Kullanıcı:Orfeadk

Vikipedi, özgür ansiklopedi

orfeadk[değiştir | kaynağı değiştir]

"Orfe" mitolojide anlatılan özelliklerine göre fırtınaya yakalanmış denizcilere güzel sesiyle şarkı söyler, onlara cesaret verir ve ışık saçarmış. Geçmişten günümüze de habercilik edermiş. (Ara not: Kadim dönemin bilge insanı Mağrip'li İbni Haldun, Mukaddime adlı eserinde haberin önemi üzerine çok durmuştur. Bir zamanlar "Siyah Orfe-Orfeu Negro" diye TRT'de bir film oynamıştı. Film, efsanenin renkli ve yoksul festivaller şehri Rio De Jeneiro'ya uyarlanmış halidir. Bu iki ilham kaynağıyla Orfe adını keyifle lakab olarak seçtim. İlk e-posta adresimi alırken de "orfeadk" deyince 1997 yılından bu yana dijital adım da bu oldu.

2003 yılı başında Vikipedi türkçe'nin ilk "merhaba" yazısından beri burada yazılar yazıyorum. O zaman henüz türkçe bir makale henüz yaılmamıştı. Ansiklopedinin henüz omurga yapısını türkçeleştirmeye çalışıyorduk. Birbirinden habersiz bir kaç kişi. "Free" sözcüğü "bedeva" diye çevrilmişti. Önceleri "açık" ifadesini kullanmıştım "herkese açık" anlamında. Sonradan ise "özgür" en iyi karşılık olur diyerek "özgür ansiklopedi" olarak çevirdim.

"SSS-sıkça sorulan sorular" ifadesi de Vikipedi'de ilk tarafımdan kullanıldı ve sanıyorum türkçe internette de ilkti. İngilizce (FAQ)'a karşılık bunu bulmak hoşuma gitmişti. Eş zamanlı buluşlar sıkça karşılaşılır. Başkası da bulmuş muydu, bilmek mümkün değil. Vikipedi anlayışı anonim olmak üzerine kurulu. Anonim paylaşım. Sonra "Nasıl yapılır" sayfalarının başlıklarına el atmaya başlamıştım. Ardından çok ilgilenme zamanım olmamıştı. Vikipedi de hızla çok yol almıştı. 2005'te tekrar yazmaya başladığımda artık bir IP kodu ile değil "orfeadk" üye adıyla göründüm.

En sevdiğim katkım "Yin ve Yang" makalesidir. Bu genelin aksine ingilizce sayfadan çevrilmedi. Kendi Geleneksel Çin Tıbbı okumalarımdan derledim. Hala doğu felsefeleri ve doğu tıbbı ile ilgili makale açmaya, düzeltme yapmaya veya eklemelere devam ediyorum. Doğu bilimleri üzerine özellikle ingilizceye çevrilmiş metinler aşırı manupule edilmiş yazılardan oluşuyor. Bu kirliliği yıkama çabasındayım. 2012'den beri fırsat buldukça Kaxumabuk'ta yazmaya başladım. Seyyahın ayakları, yörük nesillerden yeniden seyyar dünya nesline.

Bu kullanıcı Türkçe Vikipedi'de beyaz liste haklarına sahiptir. (doğrula)