Kullanıcı:Hemşire özge

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Vikipedi'ye Hoş Geldiniz!!!

Tamamen okuyucuları tarafından yazılan ve yönetilen özgür Vikipedi ansiklopedisine hoş geldiniz.
Burada yazar kadrosu diye bir kavram yok.
Burada yazar olmak için izin almak veya beklemek de yok.
Herkes, siz de dahil, şu anda buranın yazarısınız ve istediğiniz sayfada değişiklik yapabilirsiniz.

Sizi Vikipedist olarak görmek bizi mutlu edecektir. Türkçe Vikipedi, olması gereken yerden çok geride. Daha ileriye gitmek için Vikipedi'nin kesinlikle size ihtiyacı var. Sadece madde yazmak olarak düşünmeyin. Vikipedi'nin düzenlenmesine yönelik birçok projede de desteğinize ihtiyacımız var. Bu sizin ansiklopediniz. İsterseniz kendinizi Vikipedi topluluğuna Tanışma sayfasından tanıtıp Vikipedi sıcaklığını görebilirsiniz ve ilk sayfada değiştirme denemenizi yapmış olursunuz. |}



Neler yapılabilir?

Burada;

Bütün bunları şu anda yapabilirsiniz. İlk başta inanmak zor. Ama hemen deneme tahtasında bir şeyler karalayın ve ne kadar kolay olduğunu görün.

Bir maddeyi değiştirmeniz bu kadar kolay

Kurallar

Vikipedi'de dikkat ettiğimiz birkaç kural var. Bunları ilkeler ve kurallar sayfasında görebilirsiniz. Ama en temel ilkelerden bahsedecek olursak:

  • Tarafsızlık: Bir makale tek taraflı olamaz. Olaya her açıdan bakabilmeli ve farklı görüşler içermelidir.
  • Telif: Vikipedi GNU Özgür Belgeleme Lisansı'na sahiptir. Bu lisans, herkesin Vikipedi'den belli şartlarla özgürce alıntı yapmasını sağlar. Bu nedenle Vikipedi'ye konulan yazıların alıntı yapıldığı yerden bunu belirterek izin alınması ya da kamu malı sayılan kaynaklardan yararlanılması gerekmektedir. Elbette ki çeşitli kaynaklardan yaptığınız derlemeleri buraya yazmak, herhangi bir telif sorunu getirmez.
  • Nezaket: Vikipedi'de hep beraberiz. Eğer bir anlaşmazlık çıkarsa soğukkanlılığımızı koruyup medenî bir şekilde tartışmayı sürdürmeliyiz. Gerekirse tartışmaya 1-2 gün ara verip daha sağlıklı düşünülmesine zaman tanımalıyız.
  • İmla[1]: Vikipedi diğer tüm versiyonlarında (Wikipedia: The Free Encyclopedia) da dünyanın en düzgün dilbilgisi kurallarıyla yazılan internet sözlüklerinden birisidir. Türkçe Vikipedi'yi de bu standartların üstünde tutmak için elimizden geleni yapmalıyız.

Çekinmeyin

Eğer bir çıkmaza düşerseniz yılmayın. Yardım sayfalarına bir göz atın. Çözüm bulamazsanız diğer Vikipedistlerden yardım isteyin. Sayfayı bozarım, yanlışlık yaparım diye korkmayın. Cesur olun! Hepimiz ilk başta buraya yabancıydık. Merak etmeyin, hata yapsanız bile biri mutlaka düzeltip size yardımcı olacaktır. Kendinizi değişiklik yapmaktan alıkoymayın.

Katılmak ister misiniz?

Siz de bu yepyeni dünyaya adımınızı atıp bizlere katılmak ister misiniz? Vikipedi'nin şimdiki ve gelecek nesillere Türkçe eşsiz bir kaynak olabilmesi için size ihtiyacı var. İsterseniz kendinizi Vikipedi topluluğuna Tanışma sayfasından tanıtabilir, hem de ilk denemenizi yapmış olursunuz...

Daha fazla bilgi için

  • Topluluk portalı: Yapılacak işlerin tasarlandığı sayfa
  • Yardım: Vikipedi'de sayfa yazma ve düzenleme ile ilgili yardım sayfaları

(Her iki sayfaya solda bulunan "sitede yol bulma" menüsünden de kolayca ulaşabilirsiniz. --Chemsj 13:05, 24 Ekim 2006 (UTC)