Kullanıcı:Seksen iki yüz kırk beş/Kaliteli madde adayları değerlendirmesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bu nedir? Vikipedi tartışma:Seçkin içerik sayfasında belirtilen endişeler, görüşüm ve aldığım cevaplar doğrultusunda İngilizceden kaliteli madde adaylığı sürecini çevirip topluluk yapımız dolayısıyla uygun olduğunu düşündüğüm birkaç noktayı ekleyerek toparlıyorum. Herkesin katkısı ve görüşüne kesinlikle açığım, çekinmeden, hunharca yorum yapın :) Aşağıda "keyfi" görünebilecek 1000 değişiklik önerim hakkında: bunun en azından kullanıcının Vikipedi işleyişine temel bir hakimiyeti olması açısından gerekli bir minimum; ancak süreci kaliteli madde sürecine katılmak isteyen yeni kullanıcılarımızdan uzaklaştırmamak açısından makul bir sınır olarak görüyorum. --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 00:53, 20 Şubat 2017 (UTC)


Süreç hakkında[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaliteli madde adaylarının değerlendirilme süreci seçkin madde adaylarına göre daha hafiftir. Fikir birliği oluşturma ve çoklu oy gerekli değildir. Belli şartları karşılayan tüm kullanıcılar değerlendirme yapabilir ve değerlendirmenin kaliteli madde sorumlusu tarafından onaylanması halinde değerlendirme geçerli olur. Bir sorumlu değerlendirme yapabilir; ancak bu değerlendirmenin başka bir sorumlu tarafından onaylanması gerekir.

Sürecin ana dayanağı değerlendiricinin kaliteli madde kriterlerine hakimiyeti ve bunu uygulamaya dökmesidir. Değerlendirici maddenin nasıl "mükemmel" yapılabileceğine dair düşüncelerini, maddeyi kendileri yazmış olsa nasıl yazacaklarını, konu hakkındaki kişisel hislerini maddeyle ilgili karar verme sürecine karıştıramaz. Değerlendiriciler içerikle ilgili tercihleriyle ilgili tavsiye verebilir ancak bu tercihlerini dayatamaz ve adaylığın başarısını tercihlerine şartlayamaz.

Değerlendirici Vikipedi:Kaliteli madde nedir? sayfasındaki kriterleri okumalı, maddeye bu kriterler ışığında eleştirel yaklaşmalı ve bu yaklaşımını değerlendirmesine yansıtmalıdır. Değerlendirmedeki gerekçeler olumlu veya olumsuz da olsa kriter bazında ilgili şablon kullanılarak açıklanmalıdır. Değerlendirici maddenin kriterleri karşıladığına kanaat getirdiyse maddeyi kaliteli madde statüsüne alması için kaliteli madde sorumlusuna haber vermelidir. Eğer mevcut durumunda maddenin kriterleri karşılamadığına karar verdiyse:

  • Eğer madde kısmen kriterlerle uyumluysa, değerlendirmede spesifik olarak hangi noktaların kriterlere ulaşmak için gelişmeye ihtiyaç duyduğunu detaylandırmalıdır. Genel olarak adaylıklarda bu yöntemin takip edilmesi tavsiye edilir. Eğer problemler ufaksa düzeltmeleri değerlendirici kendisi de yapabilir. İlk değerlendirme ardından ilgili kullanıcıların eksik noktaları gidermesi için adaylığı makul bir süre askıya alır. Gerek görülürse topluluktan ikinci bir görüş rica edilebilir. Eğer askıdaki bir adaylıktaki değerlendirici adaylık sırasında aktif olmamaya başlarsa, kaliteli madde sorumlusu değerlendirmeye kendisi devam edebilir, adaylığı sonuçlandırabilir veya ikinci bir görüş çağırabilir. İkinci görüş için çağrı adaylık sayfasında yapılır ve belirli bir kullanıcı çağrılmaz.
  • Eğer çok ciddi sorunlar varsa adaylık hemen olumsuz kapatılabilir. Adaylığın ciddi olmadığı veya aday gösterenin eksiklikleri gidermek için herhangi bir çaba göstermeyeceği düşünülen adaylıklar dışında bu yöntem mümkün mertebe tercih edilmemelidir.

Değerlendiricinin sahip olması gereken minimum şart en az 1000 değişikliğe sahip olmasıdır. Anonim kullanıcılar değerlendirme yapamaz.

Sürece üçüncü kullanıcıların katılımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Değerlendirici ve kaliteli madde sorumlusu dışında, geniş bir değerlendirme yapmayıp maddeyle ilgili önerilerde bulunmak veya değerlendiricinin/kaliteli madde sorumlusunun belli bir konuya dikkatini çekmek isteyen kullanıcılar, metindeki söz konusu noktaya spesifik olarak değinerek yorum yapabilirler. Sorumlu adaylığı sonuçlandırırken üçüncü kullanıcıların yaptığı tüm yorumları asıl değerlendirmeyle eşit statüde görmelidir ve göz önünde bulundurmak zorundadır.

Yorumlarda oy şablonları kullanılmamalıdır.

İtiraz[değiştir | kaynağı değiştir]

Değerlendirmede gözden kaçan önemli bir nokta olduğuna dair kriterlere dayalı bir itiraz, adaylığın kapatılmasının ardından 30 gün içerisinde herhangi bir kullanıcı tarafından yapılabilir. Bu doğrultuda yapılan ve herhangi bir kriterin karşılanmadığını gösteren bir itirazın ardından sorumlu adaylığı tekrar açar ve topluluk tartışması beklenir.

Topluluk tartışmasında da oy şablonları kullanılmamalıdır. Kaliteli madde adaylıkları oylama değildir.