Kullanıcı:Saliha Gökgöz/deneme tahtası

Vikipedi, özgür ansiklopedi

ILIMAN GENİŞ YAPRAKLI ORMAN[değiştir | kaynağı değiştir]

İklim ve Konum

Ilıman geniş yapraklı ormanlar yazların ılık ve kışların soğuk olduğu yerlerde bulunurlar. Ağaçları sonbahar ve kış aylarında renk değiştirip yaprak döktüğünden kolayca tanınabilir. Bundan dolayı “Ilıman Geniş Yapraklı Yaprak Döken Ormanlar” olarak da adlandırılırlar. Açık tohumlulardır yani çiçekleri vardır. Bu ormanlar 30° Kuzey ve Kuzey Kutbu ile 30° Güney ve Güney Kutbu arasında bulunur. Güney yarımkürede Güney Amerika, Güney Afrika, Avustralya ve Yeni Zelanda'da görülür. Kuzey yarımkürede Orta Avrupa, Doğu Asya ve Kuzey Amerika'da görülür.

Toprak

Sıkışık ağaç örtüsü ve ılık, yağışlı yazlar iyi gelişmiş bir humus tabakası oluşturan maksimum organik madde birikimine izin verir. Yüzey toprak koyu kahverengiyken aşağıya doğru oksitlenme artışından dolayı daha kırmızımsı alanlar oluşur.

Bitki Örtüsü

Bu ormanlar yaprak döken ağaçlardan oluşur. Çok katmanlıdır. Bu katmanlar:

Bitki katmanı

Çalı katmanı

1-2 ağaç katmanından oluşur.

Uzun ağaçlar orman örtüsünde meşe(Quercus), huş(Betula), kayın(Fagus), titrek kavak(Populus tremula), karaağaç(Ulmus) ve akçaağaç(Acer) gibi ağaçları barındırır. Bir sonraki katmanda daha küçük ve daha genç ağaçlar bulunur. Çalı katmanında böğürtlen ve çalılar gibi odunsu bitkiler yetişir. Buradan sonra kır çiçekleri, çimenler ve eğrelti otları gibi yumuşak saplı (otsu) bitki tabakası gelir. En son gelen katman ise orman tabanıdır. Biyomun bu kısmı ince dallar, çürümüş yapraklar, yosun ve hayvan atıklarından oluşur.

Çeşitlilik

Yapısal olarak karmaşıklardır. Bazı ormanları çeşitli bitki türleri barındırır ve bu da hayvanlar için bazı kaynaklar sağlar. Kuzey Amerika ve Doğu Asya'da daha çok bitki çeşitliliğine rastlanır.

Hayvan

Ilıman geniş yapraklı ormanda yaşayan böcekler arasında sinekler, arılar, kelebekler, ağustosböcekleri, vb. bulunur. Sürüngenler olarak kurbağalar, yılanlar ve semenler vardır. Yaygın kuşlar arasında ağaçkakanlar, baykuşlar, şahinler, alakargalar ve kızılgergedanlar bulunur. Memeliler topluluğunda ayılar, ak kuyruklu geyikler, zürafalar, filler ve pandalar bulunur. Daha küçük memelerin arasında ise tavşanlar, maymunlar, rakunlar, su samurları ve sincaplar vardır.

[1]

[2]

[3]

[4]

[5]

  1. ^ Editors, B. D. (2017-05-19). "Temperate Deciduous Forest (Biome) - Climate, Location, Animals, Plants". Biology Dictionary (İngilizce). Erişim tarihi: 2023-05-11. 
  2. ^ "Temperate Broadleaf Forest | University of Puget Sound". www.pugetsound.edu. Erişim tarihi: 2023-05-11. 
  3. ^ "Temperate Broadleaf Deciduous Forest | Biomes of the World" (İngilizce). Erişim tarihi: 2023-05-11. 
  4. ^ "World Map of Temperate Broadleaf and Mixed Forests". databayou.com (İngilizce). Erişim tarihi: 2023-05-11. 
  5. ^ "Temperate Deciduous Forest: Mission: Biomes". earthobservatory.nasa.gov (İngilizce). 2023-05-11. Erişim tarihi: 2023-05-11.