terimini (fiilini, neyse artık :P) kullanıyorsunuz. Mümkünse Düzeltirseniz (Kabalık Olmasın diye düzeltmedim.) İyi Olur. •SuperiorFast• ileti


Taam sen de haklısın. •SuperiorFast• ileti

Portaller ulamı[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Lütfen portallerden Kategori:Portaller'i kaldırmayın. Aksi taktirde Şablon:Portal sayı'da eksik veriler çıkıyor. İyi vikiler. E M P E R Y A N ileti 17:17, 5 Nisan 2011 (UTC)
  • Şu an bizim için çok uğraştırıcı olacak. Zaten Portaller ulamının durması ne zarar ki? . Yani uğraşmaya değmez. Ondan dolayı hazır sistem varken bozmayalım diyorum. Ancak bir kaç tane ulam olur mu bilemiyorum. O zaman sizin yaptığınız gibi düzenlemeleri yaparız. E M P E R Y A N ileti 10:06, 6 Nisan 2011 (UTC)

Bak ne buldum[değiştir | kaynağı değiştir]

Buraya (içeriksiz tanımını oraya eklesek, taslak ın altına) el atsana.. (= --Stultiwikiabana yaz 23:54, 3 Nisan 2011 (UTC)

İçeriksiz madde, bildiğin içeriksiz, boş, null 0 olduğu için dikkate almamışlar gavurca versiyonda da. Yalnız orada benim dikkatimi çeken şu oldu : "En iyi olasılıkla ayrıntılı bir sözlük tanımını içermekte". :)) Yani biz vikipedi sözlük değildir derken şimdi de en iyi ihtimalle sözlük tanımıdır diyor ama sanırım demek istenen şu : "en iyi ihtimalle bir cep sözlüğü maddesi kadar uzun". Bu noktadan bakınca kaosun boyutu iyice artıyor. Nedir o? Burada da sözlük maddesi ile ansiklopedi maddesinin uzunluk anlamında benzeşmesinden hareketle taslak maddenin "uzunluğu" ifade edilmeye çalışılmış. Ama bu yapılmaya çalışılırken aslında "taslak madde en iyi ihtimalle kısacık bir maddedir" gibi bir anlam çıkıyor. Bu durumda -eğer buna uyarsak- bir paragraflık bir maddeyi de uzunluk anlamında "taslak kriterini sağlamadığı için" silmemiz lazım. Eksi eksi ile çarpıldığı için benim nazarımda yine "+" ortaya çıkıyor, ama gerçekten dumurluk bir "+" bu. Velhasıl-ı kelam bu kafa karışıklığı hangi sayfada olursa olsun derhal yok edilmeli. Ha... aslında karşı değilim bir taslak maddenin en iyi ihtimalle sözlük maddesi kadar uzun olmasına, sonuçta biri bana 50 sayfalık sözlük maddesi bile getirse bu "en iyi ihtimal" olacağı için beni yine bağlamaz. Çok ısrar edilirse bu haliyle bile kabul ederim :))) Yine de o cümlenin acil şekilde yardıma ihtiyacı olduğunu belirterek şunun doğruluğu su götürmez : Bir maddenin kısalığı, sahip olması gereken içeriğine göre tanımlanan ve konusuna göre değişken bir kavramdır. Yani sen zaten -normal hali bir paragraftan fazla bilgi içermeyecek bir maddeyi- bir cümle açtın diye kırmızı daire içinde "durunuz" işareti yapan bir el görmen (uyarı alman) gerekmiyor.--Alperen 17:45, 5 Nisan 2011 (UTC)

Engelleme[değiştir | kaynağı değiştir]

Tam olarak neye karşısınız? --Superyetkinileti 14:58, 6 Nisan 2011 (UTC)

Küfürlü içerik hiçbir Vikipedi sayfasında yer almamalı. Buna kullanıcı sayfaları da dahil. Kibele'ye atıf yaparak söyleyecek olursam, Vikipedi özgürdür; ancak bu özgürlük bu ortamın bir ansiklopedi olduğu gerçeğiyle çelişmemeli. Sağduyulu hiçbir kullanıcının bu tür "katkıları" onaylayacağını sanmıyorum. --Superyetkinileti 15:21, 6 Nisan 2011 (UTC)
Ben soracaktım "Neye karşısın?" diye de; Yetkin'e attığın mesajı görünce öğrenmiş oldum. Pek benlik bir konu değil zaten.
Vito Genovese 15:57, 6 Nisan 2011 (UTC)
Kavramları karıştırmayalım lütfen. Vikipedi'de sansür yoktur. Öte yandan, ilgili kullanıcının "ansiklopedik içeriği geliştirmeye yönelik olmayan" değişikliği bu kapsamda ele alınamaz. Kullanıcı sayfaları da Vikipedi'ye aittir, onları küfürlü içerikle doldurma hakkımız yoktur. --Superyetkinileti 21:38, 6 Nisan 2011 (UTC)
Sanırım aradaki fark anlaşılmıştır. Yazının altındaki o küçük Neyzen Tevfik her şeyi değiştiriyor --Superyetkinileti 21:52, 6 Nisan 2011 (UTC)
Nereye varmak istediğinizi anlamış değilim. Farklı görüşler her zaman önemlidir. --Superyetkinileti 21:59, 6 Nisan 2011 (UTC)

...[değiştir | kaynağı değiştir]

Of ki ne of!

Yani Stu, ne gereği var şimdi bunun? VP:GÖRÜŞ ihlali burada yaptığın, ki Elma da aynı gerekçeyle gece bir engel vermiş zaten. Yetkin'in sabrını, sınırını mı test ediyordun, ne yapıyordun Allah aşkına?

Bir uygulamadan, bir sayfadan, bir politikadan rahatsızsan, bir yerdeki yanlışlığa kani olduysan, bunu düzeltmenin yolu bu olabilir mi? Mümkün mü böyle bir şey? Gündeme getirirsin konuyu, anlatırsın fikrini, sağlarsın fikir birliğini, koyarsın uygulamanı yürürlüğe. Yetkin bir ihlal konusunda takdir mekanizmasını, değerlendirme skalasını açık bir şekilde ifade etmişken, bu skalanın dışında yer aldığı çok bariz olan bir değişikliği yapmak, senden beklemediğim bir hareketti. Hata mı, sinir/sıkıntı sonucu mu, orasını anlamış değilim ama yanlış, orasını net olarak söyleyebilirim.

Gelecekte biraz daha dikkat, gözünü seveyim!

Vito Genovese 07:59, 7 Nisan 2011 (UTC)


Estağfurullah, ne rahatsızlığı. Anlatırım elbette, hatta Elma'nın falan cevap vermesine bile gerek yok, ne öğrenmek istiyorsan anlatırım seve seve.

Yalnız bir 5 dakika sonra bilgisayar başından kalkmam gerekecek ve gece geleceğim tekrar. Gece atayım sana bu konuda bilgilendirici bir mesaj.

Bu arada gördün mü görmedin mi bilmiyorum gerçi ama kullanıcı sayfanı da o akşamdan bir önceki sürüme aldım. O değişikliği tekrarlamamanı rica ediyorum senden. Yine o konuda da detay veririm gece atacağım mesajda.

