Kullanıcı:Khutuck/Madde değerlendirmesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kalite Birimleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Madde Gelişimi Sınıflandırma Cetveli
Sınıf Değerleri Okunma Yazarlık (biçimlendirme) Örnekler
Seçkin madde Seçkin
A Sınıfı
Bu sınıfa girebilmek için maddelerin "Vikipedi:Seçkin Maddeler" koşullarına uyması gereklidir. Kesin ve nihai şekli. Diğer maddelerin arasından kolaylıkla farkedilen, bir ansiklopedi maddesi olarak büyük bir kaynak bilgi. İçinde referansları açık ve eksiksiz, ilgili kaynakları belirtilmiş. Yeni bir bilgi ortaya çıkmadıkça daha fazla düzenleme, biçimlendirme gerektirmemekte. Ateroskleroz
SM Öncesi
B Sınıfı
İyi yazılmış, açık ve bütünleyici bir içeriğe sahip. Uzunluğu konunun içeriğine göre dengeli. İyi yazılmış bir giriş paragrafı bulunmakta. (bakınız Giriş Bölümü) Bütün kavramların kendi ana maddeleri bulunmakta ve okuyucu istediğinde rahatlıkla bu alt maddelere ulaşabilmekte. Başlıklara bakarak yazının nasil ilerlediği ve içerik hakkında doğru bilgi edinebilmekte. Okuyuculara çok yararlı. Konu çok kapsamlı olarak incelenmiş. Konunun uzmanı olmayan bir okuyucu konu içinde işlenmemiş bir başlık bulamaz. Madde bir iki ilişkili konuyu kapsamamış olması kabul edilebilir. Bir iki ufak düzeltmeyle madde daha iyi duruma getirilebilir ama bunların konunun uzmanları tarafından yapılması daha uygun olacaktır. Bu değişiklikler konu içeriğinden öte işlenişi veya kullanılan kelimelerin doğru kapsamı içerip içermediği gibi detaylar üzerinde olacaktır.
Kaliteli madde Kaliteli
C Sınıfı
Bu sınıfa girebilmek için maddelerin "Vikipedi:Kaliteli Maddeler" koşullarına uyması gereklidir. Okuyucuların büyük bir bölümüne çok yararlı. Konu kapsamlı olarak incelenmiş. Hemen göze batan sorunlar (konuda boşluklar, başka madde haline getirilebilecek fazla miktarda bilgi) temizlenmiş. Konu bir yazı olarak iyi düzenlenmiş ve sadece ansiklopedik yapısını geliştirmek için olan çalışmalar geriye kalmış. Yazım anlatımını iyileştiren bazı değişiklikler yapılabilir. Madde bu seviye ilk defa içindeki cümlelerin ilerideki değişikliklerde fazla (çıkarma gibi) bir biçimlendirmeye gidilmeyeceği hale gelmiştir. Bu safhada yazının iç bağlantıları kurulmuştur.
Kullanışlı


D Sınıfı

Geliştirme sınıfındaki birçok özelliği içinde barındırmakta. Maddenin içermesi gereken bütün alt konulara değinmekte. Bu iyi yanlarına karşın anlatımda boşluklar alt kavramların işlenişinde eksiklikler, önemli noktalarda veya herkes için geçerli olmayan bir kavramın nereden ve nasıl alındığını (kaynağı) belirtilmemiş (kaynak eksiklikleri bulunan), güncel Türkçeye uymayan anlatıma sahip olması veya Türkçe yazılım kurallarına uymaması bir maddenin bu sınıfa girmesine neden olabilir. Maddenin alt başlıklarından birisinin diğer alt başlıklara baskın çıkması. Anlatımın kişisel düzeyde olması bir başka sebep. Okuyucuların bir bölümüne yararlı, ama herkese değil. Konu hakkında daha önceden bilgisi olmayanlara yararlı gibi gözükse de konunun içeriğine hakim olanlar yazıdaki hataları yakalayabilmektedirler. Bu madde diğer çalışmalara referans gösterildiğinde ciddi sorunlar yaratma ihtimaline sahip. Önemli miktarda anlatımın düzenlenmesine ihtiyaç vardır. Yazıda ansiklopedinin yönetmeliklerine karşı düşen ögeler bulunmaktadır.
Geliştirme
G-Sınıfı
Madde yeterli derecede kapsam içermekte ama anlatım yönünden eksikliklikler göstermekte. Maddenin konusunun kavranmasında yardımcı olacak tablo, harita, şema vb gibi yardım araçlarından yoksun. Konu okuma seviyesi yüksek okuyucular için yeterince derinlik içerse de kendi içinde derinlik bulunmamakta. Bu tip maddelerin temel ihtiyaçlarını şöyle sıralayabiliriz.
  • Konuyu açıklayan bir resim veya grafik.
  • Konunun içinde bulunan kavramların derinlemesine işlendiği bağlantılar.
  • Konunun alt başlıklara bölünerek daha düzenli olarak bu başlıklarda anlatılması.
  • Yeni bazı alt başlıklar ekleyerek konu içinde bütünlüğe gidilmesi.
Madde kullanılmazlıktan çıkmış durumda. Bazı okuyucular (azınlık) öğrenmek istediklerini bulabilmektedirler. Bu seviyeye gelen maddelerin başında "{{Çalışma var}}" şablonu vardır. Okuyuculara içeriğin yeterli olmadığı bu sayede iletilmektedir. Anlatımın geliştirilmesi gerekli. Bir çok düzenlemeler ve biçimlendirmeden geçecek durumda. Bir çok alt maddenin eklenmesi, bir çok tamamlayıcı kavramın işlenmesi gerekli. Bu durumda {{Düzenle}} şablonu eklenmiştir.
Taslak
T Sınıfı
Bu madde çok kısa içeriğe sahip veya içerik birçok değişik ve birbirine bağlı olmayan olguları içermekte. Bir maddenin kısalığı, sahip olması gereken içeriğine göre tanımlanan ve konusuna göre değişken bir kavramdır. Başlığın altındaki yazı uzun olsa bile dengeli olmadığı sürece (anlatımı akıcı ve birbirine bağlı) bu sınıfa girer. Bu şekliyle okuyucuya genel bir anlayış oluşturmaktan uzak. Konuyu bilen okuyucular dışında mana vermeyen yazı bütünlüğü. Yazı en azından bir sözlük tanımını içermemekte, kavram ile ilgili bilgi verse de bunlar sayfaya gelişi güzel serpilmiş izlenimi vermekte. Her türlü yardım bu tip maddelerde yardımcı olacaktır. Van (il)
İçeriksiz
İ-Sınıfı
Bu madde sadece başlıktan oluşmakta. Konunun veya kavramın çok yüzeysel bir tanımı yapılmış olmakta ve bazen sözlük tanımıyla aynı seviyede derinliğe sahip olmakta.   Mümkün olduğunca içerik eklenerek taslak sınıfına sokulmalı veya VP:HS-M1'den silinmeli. Marmaris, Muğla
Belirsiz


İ-Sınıfı

Bu madde sadece başlıktan oluşmakta. Buna en güzel örnek anlam ayrımı sayfalarıdır.   Bu maddelerin yardıma ihtiyacı yoktur. Afyon