Kullanıcı:Mrgold2626

Vikipedi, özgür ansiklopedi

III. Batuhanus

III. Batuhanus ya da Büyük Batuhanus ( tam adı : Batuhanus Yıldırımus Sezar ; MÖ 97(?)- MÖ 11 Mart 32 ) Roma İmparatoru ve ünlü gezgin. Gittiği ve gördüğü şehirlerdeki halkın içsel ve dışsal halini kitaplara aktarmakla kalmamış , yolculuğu sırasında başından geçen olayları da halka anlatmıştır.

MÖ 62 de dedesi Gaius Julius Sezar'ın yakınında bulunmaya başlamıştı. O yıl içerisinde Senatoda gürültü ve kargaşa eksik olmuyordu. Senato'da yerini alan Batuhanus , hedefi Konsüllük olan dedesi Sezar'ı hep destekledi. Ona karşı özel bir hayranlığı vardı. Onunla beraber kılıç kuşanmak , barbar kanı akıtmak istiyordu.

Dedesi Sezar;  Marcus Licinius Crassus ve Gnaeus Pompeius Magnus'la birlikte gayri resmi olarak Roma politik yaşamına birkaç yıllığına yön verecek olan birinci üçlü yönetimi (Triumvirlik - MÖ 63 ) kurdu. Bu sırada MÖ 133'de Roma'ya bağlanmış olan Bergama Krallığı , I. Umutimenes(doğu kaynaklarında Kayanos diye geçer) önderliğinde küllerinden yeniden doğmuştu. Umutimenes ,1-2 yıl sonraysa Roma'nın içişlerine karışmaya başlayacak ve Kuzey Afrika'da bir kaç yıl Batuhanus'u terletecek büyük bir isyanın öncülüğünde rol oynayacaktı.

Kişiliği

Tarih kitaplarında kişiliğine pek yer verilmemesine rağmen , onun hırslı ve büyük bir barbar düşmanı olduğunu  Appian, Suetonius,Plutarch, Cassius Dio ve Strabo gibi tarihçiler aktarmışlardır. " Ben ve Dedem " adlı kitabında da barbarların tuvalet kültürünü , dinlerini , yaşayış tarzlarını vb. küçümsemekle kalmamış , rivayetlere göre Galya köyündeki Belenus heykelinin tahrip edilmesine de o sebep olmuştur. Bu nedenle MÖ 52 de Vercingetorix'in Roma'ya karşı isyana kalkıştığı tezini savunan tarihçiler de yok değildir.

Hayatı