Sevgiler

Vito Genovese 14:23, 9 Nisan 2011 (UTC)


Engeliniz bittiğinde ve geri döndüğünüzde kullanıcı sayfanızda yer alan Neyzen Tevfik'ten sahne-i ömrümden nefs-i emmareye hitabıma ait ifadeyi lütfen çıkayırınız.--[ahzaryamed]₪.ileti 11:26, 7 Nisan 2011 (UTC)

Dirar Ebu Sisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Hallo Stultiwikia, ich habe gesehen, dass du Deutsch sprichst. Nur aus Neugierde eine Frage: In Deutschland wird viel über das Verhältnis zwischen der Türkei und Israel geschrieben. Daher wundert es mich, dass es in der türkischen Wikipedia weder einen Artikel über den in Dubai ermordeten Hamasführer de:Mahmud al-Mabhuh, noch über den in der Ukraine entführen Ingenieur de:Dirar Abu Sisi gibt. Zu dem aktuellen Fall habe ich spontan nur zwei Meldungen gefunden.[1], [2] Sind die Ereignisse in der Türkei kein Thema oder ist es nur Zufall, dass in Wikipedia nichts über sie zu lesen ist? Du kannst mir gerne auf Türkisch antworten. Gruß --Recherchedienst 22:46, 7 Nisan 2011 (UTC)

Hallo Recherchedienst,
I guess I might write to you in English and Turkish more accurately as you have presumed. Unfortunately I have no information of the events and the two persons and of any detail of all the organizations and the events going on out there. I guess in Turkey we are constantly not told of what is going on neither in that region nor any other disputed region via the press. Turkey and Turkish media unfortunately and usually has a ridiculous agenda and also has no interest in these kind of events. And today; because of being very busy with other stuff and also because of not being interested with all these events I don't have any information or any references that could be worthy to share with you. True, we don't have any articles under the name of these persons; but I guess that also has to do with not having anybody with that kind of information, at least as far as I am aware of. I'd like to redirect you to someone with any kind of information on these issues; but I don't really know who might be interested. Still, you may post a little note to user Vito Genovese about the subject.
(Malesef bahsettiğiniz kişilerle de olaylarla da ilgili bir bilgim yok. Sanırım Türkiye'de bu tarz olaylar medyada çok az yer buluyor; çünkü Türkiye'nin gündemi genelde daha saçma şeylerle dolu olur ve bu tarz olaylar pek yankı bulmaz. Ben de malesef bu tarz olaylara ilgi duymadığım için sizinle paylaşabileceğim kayda değer herhangi bir bilgim ya da bir kaynağım yok. Bu isimler altında herhangi bir maddemiz (makalemiz) olmadığı doğru, bu da zaten herhangi bir şekilde bu olaylarla ilgili bilgisi bulunan birinin olmamasından, veya çok az olup Vikipedi'de bulunmamasından kaynaklanıyor. Kısacası, dediğiniz gibi Türkiye'nin gündeminde bunlar pek yer almıyor (ya da ben farkında değilim). Sizi konuyla ilgili birine yönlendirmek isterdim; ama malesef kimin ilgili olabileceğini bilmiyorum. Dilerseniz kimin ilgili olabileceğiniz bilebilecek olan Vito Genovese adlı kullanıcıya kısaca yazabilirsiniz.)
--Stultiwikiabana yaz 18:14, 9 Nisan 2011 (UTC)

Hallo Stultiwikia, danke für die zweisprachige und ausführliche Antwort! Vielleicht wende ich mich noch an Vito, aber deine Einschätzung hilft mir schon weiter. Viele Grüße --Recherchedienst 18:41, 9 Nisan 2011 (UTC)

Kötü haber[değiştir | kaynağı değiştir]

Selam Stulti, senin sayfana vandallar kötü şeyler yazmıştı. Düzelttim. Bir mahsuru var mı? •SuperiorFast• ileti 10:21, 8 Nisan 2011 (UTC)

Engelleme[değiştir | kaynağı değiştir]

Merhaba Stultiwikia. Son birkaç günkü tartışmaları ve engellemeyi gördüm, bir mesaj yazayım dedim. Bence Vikipedi'de maddeleri/politikaları vb. geliştirmeye yönelik olmayan tartışmalar son derece yararsız. Maddeleri, tartışmaları, politikaları yazarken en önemli şey sağduyu, ancak bazı konulara takılınca sağduyu yerini inatlaşmaya bırakıyor. 5 yıldır inanılmaz saçma konular yüzünden engellenen onlarca muhteşem Vikipedist gördüm, lütfen onlardan biri olma. Eğer tartışmanın kökeni olan konunun gerçekten tartışmaya değer olacağını düşünüyorsan bir aylığına o konuyu bir kenara kaldır, bir ay sonra tekrar konuyu incele. Emin ol "saçmaymış yahu hakkaten" diyeceksin. Khutuckmsj 17:24, 8 Nisan 2011 (UTC)

Engelleme nedeni[değiştir | kaynağı değiştir]

Merhaba Stultiwikia,

Yıllarca bu sayfalarda zıtlaşmalar ve kavgalar yüzünden değerli vikipedistler kayboldu gitti. Sevgili Süperyetkin'le mesajlaşmalarınız incelendiğinde, karşı tarafı zorlayıcı kelimeleriniz açıkça görülüyor, bunu görebilmek için felsefenin sınırlarını zorlamaya gerek yok, geçmiş incelemesi yapmayı bilen her tecrübeli vikipedist bunu görebilir. Şu örnekte yer alan yazı karakterlerinin ölçüleri sayfanıza o şiiri gönülden eklemek istemenizden dolayı mı acaba? Peki şurada yer alan örnekte şairin isminin çıkartılması ve size atılan Kötü Haber başlıklı mesaja değinelim, bu mesajda kullanıcı size bir vandal saldırısı olduğunu sanarak size bir mesaj yazmış ve daha sonra yazıyı yazan kişinin siz olduğunu öğrenince Vito'ya Stultiwikia Küfür Ediyor başlıklı bir mesaj gönderiyor. Size verdiğim vikipedide tecrübesi olmayan ve ödevini yapan kız örneğini hatırlayın. Süperyetkin'le konuşmanızda bariz şekilde VP:GÖRÜŞ ihlali vardır. Eğer engel nedeninizden şikayetçi iseniz yetki kullanımımı hem Türkçe Vikipedi'de hem de Meta'da gerekli mercilere şikayet edebilirsiniz, hatta yorulmamanız için stewardların bulunduğu resmi kanalımızda Süperyetkin'le yaptığınız konuşmaları ve engeli de belirttim. İstediğiniz şikayeti yapabilirsiniz. İyi günler. --e.c. 22:39, 8 Nisan 2011 (UTC)

Merhaba[değiştir | kaynağı değiştir]

Kötü niyetli olduğunuzu düşünmedim zaten. Yalnızca şaşırdığımı söyleyebilirim. Vito'yu bilgilendirmek istememin nedeni de tam olarak bu. Herhangi bir şikayet söz konusu değil. Yararlı katkılarınızı zevkle izliyorum. Teşekkürler, iyi çalışmalar. --Superyetkinileti 02:59, 9 Nisan 2011 (UTC)

Sansür konusu daha önce de gündeme gelmişti. Hizmetliler olarak politikaları nesnel bir biçimde uygulamaya çalışıyoruz, ancak zaman zaman uygulama farklılıkları da yaşanabiliyor. Sözünü ettiğiniz sağduyu da tam olarak burada devreye girmeli. Daha önce dile getirdiğim gibi, böyle durumlarda farklı sesler duymak belki de en iyisi. İyi vikiler. --Superyetkinileti 18:34, 9 Nisan 2011 (UTC)
Hayır, herhangi bir rahatsızlık duymadım. Zaten size verilen engelin nedeni de bu değil. Önemli olan, politikalarla çelişmesi olası değişiklikleri yapmadan önce bir kez daha düşünmek. --Superyetkinileti 19:22, 9 Nisan 2011 (UTC)
Sorun şurada. Tartışmaya konu olan içeriğin uygulamaya geçirilmemesi gerekiyor. --Superyetkinileti 21:01, 9 Nisan 2011 (UTC)

Ayrıntılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Merhaba Stu,

Akşam saatlerinde attığım mesajda da belirttiğim üzere, ayrıntılı açıklamayı şimdi yapıyorum. Önce Yetkin'le olan olayı yorumsuz nakledeceğim herhangi bir üçüncü kişiye anlatır gibi, her değişikliğe bir numara vereceğim; sonrasında da irdelemeye yer vereceğim.

