Kepler-10c

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kepler-10c

Kepler - 10c, NASA'nın Kepler teleskobu tarafından keşfedilen bir güneş dışı gezegendir. Bilinen hiçbir güneşdışı gezegen sınıfına girmemesinden dolayı Mega - Dünya isimli yeni bir güneş dışı gezegengrubunu ortaya çıkarmıştır.

Özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Gezegen 560 ışık yılı uzaklıktadır ve yıldızının etrafında attığı bir tur yaklaşık 45 gün sürmektedir. Draco Takımyıldızı’nda bulunmaktadır. Çapı yaklaşık 30.000 kilometredir. Kütlesi ise Dünya’nın 17 katıdır. Kütlesi bu büyüklükte olan gezegenler Sıcak Neptünler olarak tanımlanmaktadır. Sıcak Neptünler yapısı Neptün’e benzeyen gaz devleridir ve Sıcak Neptünler'in katı çekirdekleri bulunmamaktadır. Fakat yapılan hesaplara göre Kepler – 10c kütlesi bu kadar büyük bir gezegenden beklenenin aksine katı çekirdeği vardır.

Kepler – 10c kadar büyük bir gezegenin katı çekirdekli olması gezegenlerin oluşumu ile ilgili kuramların sorgulanmasına neden olmaktadır. Daha önceleri kütlesi bu kadar büyük bir gezegenin oluşumu sırasında çevresindeki hafif gazları toplayarak Jüpiter benzeri gaz devlerine dönüşeceği tahmin ediliyordu. Harvard – Smithsonisian Astrofizik Merkezi’nde çalışan Lars A. Buckhave tarafından ortaya atılan yeni bir kurama göre ise yıldızının etrafında daha uzun süre dolaşan gezegenler arasında pek çok Mega – Dünya olabilir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]