Kem Göz Evi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kem Göz Evi mozaiği

Kem Göz Evi, Antakya’da 1932-1939 yıllarında sürdürülen kazılarda, Çekmece yakınlarında ortaya çıkan Antik Roma'ya ait bir villa.

MS 2. veya 3. yüzyıla tarihlenen villa, girişindeki taban mozaiğindeki kem göz motifinden ötürü bu isimle anılmaktadır. Mozaik, Hatay Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir.[1]

Kem Göz taban mozaiğinde, irice bir göz ve bu gözün üstünde ve altında hayvanlar ve silahlar resmedilmiştir. Üst göz kapağı üzerinden kem göze saldıran hayvanlar; kuzgun ve akreptir. Göze yaba ve kılıç saplamaktadırlar.[2] Gözün altında ise göze doğru ilerlemekte olan leopar, çıyan, köpek ve yılan vardır. Ayrıca göz motifinin solunda, iri fallusuyla dikkat çeken, hemen hemen kel kafalı bir cüce figürü vardır. Cücenin fallusu bacaklarının arasından geriye sarkmış durumdadır. Cüce, ellerinde birer çubuk tutarak sola doğru yürümektedir. Çubuklardan birinin uçları çatallıdır. Bu figür, kimilerince çift flüt çalan Pan figürü olarak yorumlanmıştır. Figürün üzerinde “sana da” anlamındaki “KAICY” yazısı yer almaktadır. Tüm bu figürler, siyah taşlarla yapılmış dörtgen bir çerçevenin içine, beyaz bir zemin üzerine yerleştirilmiştir.

Aynı villada bir diğer mozaik ise, "Bahtiyar Kambur" adını taşır. Bu mozaikte, elinde bir değnekle yürümekte olan, sırtında dev büyüklükte çıkıntısı bulunan bir adamın çıplak bedeni resmedilmiştir. Bedeninin alt kısmında iri bir fallus betimlenir. Bahtiyar Kamburun başının üst kısmında “KAICY” yazmaktadır. Bu yazının, "kim içeridekiler hakkında ne düşünürse, aynısı ile karşılaşsın" anlamına geldiği ve villada yaşayanların bereket ve korunma dileğini ifade etmek üzere yazıldığı sanılmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bozoğlu, Begüm (7 Aralık 2023). "Antakya'da Bulunan Kem Göz ve Bahtiyar Kambur Mozaikleri". Arkeofili. 11 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2023. 
  2. ^ INTERACTİVE, JBM. "Kemgöz Mozaiği". aktuelarkeoloji.com.tr. 11 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2023.