Kategori tartışma:Amerikalılar

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

ABD'liler vs. Amerikalılar[kaynağı değiştir]

Bugünkü milliyetlerine göre dizi oyuncuları kategorilerini topluluk kararı ile eski haline getirince bir şey dikkatimi çekti. Bütün milliyet adlandırmalarda etnisite kullanılmışken sadece Amerikalılar için ülke adı olan ABD kullanılmış. Kuzey ve Güney Amerika kıtasında bulunan bütün ülkelerin herbir halkı için Türkçede bir karşılık bulunuyor (Kanadalı, Brezilyalı, Arjantinli, Panamalı..) Amerika Birleşik Devletleri için de baskın olarak Amerikalı yaygın. Ana maddesi Amerikalılar'da dahi bu tercih edilirken neden zorlama bir tabir olan ABD'li.. kullanımı tercih ediyoruz? Kıssadan hisse [Kategori:ABD'li...] ile başlayan bütün kategorileri [Kategori:Amerikalı...] olarak taşımayı teklif ediyorum. Hazır yeri gelmişken bunu da müzakere edelim. Fikir verirseniz sevinirim @HastaLaVi2, @Yabancı, @Esc2003 ve @Pragdon --Maurice Flesier message 17:46, 19 Mart 2017 (UTC)

Bu isim değişikliğini uzun bir zamandır ben de bir yerde tartışmaya açmayı planlıyordum. Bence de bütün kategoriler Amerikalılar şeklinde değiştirilsin. ~ HastaLaVi2 (mesaj) 17:51, 19 Mart 2017 (UTC)
Amerikalı da etnisite belirtmez aslında :) , "ABD'li"nin zorlama olduğunu da düşünmüyorum ama Türkçedeki yaygın kullanım gereği Amerikalılar olarak değiştirilebilir. --esc2003 (mesaj) 19:38, 19 Mart 2017 (UTC)
  • Destek Amerikalılar adlandırmasına. --Cenk (mesaj) 20:27, 19 Mart 2017 (UTC)
  • Öneri bence de uygun.--Muratero 20:47, 19 Mart 2017 (UTC)

Bu konuyla ilgili olarak iki eski tartışmanın bağlantısını buraya bırakayım, yararı olur. Birinci tartışma Eylül 2006'dan, bu adlandırmaya karar verilen tartışma: Şuradan görebilirsiniz. İkinci tartışma ise 2011'den, onu da şurada bulabilirsiniz.--Vito Genovese 20:56, 19 Mart 2017 (UTC)