İlk olarak Yetkin, İhsanjr'ı engelliyor (1). İhsan başka bir hesapla gelip kendini savunuyor, Yetkin bana bilgi veriyor ve ben gerekli işlemi yapıyorum. Ardından sen Yetkin'e bir mesaj atıyorsun ve "karşı olduğunu" söylüyorsun (2). Yetkin neye karşı olduğunu soruyor (3). Sen açıklıyorsun (4). Yetkin cevap veriyor (5). Neyzen Tevfik maddesini bulup örnek gösteriyorsun (6). Yetkin açıklamasını yapıyor (7). Kullanıcı sayfanda ilk değişikliği yapıyor (8) ve Yetkin'e mesaj atıyorsun (9). Yetkin cevap veriyor (10). Kullanıcı sayfanda ikinci değişikliği yapıyor (11) ve Yetkin'e tekrar mesaj atıyorsun (12). Yetkin cevap veriyor (13). Kullanıcı sayfanda üçüncü değişikliği yapıyor (14) ve Yetkin'e bir mesaj daha atıyorsun (15). Ardından Yetkin de sen de bana mesaj atıyorsunuz. Bana kalmadan Elmacenderesi de VP:GÖRÜŞ nedeniyle engeli veriyor. Olay, en yorumsuz anlatımla bu şekilde gerçekleşiyor.

Şimdi irdelemeye geçelim. İhsan'a verilen engellemeden rahatsızsın ve 2 ile 4. değişikliklerde bu rahatsızlığını ifade ediyorsun. Yetkin sana bu konudaki düşüncelerini açıklıyor. Sen 6. değişikliğinde madde örneğiyle geliyorsun ve Yetkin ikisinin farklı olduğunu söylüyor sana. Ardından altında şair adıyla birlikte küfürlü metni kullanıcı sayfana ekliyor ve "O zaman şöyle nasıl olcek?" diyerek yaptığın değişikliği Yetkin'e gösteriyorsun. İşte tam bu noktada VP:GÖRÜŞ'ü ihlal ediyorsun esasen. Yani asıl problem 8. değişiklikten itibaren başlıyor.

Temel olarak da nedeni şu: Karşı olduğun bir uygulama var; bu uygulama doğrudur, yanlıştır, haklıdır, haksızdır, bunlar hiç önemli değil. Sen bu uygulamayı değiştirmek için gerekli adımları atmak yerine sınırların ne olduğunu keşfetmeye çalışıyorsun. Bugün attığın mesajlardaki konuyla ilgili açıklamalarını okudum elbette. Öğrenmeye çalıştığını, teati dahilinde bunları gerçekleştirdiğini söylüyorsun ama bunun için İhsan'a engel verilmesine neden olan işlemi tekrarlayıp Yetkin'e "Peki bu uygun mu? Bu uygun mu? Ya bu?" demek, yani sınırları zorlamaya çalışmak yerine Yetkin ile gerçekleştirdiğin teati dahilinde gerekli bilgiyi alman gerekiyor. Yani "Peki falancayı falanca yapayım gibi şu maddede geçen içeriği şu şekilde kullanıcı sayfama koymam uygun olur mu?" demende hiçbir sorun olmayacakken, bu netameli eylemi gerçekleştirip hangi noktada sınırı aşacağının testini yapmaya çalışmak kesinlikle uygunsuz.

Bu noktada Yetkin, metnin altındaki şair adının sorunu ortadan kaldırdığını söylüyor. Burada Yetkin kendi düşüncesini, değerlendirme mekanizmasını paylaşıyor seninle. Mesela ben, 8. değişikliğin de kesinlikle sorunlu olduğu düşüncesindeyim. Yetkin ile aramızda yorum farkı mevcut burada ama zaten senin engellenmene yol açan sürecin Yetkin ile aramızdaki yorum farkı ile ilgisi yok, zira olay 8. değişiklikle kalmıyor.

Yetkin 8'i uygun buluyor, sen 9'u yapıp bir Atatürk sözü koyuyorsun ve tekrar soruyorsun, Yetkin "Nereye varmak istediğinizi anlamış değilim" diyor, sen ise aynı küfürlü mısrayı bu sefer şair adı olmadan sayfana koyan 14. değişikliği yapıyor ve 15. değişiklikte Yetkin'e mesaj atıp "şuraya varıcam" diyorsun.

Burada çok bariz bir VP:GÖRÜŞ ihlali var ve aslında ikinci kez VP:GÖRÜŞ ihlali yapıyorsun. Yetkin sana 10. değişiklikte kendi takdirini açıklarken alttaki şair adının çok şey değiştireceğini çok net bir şekilde söylüyor. Sense 14. değişiklikte Yetkin'in kabul edeceği sınırların dışında kaldığını az önce öğrendiğin bir değişikliği yapıyorsun ve bunu net bir şekilde açıklamış olan Yetkin'e, tabirimi mazur gör artık ama, dalga geçer gibi gösteriyorsun değişikliğini.

Yetkin de doğal olarak bana geliyor, zira seninle diyalog halinde olduğu için sana herhangi bir müdahalede bulunma olanağı yok vandalizm gibi istisnalar haricinde. Bana kalmadan Elma veriyor ama engellemeyi.

VP:GÖRÜŞ'ün özü toplulukta infial yaratma, "Kim bunlardan rahatsız oldu, parmak kaldırsın? Ona göre uygun olup olmadığını değerlendireceğiz" değil Stu. VP:GÖRÜŞ'ün özü, yanlış olduğunu düşündüğün bir politika, uygulama, süreç, işlem, vs. durumunda, bu yanlışı düzeltmek için uygun adımları atmak yerine yanlışı sınırları zorlayarak göstermeye çalışmaktır. Engel almanın nedeni en basit olarak budur.

İstediğin kişiye istediğin kadar soru sorma, istediğin bilgiyi talep etme hakkın var elbette. Nezaket dahilinde kalındığı sürece de herhangi bir konuda bilgi vermekten imtina edecek kullanıcıya nadiren rastlarsın Vikipedi'de. O yüzden bu konuyu Yetkin'le konuşmuş olmanda en ufak bir problem yok. Problem, kullanıcı sayfanda yaptığın değişiklikler.

Misal şu anda da kullanıcı sayfanda bu metin. Bana da en son şu mesajı atmışsın son ekleme sonrasında. Kızacağım bir şey yok; benim işim politika ve yönergeleri uygulamak; ansiklopedi projesinin en verimli şekilde işlemesini sağlamak. İnsanlara sinirlenen bir yapım yok zaten. Daha ziyade istediğimi yapmayan bilgisayarlara, çalışmamı/yazımı kaydetmeden çöken yazılımlara sinirlenme şeklinde çalışıyor bende mekanizma. Bu mesajımla açıklamış da oluyorum sanıyorum ki. Bu mesajı gönderdikten sonra o değişikliği de geri alacağım ve artık bu konudaki kullanıcı sayfası değişikliklerinin son bulmasını rica ediyorum. Mesajlaşmaya ise devam ederiz elbette.

Onun dışında konuyla ilgili bilgi talebinde bulunurken trollük gibi algılanmasından çekinmeni de son derece iyi anlıyorum. Ne yazık ki geçmişte hakkını arayanlarla troller arasındaki ayrımın çok iyi yapılamadığı durumlar oldu. Ancak olumlu bir katkı seyrine sahip bir kullanıcı olarak amacının trollük olmadığı net bir şekilde anlaşılıyordur zannediyorum. En azından benim açımdan böyle bir yanlış anlaşılma endişesine düşmene gerek olmadığını bilmeni isterim.

