Kullanıcı:Erebosss/Milli Basın ve Gazetecilik Günü

Vikipedi, özgür ansiklopedi

22 Temmuz Azerbaycan'da Ulusal Basın ve Gazetecilik Günü olarak kutlanmaktadır . [[Fayl:Əkinçi.jpg|sağ|küçükresim|250x250pik| 1875, Çiftçi]]

Azerbaycan basınının tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Azerbaycan basınının kurucusu Hasan Bey Zerdabi'dir . Büyük zorluklardan sonra Bakü'de "Akinçi" gazetesini kendi dilinde yayınlamak için izin aldı. Bu gazetenin ilk sayısı 22 Temmuz 1875'te çıktı. "Akinçi" gazetesinin yayınlanması Kafkasya'da yankı uyandırdı. 1875-1877 yıllarında gazetenin 56 sayısı çıkarılmıştır. Halkımızın milli uyanışında ve milli birliğin güçlenmesinde "Akıncı" gazetesinin büyük rolü olmuştur.

Gazetenin ilerici fikirleri Rus hükümeti çevrelerini rahatsız etti ve iki yıl sonra gazete kapatıldı. Azerbaycan basınının ilk mücadelesi olan "Akıncı"dan sonra bu alanda birçok ilerlemeler olmuştur. 19. yüzyılın sonlarında "Ziya" (1879), "Kashkül" (1880), "Kaspi" (80-90 yıl) gazeteleri yayınlanmaya başladı. 20. yüzyılın başında J. Mammadguluzade, M. Shahtakhtinsky, S. Huseyn, Ö. Faig Nemanzadeh, Ü. Hacıbeyov ve diğerleri, yeni bir demokratik basının yaratılması için savaştılar. Bu yoğun mücadele sonuç verdi. "Sharqi-rus" (1903), "Hayat" (1905), "Achyg soz" (1915), "Azerbaycan" (1918) gazeteleri demokratik ruhlu ve ulusal karakterli gazeteler çıktı.[1] [2] [3]

Molla Nasreddin dergisi[değiştir | kaynağı değiştir]

1906 yılında "Molla Nasreddin" dergisinin yayımlanmasıyla Azerbaycan basınında siyasi hicvin temelleri atılmıştır. Editörü Hatice Alibeyova'nın olduğu "Ishik" dergisinin editörlüğünün tamamı kadındı. Sovyet yönetimi sırasında tüm Sovyet cumhuriyetlerinde olduğu gibi Azerbaycan'da da basın Sovyet ideolojisinin sözcülüğünü yapmıştır. Özgür ve demokratik bir basın söz konusu değildi. Sadece Bolşevik rejimini ve komünist fikirleri destekleyen gazete ve dergiler yayınlandı. Basına sıkı bir sansür uygulandı. Komünist Parti'nin yayın organı Pravda'nın ilk baskısının yapıldığı gün (bu gazetenin dilimize çevirisi "Hakikat" olmasına rağmen, sayfaları Batı demokrasisine karşı iftiralarla, sosyal ve ekonomik hayatın çeşitli alanlarına ilişkin yanlış bilgilerle doluydu. siyasi hayat) - 5 Mayıs Basın Günü olarak not edildi.

Bayram kutlaması[değiştir | kaynağı değiştir]

Azerbaycan bağımsızlığını kazandıktan sonra birçok milli ve manevi değere dönüş medyada kendini göstermiştir. Bugün Azerbaycan'da yüzlerce basın kuruluşu -gazete ve dergiler- faaliyet göstermektedir. Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'nın emriyle "Akıncı" gazetesinin yayınlanmaya başladığı gün - 22 Temmuz, Ulusal Basın ve Gazetecilik Günü olarak kutlandı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ M.F.Axundov adına Azərbaycan Milli Kitabxanasının dövri mətbuat fondu
  2. ^ Azərbaycan Sovet Ensiklopediyası: 10 cilddə. C. 3. Bakı, 1979, 600 s.
  3. ^ Məmmədov E.E. M.F.Axundov adına Azərbaycan Milli Kitabxanasının dövri mətbuat fondu: tarixi, müasir vəziyyəti, oxuculara xidmət və inkişaf perspektivləri (1923-2007-ci illər): Monoqrafiya / E.E.Məmmədov; Elmi redaktor: t.ü.e.d., prof. A.A.Xələfov; Azərbaycan Respublikası Təhsil Nazirliyi, ADMİU. Bakı: Mütərcim, 2018, 256 s., ISBN 978-9952-28-402-7.

[[Kategori:Azerbaycan'da bayramlar]] [[Kategori:Azerbaycan medyası]] [[Kategori:İncelenmemiş çeviri içeren sayfalar]]