Kolloid kist

Vikipedi, özgür ansiklopedi


Kolloid kist
Kolloid kiste ait histopatolojik görünüm
1 cm çapında kolloid kistin BT taraması

Kolloid kist, beynin kanser özelliği göstermeyen iyi huylu tümörlerinden biridir. Epitel doku ile kaplı bir kapsül ve jelatinöz içeriğe sahip kistik bir yapı özelliği gösterir. Neredeyse hemen her zaman 3. ventrikül komşuluğunun hemen önünde, foramen monro'ya yakın komşuluk içerisinde bulunur. Konumu nedeniyle obstrüktif hidrosefali ve kafa içi basıncının artmasına neden olabilir. Kolloid kistler intrakraniyal tümörlerin % 0,5-1'ini temsil eder.[1]

Hastalar kliniğe genellikle baş ağrısı, baş dönmesi, hafıza bozuklukları, çift görme, davranış bozuklukları gibi şikâyetlerle başvurur. Bazı hastalarda tesadüfen tespit de edilebilir. Ani gelişen hidrosefali durumlarında ani ölümler izlenebilir. Semptomların aralıklı olması bu lezyonun karakteristiğidir.[2] Bu kistlerin neden olduğu hidrosefaliye bağlı tedavi edilmeyen kafa içi basınç artışı beyin herniasyonuna neden olabilir.[3] Kolloid kist semptomları dört değişkenle ilişkilendirilmiştir: Kist boyutu, kist görüntüleme özellikleri, ventriküler boyut ve hasta yaşı. Gelişimsel kökeni belirsizdir, ancak müsin üreten siliyer hücre tipini içeren endodermal kaynaklı olabilirler. Bu kistler cerrahi olarak rezeke edilebilir. Acil durumlar dışında cerrahinin zamanlaması ile ilgili tam bir görüş birliği yoktur.

Üçüncü ventriküler kolloid kistleri olan hastalar, kistin genişlemesine ve komşuluğundaki foramen monro'yu kapatması nedeniyle beyin omurilik sıvısı (BOS) dolaşımının bozulmasına, buna bağlı hidrosefaliye ve artan kafa içi basıncına neden olur. Bununla birlikte, bazı kistler daha yavaş büyür, hastanın CSF akışını bozmadan genişleyen kütleyi barındırmasına izin verir ve hasta asemptomatik kalır. BOS akışının mümkün olduğu ve kistin büyümediği durumlarda asemptomatik hastalar cerrahi yapılmadan izlenebilir, fakat bu durumda hasta ve hasta yakınlarının ani kafa içi basıncı artışı semptomları için bilgilendirilmeleri gereklidir.[4]

Teşhis[değiştir | kaynağı değiştir]

Solda normal bir beyin ve sağda kolloid kisti olan bir beynin şematik görünümü

Kolloid kistler genellikle yaptığı kafa içi basıncına ait semptomlar ile teşhis edilirler. Bu semptomlar birçok başka hastalıkta da izlendiği için ayırıcı tanı ve tanının doğrulanması için MRG ve BT taramaları kullanılır.[5]

Tedavi[değiştir | kaynağı değiştir]

Semptomların şiddetine ve hasta üzerindeki etkilerine bağlı olarak çeşitli tedavi seçenekleri vardır. Tedavi seçenekleri: gözlem, mikrocerrahi rezeksiyon için kraniyotomi, nöroendoskopik çıkarma, stereotaktik drenaj ve bilateral ventriküloperitoneal şant yerleştirme ile BOS diversiyonudur.[6]

Cerrahi rezeksiyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Kolloid kistlerin çıkarılması için birçok teknik mevcuttur. Bir seçenek endoskopik olarak çıkarılmasıdır. Kafa tasına açılan küçük bir delikten endoskop yardımı ile girilerek ultrasonik tümör aspiratörleri ile tümör içeriği boşaltılır ve ardından kapsülü ile çıkarılır. İnsizyonun kapatılması ve kapsamın çıkarılması dâhil olmak üzere tüm bu süreç 45 dakika ila bir saat içinde tamamlanır. Hastalar 1 veya 2 gün sonra hastaneden ayrılabilirler.[7] Endoskopik yöntemler dışında standart mikroşirürjikal yöntemler kullanıularak yine kafatasından açılan bir kemik pencere aracılığı mikroskop eşliğinde tümör çıkarılabilir. Bu yöntem endoskopik yönteme göre daha uzun süren bir cerrahi prosedürdür ve hastanede yatış süreleri genellikle daha uzundur.

Ameliyat sırasında üçüncü ventrikülostomi, postoperatif hidrosefaliyi önlemek için kullanılabilir. Bu, iki taraflı şantların yerleştirilmesi ihtiyacını ortadan kaldırabilir.[6]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Peeters (1 Haziran 2016). "Spontaneous Regression of a Third Ventricle Colloid Cyst". World Neurosurgery. Cilt 90. ss. 704.e19-22. 
  2. ^ Shaktawat (25 Temmuz 2006). "Unexpected death after headache due to a colloid cyst of the third ventricle". World Journal of Surgical Oncology. Cilt 4. s. 47. 
  3. ^ "Cysts" (PDF). American Brain Tumor Association. American Brain Tumor Association. 16 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2014. 
  4. ^ Pollock (Mayıs 2000). "A theory on the natural history of colloid cysts of the third ventricle". Journal of Neurosurgery. 46 (5). ss. 1077-81; discussion 1081-3. 
  5. ^ Turillazzi (1 Ocak 2012). "Colloid cyst of the third ventricle, hypothalamus, and heart: a dangerous link for sudden death". Diagnostic Pathology. Cilt 7. s. 144. 
  6. ^ a b G. Hadjipanayis (Temmuz 2010). "Full Scope of Options". Neurosurgery. 67 (1). ss. 197-205. 
  7. ^ Colloid Cyst – New York Presbyterian Hospital 22 Haziran 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Nyp.org. Retrieved on 2013-08-15.

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Hamlat (2004). "Huge colloid cyst: Case report and review of unusual forms". Acta Neurochirurgica. 146 (4). ss. 397-401; discussion 401. 
  • Beems (2006). "Hemorrhagic colloid cyst". Surgical Neurology. 65 (1). ss. 84-6. 
  • Spears (2004). "Colloid cyst headache". Current Pain and Headache Reports. 8 (4). ss. 297-300. 
  • Benoiton L.A. (2014). "Familial colloid cyst". Journal of Clinical Neuroscience. 21 (3). ss. 533-535. 
  • Melbourne Nöroşirurji 24 Nisan 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Sınıflandırma