Umarım belirsizlikleri bir nebze olsa da belirginleştirmeyi başarabilmişimdir bu mesajımda. Bunu bir sabıka kaydı gibi görme lütfen. Hiç kimse hatasız değildir; hepimiz hata yapıyoruz, hiçbirimiz istisna değiliz. İngilizce Vikipedi'de ağız dolusu küfürler (f word) ettikten sonra topluluğun görüşünü tamamen değiştirmeyi başararak hizmetli seçilen kullanıcılar var. Burada bile 10'un üzerinde karşı oy aldıktan sonra 0 oyla başarılı bir başvuru gerçekleştirmiş kullanıcılarımız da oldu. Yani bu olay, senin tüm Vikipedi kariyerinin üzerinde bir kara leke olmayacak kesinlikle. O konuda hiç sıkıntın olmasın.

Sevgiler

Vito Genovese 21:50, 9 Nisan 2011 (UTC)


Merhaba Stu,

Bu sefer de yarın cevap vermek durumundayım mesaja; attığım mesajlarda bir cümlede üç kere uyuyakalınca en doğrusunun bu olacağına kani oldum :)

Kullanıcı sayfası değişikliği uygunsuzdur, onu söyleyebilirim yalnızca hızlıca. Ricam geçerli bu nedenle halen. Gerisinin ayrıntısına yarın gireceğim artık.

Sevgiler

Vito Genovese 00:58, 10 Nisan 2011 (UTC)


Merhaba Stu,

Sanıyorum ki tüm argümanlarında bir şekilde yer bulan bir temel var ve şu anda argüman çarpıştıran iki tartışmacıdan biri olarak o temeli hedef olarak belirlesem tartışma çok daha sağlıklı bir zemine kayacak.

Aslında engellemelerin cezalandırıcı değil, önleyici olması gerektiği hususunu bugünlerde dillendiren/savunan bir insan olarak bu örneği vermekle çok yanlış anlaşılabilir bir iş yapmış olacağım ama bire bir paralellik gördüğüm için konunun en iyi bu şekilde anlatılabileceğine inanıyorum.

Bildiğin gibi hukukta bir "kamu davası" kavramı vardır. Haksız fiile maruz kalan kişinin şikayetini önkoşul sayan hukuki süreçlerin aksine, belirli suçlar işlendiğinde suça maruz kalan kişinin maruziyeti ve mağduriyetinin hukuk için çok büyük bir önemi yoktur ve o suça gereken cezanın verilmesine çalışılır (örnek suç ve ceza üzerinden gittiği için bu örneğim dediğim gibi uygunsuz aslında fazlasıyla ama ana fikri veriyor).

Vikipedi politika ve yönergeleri de buna yakın bir şekilde işler. "Politikalar kullanıcıların rahatsızlıkları ve Vikipedi'nin işleyişin aksaması, bozulması ile ilgilidir. Bu yüzden rahatsız olan biri yoksa, yani şikayet yoksa uygulama olmaz." demişsin ya, değil aslında. Oraya geliyorum ben de zaten. Bir kullanıcıya engelleme verilmesine neden olan davranışları madde madde listelesek, sonra bunları bir tarafa "şikayet önkoşullu" ve bir tarafa da "şikayet önkoşulsuz" olarak ikiye ayırsak, önkoşulsuz olanlar bariz bir üstünlük sağlayacaktır. Örnek de vereyim: Kullanıcı adı politikası ihlali, birinin şikayetine, rahatsız olmasına gerek yoktur. Politika uygunsuzluğu halinde hesap engellenir. Telif hakları politikası ihlali, şikayete/rahatsızlığa gerek yoktur. Israrlı ihlal varsa engel verilir. Konumuza teğet geçen bir husus; küfür. İhlal varsa, engel vardır. Vandalizm yapan kullanıcı, dakikada 100 değişiklikle SD'yi darma duman eden bir bot. Bunların hiçbiri için bir kullanıcının gelip rahatsızlığını ifade etmesi gerekmez. Atıyorum, sen gidip Yetkin'e ağız dolusu küfretsen, Yetkin'in bundan rahatsız olup olmadığına bakılmaz engelin verilmesinin uygun olup olmayacağını tartabilmek için.

Argümanlarındaki temel dediğim de bu "rahatsızlık" kavramıydı. İhlale konu olan davranışlar rahatsız edici olabilir ya da olmayabilir; bu engeli etkileyen bir faktör değildir. Bunun da yanılmıyorsam yegane istisnası engelleme politikamızda yer alan tarihi eser niteliğindeki "Karşıtlık ve rahatsızlık vermek" maddesi. Zaten bu maddeden engellenen de epeydir görmedim ben, bir an önce kurtulmamız gereken bir madde.

"Senin de hatalı olabileceğimi düşündüğün kısım" olmasaydı zaten bir engelleme olmayacaktı. Yetkin'in verdiği engeli eleştirebilirsin, konuyu topluluk nezdinde gündeme getirebilirsin, istersen başka hizmetlilerden konuyu değerlendirmelerini de isteyebilirsin. Ancak neyin uygun olup neyin olmadığının uygulamalı denemesini kendi sayfanda yapamazsın. Konunun ana hatları bu özetle. Yani olayın Vikipedi'de infial yaratma, iletişim kurduğun kullanıcıya rahatsızlık verme bağlamında ilgili çok fazla yanı yok.

Ana konu Yetkin'in değerlendirme ölçütleri olmadığı için aslında o konuya kaymanın tartışmayı odağından kaydırmakla eşdeğer olabileceğinden endişe ediyorum ama sen girmişken ben de bir iki şey yazayım. Yetkin'in küfrün Vikipedi'nin hiçbir yerinde bulunamayacağını söylerken küfrün tüm kullanım olasılıklarını dikkate alarak bunu söylediğini zannetmiyorum. Sonrasında kayda değerlik ölçütünü sağlayan ansiklopedik ama küfürlü bir eklenti ile ilgili bir sorun görmediğini o da ifade etti zaten.

Zaten Vikipedi'nin çocuklar için uygun olmakla sansür uygulamak arasındaki çizgiyi nereye çekeceği konusu ara ara tartışılıyor. Örneğin penis ve vajina resimlerinden rahatsızlık duyan ve bunu istemeyen kullanıcılar var. Hatta bu kullanıcıların en başında da Jimbo Wales geliyor. Geçenlerde Commons'tan bir sürü cinsel içerikli dosyayı silmiş ve topluluk ayağa kalkmıştı. Şu anda da ağırlıklı olarak yetkilerini istismar ettiği yönünde topluluğun görüşü.

Muhammed bin Abdullah maddesinde resim kullanımı da bizde olmasa bile özellikle İngilizce Vikipedi'de çok büyük tartışmalar doğuruyor. Vakfa o kadar çok eleştiri/istek/protesto geliyor ki, e-postaların "telif hakları", "vandalizm bildirimleri" gibi alt sınıflandırmasının yapıldığı bölümde bir de "Muhammad" bölümü var. Ace.wiki tüm hizmetli kadrosu ile "Kapatın vikimizi, protesto ediyoruz Wikimedia'yı" diyor mesela salt bu nedenden dolayı. Bu ifadeyi İngilizce olarak ana sayfalarında yayımladılar uzun bir süre ve sürekli kendi vikilerini kapatılmaya aday gösteriyorlar.

Yani sansür tartışmasının birçok boyutu var. Lakin genel olarak en azından burada çok sansürcü bir yaklaşımımız yok maddelerde. Yalnızca Dosya:New York Times 12.09.2001.jpg sayfasındaki gazetenin alt bölümünden silinen fotoğraftan ve alttaki kısa açıklamadan da görebileceğin üzere, okuyucuyu vahşete doğrudan maruz bırakmama şeklinde özetlenebilecek bir topluluk kararımız var ama o da zaten doğrudan konumuzla ilgili değil.

Neyse, Yetkin'in söylediğine dönecek olursak, oradaki ifadesinde maddelerdeki ansiklopedik kullanımları ifadesinin kapsamına almadığı, sonraki açıklamalarından da anlaşılıyor.