Teşekkürler Vito. Bu uzunnn tartışmaların da yer alması iyi oldu gerçekten. En son ki tartışmanın üzerinden 6 yıl geçmiş. Kaba taslak bir baktım fakat iki tartışmanın tamamınıda okumam lazım. --Maurice Flesier message 21:09, 19 Mart 2017 (UTC)
O zamanlar Birleşik Amerikalı'dan yana görüş bildirmişim. :) Sanırım bir dönem TRT yoğun olarak kullanıyordu bu adı. Şu an için bir tercihim yok.
Tek endişem şu: Güney Amerikalı, çok yoğun kullandığımız bir terim. Amerikalı = ABD Vatandaşı eşleştirmesini yaptıktan sonra Güney Amerikalı kavramını bunun dışında tutmak bana biraz sorunlu geliyor. Yani Güney Amerikalı kümesinin Amerikalı kümesinin alt kümesi değil de bağımsız bir küme olması matematiksel anlamda biraz garip. :) Neyse, tartışmanın seyrine göre bakalım artık.
Vito Genovese 21:24, 19 Mart 2017 (UTC)
Güney Amerikalı ve Kuzey Amerikalı kavramları, kıtasal olarak ABD'de yaşayan Amerikalı/Amerikan ulusdan bağımsız bir üst kategori. Yani Güney Amerika kumesinde yer alan ülkelerin milliyetlerini tanımlarken 'Güney Amerikalı' değil, kendi ülkelerine göre ayırıyoruz. (Şilili, Paraguaylı, Bolivyalı vs..) olarak ayırıyoruz. Güney Amerikalı ise bu alt kategorileri kapsayan genel bir tanım. Ama tek bir şey var ki ABD'li tanımın kullanımının en uygun olmayan seçenek olduğu. Çünkü etnik tartışmanın ana konusu olan Amerikalılar, ABD'liler olarak değil de Amerikalılar olarak yer alıyor ansiklopedide. Yine ülkenin tam adı Amerika Birleşik Devletleri olarak yer alırken kategoride ülkenin baş harflerinin kısaltmanın kullanımı yine başka bir çelişki. aslında Amerikan dizilerinde geçtiği gibi çok complicated bir husus gerçekten. :) --Maurice Flesier message 22:11, 19 Mart 2017 (UTC)
Güney Amerikalı kıta için, şüphesiz. Ancak gündelik kullanımda sıklıkla yer buluyor ve kavram karmaşasından uzak durmakta yarar görüyorum. Şimdi düşündüm ve Amerikan kullanımından yana görüş bildirmeye karar verdim. Nedeni de şu: ABD vatandaşına Amerikalı dersek, bir önceki mesajımda belirttiğim garipliğe ek olarak, ABD'nin güneyinden olan birine de Güney Amerikalı deme durumumuz olması gerekir. Yani İngilizce ile eşleyecek olursam, en:Southerner ve South American arasındaki ayrımı yapamayacak hâle geliriz. Ben o yüzden dilimize yerleşmiş durumda olan Amerikan'dan yanayım. {{-n}} biçimbiriminin İngilizceye özgü olması belki yadırganabilir, ancak Anglikan da diyoruz, Pastafaryan da diyoruz artık. Biçimbilimsel ödünçleme tutmuş durumda. "Amerikan Başkanı" ve "Amerikan Vatandaşı" çok yaygın kullanımlar örneğin. Yani "ABD'ye ait" anlamında oturmuş bir sözcük, vatandaşa da uzanabilir pekala. Belki şöyle düşünülebilir sadece (kendimi bizzat kendim eleştireyim): "Amerikan bir sıfat ama Amerikalı bir ad ve Amerikan'ı ad yapmak, Amerikalı'yı da sıfat yapmak uygunsuz". Öyle mi bilmiyorum, düşünelim üzerinde. Bana sorun olmaz gibi geldi şu an. :)
Vito Genovese 22:33, 19 Mart 2017 (UTC)
Biçimsel olarak -n takısı zorlayıcı ama dediğiniz gibi bu yönde çok fazla kullanım da var. Benim açımdan Amerikalı ya da Amerikan hiç fark etmez, ikisi de yaygın kullanım. Fakat ABD'li adlandırmayı kesinkes doğru bulmuyorum. Tabii diğer kullanıcıların görüşleri de etkili bu aşamada, tek başına benim görüşümün önemi yok. --Maurice Flesier message 23:13, 19 Mart 2017 (UTC)
  • 10 yıl önceki görüşüm değişmedi. Yaygın kullanımdan ötürü Amerikalılar adlandırmasından yanayım. — Pınar (mesaj) 09:15, 22 Mart 2017 (UTC)
Bu tartışmadan habersiz olarak özellikle futbolcu maddelerindeki ABD'li veya Amerikalı gibi yönlendirmeleri mevcuttaki tek sayfamız olan Amerikalılar maddesiyle değiştiriyordum dün geceden beri. Sonra biraz tesadüfi olarak bu tartışmaya ulaştım. Tartışmaya esas konudaki benim düşüncem de Amerikalı olması yönünde. İngilizce intervikilere bakarak karşılığı Birleşik Amerikalı veya Amerikan olarak görünse de yaygın kullanımı da göze alarak oyum Amerikalı 'dan yana. Bunu destekleyen bir durum da Amerikalılar maddemizin intervikisinin Americans olması bence. Çünkü Amerikanlar diye çevirmek Amerikalılar'a göre çok hoş durmuyor (bence). Ayrıca şunu da belirteyim şu kategorideki alt kategorilerin intervikilerine baktığımızda Americans olarak çıkıyor kaşımıza oysa bizde ABD'li. Onları da taşımak gerek.
Not:Benim yaptığım iç bağlantı düzeltmeleri sadece Amerikalılar maddesini ilgilendirdiği ve orada herhangi bir tartışma olmadığı için devam ediyorum. Eğer o maddede de ad değişikliği olursa yeniden değiştirilir ileride.--Teacher0691 (mesaj) 20:27, 1 Nisan 2017 (UTC)
Taşıma konusunda bir karar verildiğinde ABD'li gurbetçiler de dahil, "ABD'li... ile başlayan bütün kategoriler için bir taşıma süreci olacak Teacher0691. En azından şu ana kadar ABD'li dışında Amerikalılar ve Amerikanlar arasında bir konsensüs var çok şükür. Ben Vito'nun Kuzey/Güney Amerikalı hakkındaki çekincelerine katılmakla birlikte görüşüm Amerikalılar olması yönünde. K/Güney Amarikalı kategorileri ile Amerikalılar arasında bir karmaşa olup olmadığını anlamak için taşımamız gerektiğini düşünüyorum. --Maurice Flesier message 21:01, 1 Nisan 2017 (UTC)
  • Dışişleri Bakanlığı Tercüme Dairesi Başkanlığına göre de doğrusu "Amerikalı". Kaynak Ceas08 (mesaj) 14:01, 7 Nisan 2017 (UTC)

