Kromik asit hücresi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bikromat hücreleri. Sol - tek sıvı, sağ - iki sıvı

Kromik asit hücresi bir depolarizer olarak kromik asidi kullanan birincil hücre tipiydi. Kromik asit genellikle bir potasyum dikromat solüsyonu asitleştirilerek (sülfürik asit ile) yapılır. Potasyum dikromat için eski adı potasyum bikromat, hücre genellikle Bikromat hücresi olarak adlandırılmıştır. Bu tip hücre artık sadece tarihsel bir ilgi alanındadır.[1]

Yapısı[değiştir | kaynağı değiştir]

Hücrenin ana unsurları şunlardı:

Hücre, iki karbon plak arasına yerleştirilen çinko plakalı, uzun boyunlu cam bir şişeye yerleştirildi. Elektrolit ve depolarizör karıştırıldı. Karışım, hücre kullanılmadığında bile çinko plakayı çözer, bu nedenle çinko plakayı sıvıdan çıkarmak ve şişenin boynuna koymak için bir mekanizma vardı.

Hücre bir bardak ya da sırlanmış çömlek, tencereye kuruldu. Bu, kromik asit solüsyonu, karbon plakası ve gözenekli bir kap içeriyordu. Gözenekli tencerenin içinde seyreltik sülfürik asit, çinko çubuk ve az miktarda cıva vardı. Cıva, çinko ile bir amalgam oluşturdu ve bu, "yerel eylem", yani, hücre kullanılmadığında çinkonun istenmeyen şekilde çözülmesini azalttı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Mayıs 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2017.