Şimdi açıkçası Yetkin'le gerçekleşen teatide de bir sorun var. Zira Yetkin'in bir noktadan sonra senin ne yapmaya çalıştığına anlam veremediği çok açık. Kendisi kibar bir insandır, şu noktadan sonra elbette sana "Rahatsız oldum" demeyecektir (zaten rahatsızlık da önemli olmayan bir faktör yukarıda dediğim gibi). Zaten bana üç nokta başlığıyla gönderdiği ve açıklama yapmaksızın link verdiği mesaj da, bilmem sen ne dersin ama "Sözün bittiği yer" yorumudur kanımca. "Şöyle bir teatiye girdik ama şu noktada tıkandı tartışma, yorumun nedir?" açıklaması ile atılan bir mesaj var, bir de senin yaptığın değişikliğini gösteren yorumsuz bir mesaj var. Yoksa Yetkin'in ne zaman bana yalnızca fikrimi öğrenmek istediği bir konunun bağlantısından oluşan bir mesaj attığını gördün? Onun dışında Ahzar, Khutuck, Elma, Yetkin ve ben olmak üzere beş farklı hizmetlinin de buradaki hareketin uygunsuz olduğu ortak paydasında buluştuğunu kabul edebiliriz sanırım.

Konuyu biraz çetrefilli hale getirdik ve Yetkin'in ölçütlerine de girerek odaktan kaydırdık. Çok kısa bir özet geçeyim. "Rahatsızlık" önemsiz bir faktör, Yetkin'in yönergede bağlantısını verdiği bölüm önemli bir ölçüt, uygunsuzluğun uzandığı sınırları uygulamalı olarak keşfe çıkmak hatalı bir davranış.

Buradan kullanıcı sayfana ve bu içeriğin orada bulunmasının uygunluğuna/uygunsuzluğuna dönecek olursak; birden fazla hizmetlinin değerlendirme ölçütlerinde (ve eminim ki topluluğun görüşüne başvurmamız halinde topluluktan da hatırı sayılır oranda kullanıcının ölçütlerinde) bunun uygunsuz olduğu aşikar. Üstelik bu noktadan sonra bunun VP:GÖRÜŞ sularında yüzecek olması sakıncası da buna ekleniyor. Bu nedenle uygunsuz bu eklenti. Sonuçta ifadeleri modern Türkçeye dönüştürmüş olmanın mısra sonlarında değişmeden kalan asıl sorunlu ifadeyi etkiler bir yönü yok.

İyice dağınıklaşan mesajımda "Atatürk'te isim yazmıyorken Neyzen Tevfik'te niye isim yazmak gerekiyor" denemesinin alıntının niteliğindeki sorun olduğu gibi metnin gelişimi itibarıyla çok alakasız bir şey yazarak bitiriyorum sözlerimi :)

Vito Genovese 08:44, 10 Nisan 2011 (UTC)


Mesajımda söyleyeceğim en önemli şeyi en başta söyleyeyim: Engelleme politikasındaki 2, 8, 10 ve 12. maddeler haricinde hizmetlilerin ihlali gerçekleştiren kullanıcıyı uyarması gibi bir zorunluğu yok. VP:GÖRÜŞ'te de böyle bir şart getirilmiyor, o yüzden "uyarısız" engellenmiş olman, herhangi bir yönden usulsüz bir işlem olmuyor.

Haa, bunun daha doğru olduğu, Vikipedi'yi çok daha iyi bir yere taşıyacağı, olsa ne güzel olacağı gibi hususları tartışabiliriz her zaman. Ancak bir hizmetli VP:GÖRÜŞ ihlalini uyarı olmaksızın verdiği için ihlal gerçekleştirmiş olarak görülemez. Yani "Politikaları/yönergeleri ihlal edenler uyarılır" gibi tüm engellemeleri kapsayan genel bir kuralımız yok, aynı şekilde politikalarda/yönergelerde "Uyarılmadan engellenir" gibi bir engel önkoşuluna ihtiyacımız da yok. Politikalarda var olanlar bizim için mevcuttur, var olmayanlar da bizim için mevcut değildir. Politikada uyarı yazmıyorsa, uyarıyı bir standart gibi kabul edip uyarısız engel verebilmek için "Uyarılmadan engellenir" gibi bir ibarenin mutlaka olması şartını koşmak kendi içinde tutarsızlık arz eder.

Olayın "rahatsızlık" faktörüyle ya da Yetkin'in içten içe nasıl bir düşünce yapısıyla hareket etmiş olduğuyla bir ilgisi olmadığı hususu üzerinde yeterince durduğum için orayı atlıyorum.

Küfür - görüş ayrımı açısından bakacak olursak da; elbette bir kişi küfürü sorunlu bulurken bir kişi başka bir şeyi sorunlu bulabilir. Sana verilen engel görüş engeli (Elma'nın düşünce yapısından ziyade teknik olarak engelleme için sisteme girilen gerekçeyi baz alıyorum); ben de burada engelin neden doğru olduğuyla ilgili açıklama yapıyorum. Onun dışında şu andan itibaren kullanıcı sayfanda o metnin neden bulunamayacağı ile ilgili yorum farklarının olması ve kiminin Görüş sorunu, kiminin de Küfür sorunu görmesi olası. Ancak sana burada yaptığım açıklamalar bağlamında, Görüş sorununa odaklanıyoruz.

Burak'ın değişikliği de, Vikipedi'ye hakim bir kullanıcı olmamasından dolayı değişikliği vandalizm sanmasından kaynaklanan iyi niyetli bir değişiklik. Elbette daha deneyimli bir kullanıcı geçmiş sekmesinin kontrol edilmesi gibi daha kapsamlı bir inceleme gerçekleştirerek değerlendirebilirdi olayı, ancak buradaki iyi niyette sorun gözükmüyor açıkçası.

Sevgiler

Vito Genovese 16:29, 10 Nisan 2011 (UTC)


Ben teşekkür ederim. Af dilemeyi gerektirecek bir durum yok ortada.

Sevgiler

Vito Genovese 17:55, 10 Nisan 2011 (UTC)

Kukla[değiştir | kaynağı değiştir]

Merube 89'la her zaman yardımlaşmışımdır. Hiçbir hizmetlide benimle ilgilenmeyince belki o yardım edebilir diye düşündüm. Vikipedi'ye geri dönmeyi öylesine istiyorum ki... Nötron 10 Nisan, 2011, 07:57 (UTC)

Çok teşekkür ederim. Lütfen yardımlarınızı esirgemeyin. Belki siz de davayı kapatan Elmacenderesi ile iletişime geçersiniz daha faydalı olabilir. İyi vikiler... Nötron 11 Nisan, 2011, 16:44 (UTC)

:)[değiştir | kaynağı değiştir]

Stultiwikia,

Sayısal emek gerektiren yoğun bir alanım olduğu için sana geç cevap verebiliyorum, Vito ile yazışmalarınızı her harfine kadar okudum. Öncelikle şunu söyleyeceğim, bana bir şeyler yazarken çok nazik kelimeler içeren cümleler kurmana gerek yok, senin kötü niyetli birisi olduğunu hiç düşünmedim, ya da aklına gelen başka bir olumsuzluğa kapılmadım, kapılmam. Vito ile yazışmandaki diktatörlüktür, şeriattır, faşizmdir kelimeleri hiç hoş değil bunu bilmeni istiyorum. Örneklendirme demişsin ama bu örnekleri verirken yaratacağı anlamlandırma kaosunu hiç düşünmemişsin. Engelin ile ilgili haksızlık yapışdığını düşünüyorsun, ben de eğer haksızlık yapıldığını düşünüyor isen bu kararı şikayet sayfasına taşıyabileceğini, hatta Meta'da dilediğin merciye şikayet edebileceğini belirtmiştim. Bu mesajlaşmaları emin ol şu an aktif olan tüm topluluk izliyor ve kendi içlerinde değerlendirme yapıyorlardır, yapacağın şikayette bu değerlendirmeler somut kelimelere dökülür ve görüşleri bizzat öğrenebilirsin. Uzun yıllardır Vikipedi'ye katkıda bulunuyorum, haksızlıklar gördüm, ama senin engelinde bir haksızlık yok. Vikipedi:Görüşlerinizi açıklamak için Vikipedi'yi aksatmayın adlı sayfamızda bir başlık var, eminim okumuşsundur, Görüşünüzü belirtin; deneysel olarak kanıtlamayın. Aslında ben her noktayı anladığını düşünüyorum. Katkı yapman dileği ile... --e.c. 15:40, 10 Nisan 2011 (UTC)

