Kullanıcı:Seksen iki yüz kırk beş/Kayda değerlik üzerine

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Çalışma var...

Bu konu devamlı gündeme geldiğinden görüşlerimi burada detaylı aktaracağım. Çeşitli tartışmalardan buraya atıfta bulunacağım umuyorum ki.

Buradaki sorunun özü şudur: "Kayda değerlik ispatı için kaynakların maddede olması şart mıdır?"

Bunun cevabının ideal olarak yönergede bulunabilmesi lazım. Ancak VP:KD yönergesine baktığımızda bununla ilgili açık bir ifadenin hiçbir yerde geçmediğini görürüz. Bu sorunun cevabı açıkça yönergelerde verilmemektedir. Uzayan meselenin temeli yine aynı noktaya indirgenebilir yani: yönergelerimizin yetersizliği, muğlaklığı, fi tarihinden kalmış olmaları, olgun bir topluluğun ihtiyaçlarına cevap verememeleri!

İngilizce Vikipedi'de böyle bir muğlaklık söz konusu değil mesela. en:WP:NEXIST yapıştırılıyor yeri geldiğinde tartışma sayfalarına. Açık açık belirtilmiş ki maddenin kayda değerliği içeriğinde bulunan kaynaklardan tamamen bağımsızdır. Burası elbette İngilizce Vikipedi değil; ama bunun önemine daha sonra geleceğim. Şimdilik belirtmeliyim ki, bizdeki yönerge onlardakinin eski bir sürümünün çevirisi olduğu için, tam aksi yönde bir sonucun yönergeden çıkarılması bana pek mümkün gözükmemekte.

Bu noktada, Türkçe Vikipedi özelinde bu muğlaklıktan doğan farklı yorumlar söz konusu olacaktır elbet. İki farklı "ekol" söz konusu olduğunu söyleyebiliriz burada.