Kategori tartışma:Bakteriler

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bakteriyoloji x Bakteriler kategorileri[kaynağı değiştir]

Bakteriyoloji kategorisi Bakteriler kategorisini kapsamalıdır. Yani Bakteriler, Bakteriyoloji kategorisinin alt kategorisi olmalıdır.

--Doruk Salancı 10:47, 17 Ocak 2006 (UTC)

Kategoriler tamamen ingilizce wikiden bakılarak oluşturulmuştur olay sizin dediğiniz gibi değil isterseniz bir bakın :http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Bacteria ormanbotanigi 11:56, 17 Ocak 2006 (UTC)

  • "Bakteriyoloji" terimi bakterileri inceleyen bilim dalını tanımlarken, "Bakteriler"in "Bakteriyoloji" kategorisinde bir alt kategori olması daha doğru değil mi ? Belki de bu konuyu Wikipedia'ya yazıp, orada tartışmaya sunmak gerekir (bu konu ile ilgili olarak orada bir tartışma var mıdır, ona henüz bakma fırsatı bulamadım). --Doruk Salancı 13:10, 17 Ocak 2006 (UTC)
  • Biz burada ayrı bir Vikipedi'yiz. İlla ki en wiki'yi takip etmek zorunda değiliz, fakat orası bizim için harika bir referans. "Bakteriler" kategorisi "Bakteriyoloji" kategorisinin altına bir alt kategori olmalıdır. Vikipedi'ye eklenecek bakteri türlerini Bakteriler kategorisine koyarız, genel anlamda bakteriyoloji ile ilgili olan terimleri, mefhumları ise Bakteriyoloji kategorisine. Bakteriyoloji, bakterilerden daha geniş ve bakterileri kapsayan bir kategori. Bu hâli uygundur, bence. - Kubra 13:20, 17 Ocak 2006 (UTC)
  • Kübra'ya katılıyorum: ben de pek çok kere Wikipedia'ya başvuruyorum, hatta direkt çeviriler yapıyorum ama yine de oradakileri de internetten ya da yazılı kaynaklardan yararlanarak bir kontrol etmek gerek çünkü çok kıymetli bir kaynak olsa da Wikipedia'da hatasız değil. "Bakteriyoloji/Bakteriler" konusuna geri dönersek:
    • Tıp 'ta kullanılan başvuru kitaplarına bakıldığında, diyelim ki "Klinik Mikrobiyoloji" isimli (Türkçe ya da İngilizce) kitaplarda ana bölümler halinde "Bakteriyoloji", "Mikoloji" (mantar enfeksiyonu etkenlerini inceleyen bilim dalı), "Parazitoloji", "Viroloji" vb. olduğu görülür.
    • Örneğin Bakteriyoloji bölümü içinde de bakterilerin kendilerinin ayrı ayrı incelenmesinden başka, kendi içinde başlıklar olarak bakteri metabolizması, bakteri genetiği, bakteri yapısı vb. konular yer alır. Bunlar Bakteriyoloji'nin içindeki ana başlıklar halinde yer alır. Benzer alt kategoriler, zamanla, Vikipedi içinde de oluşacaktır.
    • Şimdiye kadar bahsettiklerim işin tıp açısından bakılan yönü. Bir de endüstriyel, tarımsal, veterinerlik, çevre koruma, geri dönüşüm gibi konular açısından bakınca, "Bakteriyoloji" gerçekten çok büyük bir kategori ve onun bir üst kategorisi olarak da ancak "Mikrobiyoloji" aklıma geliyor.

--Doruk Salancı 14:17, 17 Ocak 2006 (UTC)

Tam tersi durumun söz konusu olduğunu iddia etmiyorum sadece ingilizce vikiden alınarak yapıldığını belirttim tabiki doğrusu neyse onu yapmak gerekir. burada kategori:bakteriler sistematik amaçlı açılmıştır yani bakteri türlerinin sınıflandırılmasında kullanılacak --ormanbotanigi 12:41, 20 Ocak 2006 (UTC)