Selam Stult, nasılsın? Engel olayını kafanda büyütme derim, İngilizce Vikipedi'de bir iki kez engellenip te, sonra oldukça sevilen ve hizmetli olan kullanıcılar mevcut. Engel sadece düşünme süresidir, başka bir şey değil. Bu arada şu mesajını gördüm, orada iyi niyetli ama yanlış anlaşılabilecek bir mesaj yazdığını düşünüyorum. Taraf maraf demek çok yanlış, ne yani Berkay'a karşıt taraf da mı var? Vikipedi'de taraf yoktur, kin yoktur, kırgınlık yoktur, sadece yönergeler vardır. İyi vikilemeler, sevgiler... --Berm@nyaİleti 15:49, 10 Nisan 2011 (UTC)
Bu arada sık sık ısrarla "bu faşizmdir..." gibi şeyler söylediğini gördüm, bu yanlıştır. Vikipedi tarafsızlık hakkında tolerans göstermez, hiçbir ideoloji (Sosyalizm, faşizm vs.) kötülenemez, benzetme yapılması da hoş görülmez. Topluluğumuzda faşist kullanıcılar da mevcut, böyle benzetmelere devam etmen halinde hüsrana uğramandan korkuyorum. Lütfen benzetme yapacaksan daha iyi bir benzetme yapmalısın, umarım anlatabilmişimdir. İyi vikilemeler, sevgiler... --Berm@nyaİleti 15:54, 10 Nisan 2011 (UTC)
Bir hukuksuzluk olduğunu düşünüyorsanız hiç çekinmeden şikayetinizi yapınız, örneklerinize de dikkat edin, size iyi niyetle yazılan bir cevaba bu şekilde karşılık vermeniz çok üzücü ve kırıcıdır, bahsettiğiniz tabirlerin anlamları çok çok ağırdır ve dünyada milyonlarca insanın suçsuz bir şekilde ölmesine sebep olmuştur, sizi uyarıyorum bu tip benzetmelere bir daha gitmeyin. --e.c. 16:08, 10 Nisan 2011 (UTC)
  • Hala uzuyor tartışma.
Kullanıcı sayfanız da ola bir Vikipedi sayfasına "âlemin bağ-zârını sikeyim" diye koca harflerle yazmak, buna kılıf olarak da maddeye bu dizeleri eklemek iyi niyetli değildir, kötü niyetli vikisavunuculuğudur. Haklı olduğunuzu düşünüyor olabilirsiniz, ancak savunmanız çok saldırgan. Trollük sınırlarında dolaşıyorsunuz, lütfen durun! Khutuckmsj 16:24, 10 Nisan 2011 (UTC)
Anlaşıldı, tamam. :) Khutuckmsj 16:42, 10 Nisan 2011 (UTC)

Merhabalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Merhaba, şurdaki maddeyi onayladığınızı gördüm. Eğer KD olduğunu düşünüyorsanız (ki öyle görünüyor) SAS'a ekleyeceğim. Şablonu koymadan önce sorayım dedim. İyi günler --Sayginer 07:14, 13 Nisan 2011 (UTC)

İlginç[değiştir | kaynağı değiştir]

Bakış açısı :)

Vito Genovese 19:50, 13 Nisan 2011 (UTC)


Kardeş projelerde Vikipedi bağlantıları görüyorum metin içinde, her ne kadar çoğunluğu politikasız, yönergesiz olsa da.

Burada da vardır eminim bunu uygun bulan bir yönerge (yaygın inanışın aksine istisnasız tüm yönergeleri ezbere bilmiyorum, bileni görürsem de yanından koşarak uzaklaşırım, Şener Şen gibi topuklarımı vurdura vurdura koşarım hem de). Bence de herhangi bir sorun yok böyle bir kullanımda. Sen biraz karıştır olmazsa sayfaları, çıkar mutlaka bir yerden.

Vito Genovese 12:07, 14 Nisan 2011 (UTC)


Hep bilgi sayfaları gibi gözüküyor. Bir yönergeye rast gelirse dürt beni de çevirelim edelim. İhtilafsız konudur ama bulunsun.

Vito Genovese 23:44, 14 Nisan 2011 (UTC)

Robot çeviriler[değiştir | kaynağı değiştir]

Merhaba Stu,

Yeni konuyu yeni alt başlığa yazabilirsen süper olur, çok da mesaj alınca üstlerde kalıyor iyiden iyiye mesajlar.

Robot çeviri olayı elbette yeniden tartışmaya açılabilir, ancak ben de kesinlikle silinmeleri gerektiği görüşündeyim. Yoksa Google Translate'in desteklediği tüm dillerin Vikipedi'lerindeki maddeleri alır koyarız buraya, onun da bir sonu yok. En basitinden 3,5 milyon en.wiki maddesi var bir çırpıda robot çeviriye tabi tutulabilecek. Robot çevirilerin düzenlenmesi, o metnin sıfırdan çevrilmesinden daha büyük bir çaba gerektirir her zaman, en azından kaynağın doğru yansıtıldığından emin olunmak isteniyorsa. Yoksa yalnızca robot çeviri ile elde edilen metni kaynağını önemsemeksizin alır ve metinden anladığını baz alıp onun ifadelerini düzeltmeye çalışırsan, robot çeviri aracının yaptığı hataları da aynen almış olursun. Tam bir redaksiyon da sıfırdan insan çevirisinden daha fazla uğraş anlamına gelir, zira neredeyse her cümle düzeltme ister durumdadır. Kimse de oturup düzeltmez bunları.

Yani robot çeviriye hayır diyenlerdenim ben de. Ama VP:HS#M8 eleştirilerine katılıyorum diğer yandan da, yani bunun deletionism-inclusionism skalasında çok fazla del'e kaymakla alakası yok. Dengeyi iyi kurmak, inc'e de fazla kaçmamak gerekiyor yeri geldiğinde.

Sevgiler

Vito Genovese 19:36, 16 Nisan 2011 (UTC)

Aradan atlıyorum, bu sayfaya bir bakmanı taviye ediyorum. 2000 Dünya Ralli Şampiyonası türü maddeler Google Translator Kit ve az elle çalışma ile çevrilebilir gibi duruyorlar. Benim elle çevirilerim de robot çevirisine benzer bir mantıkla yapılmıştı zaten, hatta bir kısmını KhuBot çevirmişti. Biraz incele isteren. --Khutuckmsj 19:50, 16 Nisan 2011 (UTC)
Ahanda bu. Khutuckmsj 19:51, 16 Nisan 2011 (UTC)
Devreye gelişmiş yapay zekalar girmediği müddetçe, şu anda olduğu gibi hiç bilinmeyen bir dildeki metinle ilgili fikir vermek ve basit çevirileri yapmak dışında pek kullanım alanı görmüyorum makine çeviri araçları için açıkçası. Edebi metinler için kırk fabrika cıvata-somun yemeleri gerektiği gerçeğini geçiyorum, şu noktada teknik çevirilerin üstesinden gelmesi bile zor gözüküyor yakın zamanda.
Ama bekleyelim görelim; zaten öngördüğün şey gerçekleşirse tüm Wikimedia projelerinin çehresi değişecektir. Buna göre de gerekli düzenlemeler yapılır.
Vito Genovese 06:51, 17 Nisan 2011 (UTC)

Biyografiler[değiştir | kaynağı değiştir]

en:Wikipedia:Manual_of_Style_(biographies)#Opening_paragraph var.

