Kategori tartışma:Kurulduğu yıla göre yayınlar

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

kategori adı[kaynağı değiştir]

türkçe gramer açısından yanlış. 'yayın' kurulan değil yapılan bir şeydir. kurulan 'yayınevi' olur, 'yayın şirketi' olur. --kibele 00:29, 21 Şubat 2016 (UTC)

Anlatım bozukluğu var. Örneğin maddelerden biri aylık bir felsefe dergisi.Kategori:Yıllarına göre dergiler olur. Silinmeli belki de. Çünkü zaten mevcut kategori var. Alexandre M. 16:26, 21 Şubat 2016 (UTC)
İngilizcedeki "establish" kelimesinin verdiği anlam daha geniş, evet. Bir üst kategori bu "establish"li kategorilere bağlandığından standart sağlanmak adına "kurulma" fiilinin kullanımına devam edilmiş zannedersem. Silinmesi doğru değil, zira gazete, dergi, çizgi roman gibi farklı farklı yayınlar var. "Yayına başladığı yıla göre" gibi daha açık ve net bir anlatım tercih edilebilir.--RapsarEfendim? 16:39, 21 Şubat 2016 (UTC)

"Yayına başladığı yıla göre" iyi fikir. bu şekilde düzenlenebilir. --kibele 21:46, 21 Şubat 2016 (UTC)

  • Rapsar'ın önerisini destekliyorum. Dr. Coalmesaj 00:15, 22 Şubat 2016 (UTC)
Yayımlandığı yıllara göre yayınlar Alexandre M. 07:12, 22 Şubat 2016 (UTC)
Fakat biz bu kategoride yalnızca başlangıç tarihini işaretlemek istiyoruz. Sizin önerdiğiniz şekilde olursa madde onlarca hatta yüzlerce kategoriye dahil edilebilir. --85.108.4.248 14:29, 22 Şubat 2016 (UTC)
  • "Yayına başladığı yıla göre yayınlar" ya da "İlk yayınlandığı yıla göre yayınlar" uygun bence. --KediÇobanı🐈 12:10, 22 Şubat 2016 (UTC)
"Taşı" sekmesinden kolayca değiştirilebilir. "Kurulma" ile "yayına başlama" kavramlarının uyuşmadığına katılıyorum. Kategoriyi 2009'da "Kategori:Yayınlar"ın alt kategorisi olarak açmışız ki bozukluğun sebebini Rapsar söylemiş, ama founded, founder söylememiş, onlar da var...O zaman sorup görüş almıştık ama "kurulma"ya kimse birşey dememişti, sadece yayın mı yayım mı diye bir konuşma olmuştu. Bazı yayınlar kurulur, ilk sayısıyla yayın hayatına başlamaz, mesela gazetelerin kurucusu olur, kuruluş tarihi olur. İlk yayını önemli değildir, gazete/derginin kurulduğu yıl, onun miladıdır, ilk yayını değil. İşin tekniği, yayıncılık terimi gereğidir. Gazete/dergi maddelerimize bakınız, kuruluş tarihi/kurucusu vs. vardır. Zaten bir yayının ilk sayısını vermesi için, kurulması gerekiyor, farklı tarihler, önemleri yerine göre farklıdır. "21 Haziran 1995 tarihinde Tüzel Lamioğlu tarafından kurulan gazete ilk sayısını İzmir'in kurtuluş tarihine denk getirerek 9 Eylül 1995 tarihinde yayınlamıştır." gibi ifadeler var. "Kurulma" yerine ne getirilebilir, düşünmedim. Değiştirilirse de çok önemsemem, ama böyledir. Bir de "yayın" kelimesi fiil değildir, isimdir. TDK'ya göre Basılıp satışa çıkarılan kitap, gazete vb., neşriyat anlamına gelir. Yayın yayınlanabilir, yayın kapatılabilir, yayın satınalınabilir, yayın çoğaltılabilir, yayın dağıtılabilir, yayın basılabilir, yayın çıkarılabilir, yayın başlatılabilir, yayın sonlandırılabilir, yayın kurulabilir. Örneğin Category:2016 comics debuts var, Category:Publications established in 2016 var. Farklı durumlar, Türkçeye uyarlanabilir. Kategorilerin de sürekli gelişim/değişim içinde olması iyi olur. Dünya vatandaşı, İngilizceden Türkçe vikipedinin kategori iskeletini kurdu, anonim veya Dünya şehirli, Erasmus new gibi adlarla hala iskeleti tamamlıyor. Ben de İngilizce kategori eğilimlerini uygulamaya çalışıyorum. Zaten pek de başkasını uygulamaya çalışan yok. O yüzden kategorinin intervikisi doğrudur, olması gerekli bir kategoridir, adı değiştirilebilir. Değiştirilirse yayın şablonlarını ve madde metinlerini uyumlaştırmayı unutmayınız. Kurucusu, kuruluş tarihi gibi kavramlara karşılık bulmanız beklenebilir. Vikiçizer (mesaj) 14:59, 22 Şubat 2016 (UTC)