Teşekkürler @Ceas08. evet bu tahlilde Amerikalılar olarak taşıyalım diyorum artık, ne dersiniz? --Maurice Flesier message 14:04, 7 Nisan 2017 (UTC)

  • @Vito Genovese sizin de bir itirazınız yoksa taşımayı gerçekleştirelim diyoruz. Ne dersiniz? --Pragdonmesaj 14:13, 7 Nisan 2017 (UTC)
İtirazım yok, @Pragdon. Ancak mevcut adın kararının alındığı tartışma (ki ben mevcut adı desteklememiştim, not düşeyim) geniş katılımlı olduğu için biraz daha beklemenin daha sağlıklı bir sonuç çıkmasına katkıda bulunabileceği yönünde bir öneride bulunabilirim yalnızca.
Vito Genovese 10:42, 8 Nisan 2017 (UTC)
Elbette @Vito Genovese, görüş bildiren arkadaşlara da ping atalım :) @HastaLaVi2, @Yabancı, @Esc2003 --Pragdonmesaj 16:02, 8 Nisan 2017 (UTC)
Benim için bir sıkıntı yok, zaten "Amerikalılar" kullanımını desteklemiştim. Yalnızca taşımanın olacağı zaman haber verirsiniz, yardımcı olalım. :) ~ Z (m) 16:10, 8 Nisan 2017 (UTC)
Biraz daha zaman gerekli deniliyorsa beklenebilir. --esc2003 (mesaj) 20:16, 8 Nisan 2017 (UTC)
Bir zorunluluk olarak değil, daha sağlıklı olabileceğine inandığımdan. Tercih sizin. Kati bir itirazım yok onun dışında, notunu düşmüş olayım.
Vito Genovese 20:18, 8 Nisan 2017 (UTC)
Yani, beklemekten zarar gelmez. Kısa bir süre daha beklensin o vakit. ~ Z (m) 20:26, 8 Nisan 2017 (UTC)
biraz daha beklemesinde bir sakınca görmüyorum bende. Belki farklı bir opsiyon teklifinde bulunan veya mevcut adında kalması yönünde farklı bir gerekçesi olan kullanıcı çıkar ne me lazım. İlk tartışmaya açmanın üzerinden çok uzun zaman geçmedi. Tam takvime bağlamakta istemiyorum ama belki bir ayı dolduran 19 Nisan'a kadar bekleyelim diyorum ben. --Maurice Flesier message 20:30, 8 Nisan 2017 (UTC)
  • Amerikalı demek bence de daha iyi; kesme işaretini yok etmek mantıklı. -MHIRM. 17:58, 12 Nisan 2017 (UTC)
taşıyalım mı artık? Bir aydan fazla bir süreyi geride bıraktık. Alt kategorilerde dahil çok büyük çaplı bir taşıma olduğu için açıkçası elimi korkak alıştırdım bu kategori için. O yüzden son kez sorayım dedim :) --Maurice Flesier message 12:48, 25 Nisan 2017 (UTC)
İtiraz olmadığına göre bence de taşıyalım artık :) esc2003 (mesaj) 07:34, 26 Nisan 2017 (UTC)
  • Biraz geç kaldım kusura bakmayın birkaç gündür giremiyordum, hemen girişiyorum. :) ~ Z (m) 17:48, 28 Nisan 2017 (UTC)