Şu anda köy çeşmesinde doğum-ölüm bağlamında benzer bir tartışma sürüyor zaten. Ama 5 yıldır köy çeşmesinde bir yığın şey konuşuyoruz, çoğu da unutulup gidiyor. O yüzden bence en doğru hareket şu yukarıdaki yönergeyi çevirmek, sonrasında da topluluğu bu yönerge teklifinin tartışma sayfasında yönerge teklifini ele almaya çağırmak olacaktır.

Köy çeşmesinde konu çözmeye çalışmak, yer yer suya yazı yazmaktan farksız bir hal alabiliyor. Topluluğun önünde oturmuş emsaller de olmayınca, en optimal olan çözüm arada kaybolup gidebiliyor. Bu nedenle en sağlıklısı konuyu ele alan bir sayfa hazırlayarak orada konuya eğilmek. Sayfa dedicated, tartışma focused yani :)

Vito Genovese 06:56, 17 Nisan 2011 (UTC)

Kullanıcı adı ve gelecek[değiştir | kaynağı değiştir]

Merhaba Stu,

Kullanıcı adı olayını Kibele halletmiş.

Gelecek konusunda da karalar bağlasan bağlanacak kadar çok yapılması gereken iş olduğu gerçek. Misal vaktiyle şöyle bir şey çıkarmıştım piyasaya, 18 günlük üyeymişim o zamanlar, hey gidi!

Tabii böyle bir projenin yürümesi için Metal Militia gibi muhteşem adamlara ihtiyaç vardır, o adamlar da bir kere ya gelir ya gelmez zaten. Onun dışında bu tür adımları genel bir imece ile atmak zordur, zira bu konular çok az ilgi çeken konulardır. Belki yardım sayfaları için benzer bir hareket organize edilebilir ama katılım sınırlı kalır, tercümelerde de sorunlar çıkabilir. Kötü bir tercümenin redaksiyonu, yeri geldiğinde tercümeyi sıfırdan yapmaktan daha uzun sürecek ve işgücünün verimli kullanılamaması sonucunu doğurabilecektir.

"Metapedi" diyorlar bu Vikipedi ve Yardım ad alanı faaliyetlerinin madde faaliyetlerinin önüne geçmesine, dini imanı bu olanlara da "Metapedist". Bu açıdan ben de Metapedist sayılıyorum sanırım. Metapedist sayımız çok çok az olduğu için bir politika/yönerge/süreç teklifi ile çıkageldiğinde ilgilenecek kişi sayısı 10 ya eder ya etmez (kişiler değişir sayılar pek oynamaz), bu tekliflerle çıkagelenler ise 2'dir, 3'tür en fazla, bazen de konuya özgü ilgi olur genel bir ilgiden ziyade. Misal kişinin en büyük sıkıntısı, en büyük rahatsızlığı Falan Politikası ise, Falan Politikasına yoğunlaştırır ilgisini, duruma göre yakın ilişkili Filan Politikasına da el atabilir ama gidip bir Aman Politikasına, Yaman Politikasına karışmaz. 2-3 dediğim her politikaya bir şekilde girip çıkmıştır kişidir.

Şu an benim bir yapılacak işler listem var mesela çevrimdışı olarak tuttuğum. Fırsat buldukça sıradan listeyi temizlemeye çalışıyorum ve bu listede doğal olarak Vikipedi'yi geliştireceğini düşündüğüm adımlar var. Olmayanların oldurulması, olanların doldurulması, boğanların da kovdurulmasına yönelik çözüm yolu ile dolu bir liste işte.

Doğal olarak bu listede sana sıkıntı veren bu konular da var ve elbette bir noktada bunlara da sıra gelecek. Bunların hepsi nihayetinde bir Vikipedi sayfasında değişiklik yapmaya dayanan adımlar da değil; içlerinde gündelik hayatı ilgilendiren, sosyal yönü olan, dışa açılıma yönelik adımlar da var. Yavaş yavaş gidiyorum ve aklımdaki çözümleri Vikipedi'ye yansıtmaya çalışıyor, bunlarla ilgili teklifleri topluluğa sunuyorum. Böyle durumlarda istişare her zaman iyidir esasen. Misal bir sorun tespit edersin ve aklına da bir çözüm yolu gelir; danışırsın topluluğa fikrini olgunlaştırmak da istiyorsan, daha da güzel fikirler gelebilir ve ortaya daha nefis şeyler çıkar. Duruma göre, sorunlara göre, çözümlere göre, olaylara göre istişaremizi de ederiz, ediyoruz zaten. Plan, program, proje çok yani kısacası.

Ha, bu plan-programları neden hemen bugün devreye sokmuyorum? Çünkü Vikipedi'de öğrendiğim en önemli şeylerden biri de acele etmemek oldu. Vikipedi'nin yapısı gereği her şeyin bir anda çözülmesinin imkanı yok, zaten çözülecek şeylerin bitmesinin de mümkünü yok. Biz bir gün 10 milyon maddeye, 10 bin seçkin maddeye sahip bir Vikipedi olsak bile yapılacak sayısız iş olacak yine. Bu konuda yapılacak bir şey yok. Göğe ulaşmak için tuğla diziyoruz çünkü. O tuğlaları sağlam dizersek hızlı ilerler, sağlıklı ilerler, daha kolay göğe varırız. Sağlam dizemezsek bol bol yıkılan tuğlalarla uğraşır, yavaş ilerler, çok daha zor göğe ulaşırız. Göğe ulaştığımızda da anlarız ki hedef sandığımız daha Mario'nun birinci seviyesiymiş, 4'ün 4'ünü geçmek, o alev saçan boss'un hakkını avucuna vermek o kadar da kolay değilmiş.

Hayatla viki arasında sağlıklı bir denge kurmaya çalışıyorum, acele etmiyorum, öncelik sırası belirliyorum, çözüm odaklı gidiyorum, nokta atışlarına odaklanıyorum, çevrimiçi yaptığımdan çok daha fazlasını çevrimdışı olarak yapıyor/hazırlıyorum ve güzel şeyler düşlüyorum.

Bir gün burada yaptıklarımızdan fayda sağlayabileceğini hayal ettiğim köy okullarını ve siyah önlüklü sümüklü çocukluları ise aklımdan silemiyorum.

Vito Genovese 22:29, 18 Nisan 2011 (UTC)

TeTa[değiştir | kaynağı değiştir]

Selam Stu,

Uyelik sureci ile ilgili kisimlari daha netlestirmedik, yerli yerine oturdugunda tabiki yer alabilirsin, takimin modernizasyonu ile ilgili fikirlerin olursa yaz bana, sevgiler... e.c. 02:05, 20 Nisan 2011 (UTC)

Madde[değiştir | kaynağı değiştir]

Siz de haklısınız. Sadece örnek hazırladım. Kendim hazırladım ayrıca elimde veritabanı falan yok, bu işi sonraya erteleyeyim ben. Temmuz gibi sanırım hazır olurlar. Şimdilik iyi vikilemeler. Ayrıca önerilerinizi benimle paylaşırsanız sevinirim. --GökTR 04:52, 21 Nisan 2011 (UTC)

Silinen sayfalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Merhaba. Teşekkürler, iyiyim. Umarım sizin için de işler yolundadır. Şu ana dek hiçbir sayfayı geçmişini incelemeden silmedim ve bu işlevin tüm hizmetliler tarafından aynı ciddiyetle kullanıldığına eminim.

