Klosterneuburg

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Klosterneuburg

Klosterneuburg, Aşağı Avusturya'da Viyana'nın kuzeyinde yer alan 25.000 nüfuslu kent.

Coğrafi Konumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Klosterneuburg, Viyana'nın hemen kuzeyinde, Tuna nehrinin kenarında yer alır. Klosterneuburg Margrave Lepolod III tarafından kuruldu. III. Leopold ile VI. Leopold'un burada malikaneleri bulunmaktaydı. 1938 ila 1954 arasında Viyana'nın 26. ilçesini oluşturdu. Günümüzde ise bir endüstri merkezi olan kent, aynı zamanda Viyana'nın banliyösü konumundadır. Ünlü Essl modern sanatlar müzesi bu kentte yer almaktadır.

Klosterneuburg'a bağlı olan yerleşim yerleri şunlardır:

1. Maria Gugging

2. Höflein an der Donau

3. Kierling

4. Klosterneuburg Stadt

5. Kritzendorf

6. Weidling

7. Weidlingbach

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

1108 yılından beri varlığı bilinen Klosterneuburg Manastırı Augustinianlara verildikten kısa süre sonra özel bir tarihi önem kazanmıştır.

Roma zamanında Citium kalesi bu bölgede yer almaktaydı. Kent İmparator Charlemagne (Şarlman) tarafından kurulmuş ve 1298'de bir kent niteliğini kazanmıştır. Öncü bir karakol olarak Klosterneuburg çeşitli askeri binalara sahiptir. 2006 yılında Avusturya Bilim ve Teknoloji Enstitüsü burada kurulmuştur.

Yazdığı Osmanlı Tarihi kitabı ile ünlü Joseph Freiherr von Hammer Graz doğumlu olmasına rağmen mezarı Klosterneuburg'a bağlı Weidling kasabası yakınlarında bulunmaktadır.

Klosterneuburg'un deniz seviyesinden yüksekliği 192 metre olup, son yüzyıldır nüfusu hemen hemen aynı kalmıştır.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]