Kullanıcı:とある白い猫/Öneri

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Etkin olmayan hizmetliler[değiştir | kaynağı değiştir]

Etkin olmayan ve terkedilmiş veya hizmetli işlemleri için kullanılmayan hesaplardan hizmetli yetkisi alınır.

Etkinliğin tanımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir hizmetlinin etkin sayılabilmesi için 365 günlük süre zarfı boyunca hizmetlilik fonksiyonlarını (engelleme, sayfa koruma, Mediawiki değişiklikleri, sayfa veya dosya silme, hak değişiklikleri, vs.) kullanarak en az 5 işlem gerçekleştirmiş olmalıdır. Kullanılmayan hizmetli hesapları vvv/adminstats.php referans alınarak incelenebilir.

Süreç[değiştir | kaynağı değiştir]

Etkin sayılmayan hizmetlilere kullanıcı sayfaları ve e-posta yoluyla ulaşılmaya çalışılır ve uzun bir süredir etkin olmadıkları hatırlatılır. 30 gün içerisinde yanıt alınamaz ise veya lumsuz yanıt alınır ise yetkinin kaldırılması için metaya başvurulur.

30 gün içerisinde olumlu yanıt alınır ise hizmetli hiç birşey olamış gibi yetkilerini kullanmaya devam eder. Hizmetli yetkilerine sahip kullanıcı eğer olumlu yanıta rağmen yine 6 ay etkin kalmaz ise ikinci bir uyarı vermeksizin yetkinin kaldırılması için metaya başvurulur.

Diğer yetkilerin durumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Hizmetlilik yetkisi alınan kişinin bürokratlık, denetçilik[1] ve gözetmenlik[2] gibi diğer yetkileride kaldırılması için metaya başvurulur. Wikimedia Vakfı kararı[3] çerçevesinde eğer yetki alımından sonra denetçi ve/veya gözetmen sayısı ikinin altına iniyor ise seçim yapılarak en az iki kuralı korunmaya çalışılmalı. Eğer uygun aday bulunamaz ise veya gereken oy sayısına ulaşılamaz ise etkin olsa bile ikinin altına düşen yetkiye sahip diğer kullanıcının bu yetkisi alınmalı.

Mola hakkı[değiştir | kaynağı değiştir]

Belirli bir süre etkin olmayacağını önceden belirten hiztemliler yetkilerini süre doluncaya kadar korurlar. Beyan edilen etkin olmama süresi <sonra belirlenecek (2 yıl düşünülebilir)> aştığı taktirde topluluktan onay alınmalıdır.

Hizmetli belirtilen mola süresi bittikten sonra 15 gün içinde etkin değil ise ve en az 365 gündür etkin değil ise hizmetliye hatırlatma yapılarak normal süreç başlar ve 30 gün içerisinde yanıt alınmadığı veya olumsuz yaınt takrtirde yetkinin kaldırılması için metaya başvurulur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ m:CheckUser policy#Access to CheckUser: On any wiki, there must be at least two users with CheckUser status, or none at all. This is so that they can mutually control and confirm their actions. In the case where only one CheckUser is left on a wiki (when the only other one retires, or is removed), the community must appoint a new CheckUser immediately (so that the number of CheckUsers is at least two).
  2. ^ m:Oversight policy#Access: Stewards have oversight access on all wikis, and a small number of editors listed below have access on individual wikis. On any wiki, there must be at least two local oversighters, or none at all. This is so that they can mutually control and confirm their actions. If only one oversighter is left on a wiki (usually when the other retires or is removed), the community must appoint a new oversighter immediately or remove the remaining oversighter.
  3. ^ wmf:Resolution:Access to nonpublic data