M8'e gelirsek, bir maddenin Vikipedi'de bulunabilmesi için bir şeyler anlatması yetmiyor ne yazık ki. Kayda değer bir konuyu işleyen bir maddenin düzen olarak da iyi olmasa bile kabul edilebilir ölçüde olması beklenir. {{Düzenle}} etiketinin kullanım alanı daha özel bana göre. İyi çalışmalar. --Superyetkinileti 15:59, 21 Nisan 2011 (UTC)

Tehdit gerekli değil. Belirli biçem kurallarımız var ve bunlara uymayan maddeleri olduğu gibi kabul etmek bizi inanılmaz bir iş yükünün altına sokar. Bilginin düzenli bir biçimde saklanması gerekir. Vikipedi'yi bir ansiklopedi yapan da budur. --Superyetkinileti 20:14, 21 Nisan 2011 (UTC)
Takıldığınız noktayı şöyle açıklayayım: İlk sürümünden başlayarak biçem kurallarına uymayan maddeler (kısaca "yeni maddeler") için iki seçeneğimiz bulunmakta:
  1. Maddeyi ivedilikle düzenlemek (bu iş sanıldığı kadar kolay değil. Telif ihlalinde bulunulmamış olsa bile anlatım bozuklukları, yazım yanlışları, viki dilinin yanlış kullanımından kaynaklanan hatalar gibi sorunların çözülmesi gerekiyor.)
  2. Maddeyi silmek
Gönül ister ki birinci seçeneği uygulayalım, ancak her gün bu türde açılan yüzlerce maddeyi bir anda standart duruma getirmek olanaksız gibi. Bu maddeleri standart {{düzenle}} şablonuyla da etiketleyemeyeceğimize göre geriye ikinci seçenek kalıyor. --Superyetkinileti 22:29, 21 Nisan 2011 (UTC)
M8'in tanımına göre bu maddeler hızlı silinebilir. Bu durumda düzenle etiketinin de bir yararı olmayacaktır. --Superyetkinileti 22:56, 21 Nisan 2011 (UTC)
Bence M8 gerekli. Bu tür maddelere Vikipedi'de izin veremeyiz. --Superyetkinileti 23:59, 21 Nisan 2011 (UTC)
Evet, bu ölçüt yalnızca yeni maddeler için geçerli olmalı. Diğerleri için genellikle bekletmeli silme sürecini yeğliyoruz. İyi çalışmalar. --Superyetkinileti 00:10, 22 Nisan 2011 (UTC)

Sil şablonu[değiştir | kaynağı değiştir]

Merhaba Stu,

Eline sağlık. O üstteki büyük kırmızı yazıyı fazla kanıksamış olsa gereğim ki garipsedim biraz. "Hizmetliler için:" satırı da kalsa iyiymiş misal. Onun dışında şablonun bir elden geçmesinin gerekliliği açık zaten, cümle üçe bölünmüş falan, garip. Ona ben bir de tartışma sayfası varlığı uyarısı koyacağım hatta, bunu itiraz olarak algılayıp hizmetliye bilgi verecek. Son şeklini alsın da ben de yapayım onu.

Kritere göre şekillendirme ve daha iyi bir bilgi sunmaya yarayacak olan en.wiki sistemi listemde bekliyor uzun süredir. Twinkle'ın Hızlı Silme modülü ile bütün bir iş aslında bu, zira onun da "Sayfanız hızlı silinmeye aday" şablonu da paralel olarak geliştirilecek ve kritere göre daha detaylı bilgi vermesi sağlanacak. Çok çok öncelikli olmadığı ve çok fazla iş istediği için şimdilik listede yerinde sayıyor ama yapacağım zaman diğer ilgililer ile birlikte el atarız istersen.

Bu hafta epey yoğundum, katkılara bakınca cevap verdiğim mesajlardan başka bir şey görünmüyor hakikaten neredeyse.

Vito Genovese 19:41, 22 Nisan 2011 (UTC)

'elektrik potansiyeli' sayfası hakkında[değiştir | kaynağı değiştir]

İngilizce Vikipedi'deki 'elektrik potansiyeli' sayfasının türkçe'ye tercümesi: 'elektrostatik potansiyel' 'dir istihbaratını aldım. Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz. Elektrostatik ile ilgilenen vikipedistlere danışmanızı tavsiye ediyorum.Doğukan Mustafa Aydın'er 10:43, 24 Nisan 2011 (UTC)

Selamlar,
Bu konuda yeterli bilgim var zaten benim. (Üniversitede gördüğüm derslerdir, gerekli araştırmayı da yaptım kitaplar ve internette şimdi) "Elektrik potansiyel" ve "elektrostatik potansiyel" aynı şeydir. Bunların özellikle tercih edilen bir kullanımı olmamakla beraber, "Elektrik potansiyel" daha yaygındır zannedersem. Bu yüzden bazı düzenlemeler yaptım, sayfaları gezerek bakabilirsiniz dilerseniz.
--Stultiwikiabana yaz 14:34, 24 Nisan 2011 (UTC)

Teşekkürler Uzman Stultiwikia...! Büyüksün...!Doğukan Mustafa Aydın'er 16:00, 24 Nisan 2011 (UTC)

Selamlar ve sevgiler,
Saol saol. --Stultiwikiabana yaz 16:11, 24 Nisan 2011 (UTC)

'Skaler' sayfası hakkında[değiştir | kaynağı değiştir]

'Skaler' sayfasını ingilizce vikipedideki 'Scalar(fizik)' sayfasından tercüme etmenizi rica ediyorum.Doğukan Mustafa Aydın'er 16:20, 24 Nisan 2011 (UTC)

Ricanızı kırmadım, çok işim olmasına rağmen maddeyi oluşturdum. İyi çalışmalar. --Stultiwikiabana yaz 20:27, 24 Nisan 2011 (UTC)
Teşekkürler...Doğukan Mustafa Aydın'er 12:41, 25 Nisan 2011 (UTC)

Birleştirilmesi gereken 2 ayrı ikili[değiştir | kaynağı değiştir]

Nabersin khutuck?

Üzerinde bazı değişiklikler de yapıldığı için Gerilim (elektrik) ile Elektriksel gerilim maddelerini ilki altında ve Elektrik enerjisi ile Elektriksel potansiyel enerji maddelerini de ikincisi altında birleştirebilir misin acilen? Emin olamıyorsan güven bana (mühendislik okudum ve demin de gerekli araştırmayı yaptım) bunlar aynı şeyler. Sevgiler --Stultiwikiabana yaz 15:45, 24 Nisan 2011 (UTC)

İkincisini yaptım, ilkinin geçmişleri birleştirmek lazım, vaktim yok şu an. Khutuckmsj 17:24, 24 Nisan 2011 (UTC)
Teşküüürr.. --Stultiwikiabana yaz 19:22, 24 Nisan 2011 (UTC)

Madde geçmiş birleştirme[değiştir | kaynağı değiştir]

Şuraya bakıp ilkini yapabilir misiniz lütfen? --Stultiwikiabana yaz 19:24, 24 Nisan 2011 (UTC)

İstek yapıldı Yapıldı --Superyetkinileti 19:35, 24 Nisan 2011 (UTC)

Teşekkürler --Stultiwikiabana yaz 00:00, 25 Nisan 2011 (UTC)

Çalışkanlık barnstar'ı[değiştir | kaynağı değiştir]

Çalışkan Barnstarı
Viki'ye katkılarınızdan ötürü minik bir teşekkür :) Khutuckmsj 20:47, 24 Nisan 2011 (UTC)
Çok sağol, zahmet ettin. (= --Stultiwikiabana yaz 00:01, 25 Nisan 2011 (UTC)

'Kullanıcı:Rapsar' hakkında[değiştir | kaynağı değiştir]

biyoloji bilimini fen bilimleri kategorisinden dışında tutmak gibi garip icraatları var. Bu arkadaşı lütfen uyarın.Doğukan Mustafa Aydın'er 14:08, 29 Nisan 2011 (UTC)